Психология

Когато рисунките говорят

16-03-2018 08:18
Не e задължително черното да е знак за депресия, то е цветът на Батман, който впечатлява момчетата, казва Елица ВеликоваКогато рисунките говорят
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. За разлика от възрастните, които мислят и премислят и съответно – могат да скрият или да преувеличат своите емоции, то малките творци по-скоро дават воля на всичко, което ги вълнува. Поради това детската рисунка може да бъде изключително показателна. Това е и един от най-често използваните методи за извличане на информация за състоянието и чувствата на малчуганите. Как може да се разчитат детските рисунки, попитахме Елица Великова, която е психолог и арт терапевт.

Най-добре е да се остави детето само да разказва за своята рисунка, защото така най-лесно може да се разбере каква е неговата нагласа и на какво самото то обръща внимание, съветва родителите Елица Великова, която работи като арт терапевт с деца и с възрастни.

Но когато задаваме въпроси на своята дъщеря или син, те не бива да бъдат от рода на „Какво е това?" или „Я, какво хубаво нещо си нарисувал – какво прави то?". Важното е да ги предизвикаме да разкажат историята, която се крие зад рисунката, продължава Великова. И в зависимост дали тази история е щастлива или не, ще разберем и как се чувства нашето дете и каква е неговата нагласа.


Знаците на щастието


Има универсални елементи, които могат да покажат знаците на щастието. 

Визитка

Психологът Елица Великова е хоноруван преподавател по арт терапия в НБУ и е директор на Институт за изкуство и терапия. Има магистърска степен по експресивна арт терапия и психология от European Graduate School в Швейцария и бакалавърска степен по психология от American University of London в Англия. Работи като терапевт с деца и възрастни, като експериментира с различни творчески методи.

Когато листът изобилства от слънце, сърчица и цветя, това е почти сигурно условие, че и малчуганът до вас се чувства добре.

Важно е обаче да се гледа контекста, а не само конкретната рисунка, напомня Великова. И уточнява - за някое дете животните може да са много близки, да му харесват и съответно – то да се опитва да ги рисува, докато друго да предпочита да претворява върху листовете роботи.

И в двата случая най-вероятно става дума просто за забавление и няма нищо притеснително нито в контурите на страшната мечка, нито в зъбатите ръце и крака на чудовищния робот, който даже се превръща в кола.

По подобен начин няма универсално правило и за цветовете. Някои психолози смятат, че ако децата прекаляват с черния цвят, то това може да е симптом на депресия, а ако използват по-често червената гама – може да е признак за гняв или агресия. От друга страна, особено черните маркери са най-лесно достъпни и съответно детето да ги използва, просто, защото ги има под ръка или ги е взело от чантата на майка си. А и черното е цветът на Батман, който впечатлява много от момчетата, казва Великова.


Внимание проблем


Все пак има и някои индиректни сигнали, върху които можем да помислим, след като разгледаме рисунките на нашия наследник. Дори и детето да не говори за неприятностите и тъгата, които преживява, чрез боичките или моливите това може да излезе на повърхността. И така да ни покаже, че то се намира в по-тежка ситуация или дори е жертва на насилие. В такива случаи на картините му ще има сълзи, по-тъмни цветове, драскане.

Ако детето е много критично към своята творба и иска на всяка цена да покаже добър естетически резултат накрая, то явно е и изключително натоварено и напрегнато. Заради това е добре да помогнем на детето да се успокои, да намери удоволствието в самото рисуване, а чак след това – да се фокусира и върху резултата от картината си, обяснява психоложката.

Добре е и да се следи каква част от листа заема рисунката. Обикновено – ако тя е много мъничка, то детето не може да се разгърне, да отпусне своята фантазия, а изпитва притеснения и неувереност в своите сили. За подобна ситуация говори и ако то предпочита по-бледи цветове за своята творба – в такъв случай то най-вероятно подхожда и по-плахо и към различните ситуации в своя живот. Това може да бъде и знак за необходимостта от повече внимание и закрила. Обратното - ако малкият художник натиска по-силно върху листа с молива, така че да го пробива, то това би могло да означава, че е по-агресивен или да бъде признак за капризничене или егоизъм.


Размерът има значение


Когато на картината има фигури, обърнете внимание коя от тях е по-голяма, казва психоложката. Това в повечето случаи означава, че за детето е водеща и съответно то я приема за авторитет. Ако се окаже, че детето е по-голямо от майката или бащата, то вероятно се чувства отговорно към родителя, дори може самото то да се приема за родител. Обърнете внимание, ако фигурата на самия художник е някъде много далеч от семейството или изобщо липсва.

Рисуването, и то особено в по-малка възраст дава пълно удоволствие за децата, позволява им да развихрят своята фантазия, да усвоят фини движения на ръцете, да усъвършенстват своите естетични умения. Хубаво е дори да го правите заедно. Със сигурност не само ще прекарвате повече време с детето си, но и тогава ще го опознаете още по-добре.

 

Едно наум, ако малчуганът драска 

Подходете внимателно, ако рисунките на вашето дете се променят драстично и то изведнъж, съветват психолозите. Това е особено важно ако някой малчуган, който никога до сега не е харесвал пистолети или саби, изведнъж започне да рисува само подобни предмети, свързани с насилие. Драскането (особено ако е яростно) върху рисунката, също може да бъде знак, който терапевтите определят като важен и предупреждават да се обърне специално внимание.


Хомеопатия и КОВИД

Хомеопатия и КОВИД

Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова

Гемотерапия в България

Гемотерапия в България

При нея не се поставят диагнози, а човешкият организъм се разглежда като едно цяло, казва Ангел Ангелов

Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

Бирена йога за разпускане

Бирена йога за разпускане

В днешно време може да откриете различни възможности да упражнявате йога. Като например, йога с бира. Как, къде и защо, разказват Елеонора Иванова и Чавдар Петров.
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ