За ТЕЛК-а и абсурдите във и извън системата

26-01-2016 11:17
За ТЕЛК-а и абсурдите във и извън системата
Здравеопазването е един от най-чувствителните сектори в обществото, защото пряко засяга правото и качеството на живот на всеки човек. Поради тази причина решихме да дадем трибуна на вас - читателите. Тук може да споделите както проблемите, с които сте се сблъскали, така и техните решения или просто да благодарите на вашите лекари. Очакваме вашите писма на press@clinica.bg.
Пожизнените телкове за хора с рак са все отлагани във времето, а една античовешка Наредба, влязла в сила от няколко години насам, притиска комисиите да определят за болните ниски проценти, с което болните не само са лишени от пенсия, която е ужасно ниска и под прага на бедност (до 280 лв), но също така, онкоболния излиза от системата като клинично оздравял от рак, с прекратени здравни права и без възможност да прави изследванията си, да си закупи лекарствата с протоколи дори и с минимална отстъпка, да взима талони и направления, да се лекува по пътека, да бъде активен и социален с помощта на различни програми и възможности дадени от държавата и с памащта на ЕС.

Този административен Абсурд хвърля в бездната на безхаберието хора с доказано заболяване, с редица придружаващи усложнения, които в повечето случаи са с отстранени органи - да останат без лекарства и лечение заради икономии като бъдат отстранени и описани като клинично здрави! Друг абсурд е срокът на ТЕЛК за човек с онкозаболяване! Една година! Две! С рак! Какво променяш за една година!?! Каквото променяш и за две! На практика се случва следното: ТЕЛК-комисията изхвърля от системата си човек с рак на щитовидната жлеза и ендокринната система, рак на костите, рак на мозъка, рак на черния дроб, рак на белия дроб, хора в доказана ремисия, независимо дали е краткосрочна ремисия, хора без органи, болни на предписана и контролирана хормонотерапия, със задължителен контрол минимум 2 пъти годишно и с провеждане на задължителни хормонални и туморни маркери, от които Касата заплаща частично - най-евтините, но определянето на дозата зависи и от останалите резултати. ТЕЛК те класифицира здрав като бик! Безспорен факт е от внесените хиляди жалби на онкоболни български граждани срещу решения на Телк, които ги лишават буквално от правото на лечение, диагностика и живот! А се чака дълго и живота и здравето се усложняват! Дори настъпват допълнителни увреждания!Припомням, че онкозаболяванията са автоимунни, социалнозначими, тежки, в повечето случаи - хормонозависими и подлежат на постоянен контрол!

Визитка 


Ангелина Бонева е журналист и PR. Част от екипа
и член на Управителния съвет на Център за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). От 2006-та Ани е с диагноситциран тиреоиден карцином, с метастази в лимфните възли, след 2 операции (2006 и  2010) и 3 радио-терапии (2006, 2008 и 2010). Заедно с ЦЗПЗ осъди МЗ за отказано лечение, за липсващи лекарства и невъзможна диагностика за периода 2007 - 2011г и промени възможностите за диагностика и лечение с радиофармацевтици и изотопи. Делата бяха спечелени на всички инстанции, но продължиха 4 години. Ани е носител на много награди, номинирана е за Човек на годината 5 години поред. Завършила и специализирала в САЩ и Италия журналистика, PR и масови комуникации, режисура и screen play.

Според новата Наредба за преосвидетелстване пред ТЕЛК и НЕЛК можем да кажем абсолютно гарантирано, че в България се лекува рак до 2-3 години максимум! Няма методи, няма изисквания в лечението и не се изискват сложни и скъпи манипулации. Според прословутата Наредба драстичното намаляване на освидетелстваните болни ще подсигури бюджета, а парите отново няма да се разходват по прозрачен критерий и начин! Да му мислят болните! Ако са им останали сили – нека се борят! Това дали институциите, пред които може да се обжалва дадено решение ще се съобразят със здравословното състояние на болния и как му тиктака часовника е гротестко и цинично! Излизаш от системата и веднагически, абсолютно задължително е да започнеш да плащаш здравни осигуровки и в същото време да се лекуваш изцяло платено. Личният ти лекар няма да ти издаде и едно направление, защото си със спрени здравни права, а PET/CT няма да бъде реализиран, освен ако не извадиш 4000 лева просто ей така! Бъдещето не е розово, въпреки летичката за подкрепа на хората с онкозаболяване! И излиза, че от частично възстановил се от заболяването гражданин, изтърпял всичко до последно - си натирен обратно в блатото на безотговорно безделие с цел икономии и корупция! Наредбата за преосвидетелстване е антихуманна и обезсмисля постигнатите резултати от проведено лечение, доказало е по-дълга преживяемост и като доказателство са новите методи и технологии, които ни помагат да бъдем по-дълго време с близките си и възможност да се обслужваме сами. Същата Наредба няма отношение към фалшивите болни, нито към корупцията от комисии, издаващи свидетелство за ТНР на мнимо-болни. Тази Наредба ощетява болните, които се борят и могат да бъдат пример за кураж, сила и издръжливост!

 

Унизителното и циничното в случая е цитирането на Наредба, която не е изготвена от истински специалисти, отговорно стоящи зад абсурдното решение, които да са наясно, че реализирана профилактика на онкологичните заболявания у нас няма и никога не е имало, че у нас съвременните методи на лечение са една мечта, поради липса на специалисти и опитни хирурзи, опитни и доказали се професори, които държат на съвременните методи, медикаменти, технологии и сериозна диагностика! Ако имахме това, нямаше да се принуждаваме да търсим мнението на специалисти от други страни, да внасяме лекарства от други държави и да се лекуваме навън! Прословутата Наредба противоречи изцяло на човешки и пациентски права, противоречи на Конституцията и Закона за здравето, противоречи на практиките и стандартите по нуклеарна медицина и онкология, противоречи на развиващите се технологии и отрича факта, че преживяемостта е по-дълга към днешна дата, че ремисиите са по-кратки, че ракът мутира и чудесата за нас се измерват в преживян ден с достойнство, докато сме имали възможността да сме се обслужили сами! Търсим доказателство от страна на специалистите одобрили Наредбата, че от утре аз и всеки друг онкоболен няма да имаме нужда от хормоноподдържаща терапия, че няма да имаме нужда от консултации с онколози и ендокринолози, че няма да имаме нужда от диагностика на туморните ми маркери със и без супресия, че няма да имаме нужда от образна диагностика и наблюдаващ онколог-професор или доцент, че няма да имаме нужда от лекарства за придружаващите заболявания и увреждания, че липсват всякакви варианти и възможности за придружаващи заболявания и увреждания и че сме здрави и че симулираме онкологично заболяване, че си представяме че имаме рак, че представените от нас документи са излишни и оплакванията ни със сигурност са симулирани!

В крайна сметка, тази прословута Наредба генерира хиляди проблеми за болните! Тази Наредба въобще не засяга фалшивите болни, защото те се освидетелстват от същите комисии, но никога не са с диагноза рак! Фалшивите болни се страхуват от рак! Те са съгласни да бъдат записани като психично болни, като сърдечно болни, даже нямат срам по съдилища и медиите да показват документи, че се напикавали, били с хемороиди или са с катетър! Наредби се изменят ежедневно и изпълнението на прословутата Наредба е породена и от факта, че колкото по-малко са прескочили 50% инвалидност – толкова по-малко проверки ще има, ще се генерира икономия за сметка на болните, но ще се спестят още милиони, които ще потънат незнайно къде, защото лабиринта е пълен с дълбоки джобове и безнаказаност!

Държавата като регулатор буквално ни се присмива, дори ни наказва, че сме влязли в ремисия и не сме умряли по нейния план - до 5 години, което СЗО доказва многократно, а именно, че с помощта на новите лекарства, методи и технологии преживяемостта се е увеличила!

За съжаление, през всичките тези години на дълго лечение и самоконтрол, се сблъсках с много проблеми, липса на лекарства, дълги листи на чакащи и пълно пренебрежение от страна на държавата и администрацията. Не смятам, че хронично и онкологично заболяване с комбинация на автоимунно заболяване, с редица придружаваци заболявания, подлежат на подигравка! Не споделям лошата практиката да се прави икономия за сметка на болни граждани! Щом държавата може да отдели пари за избори, кампании граничещи с цинизма и простотията, за нови автопаркове и абсурдни реклами, значи не го е закъсала толкова, че да краде от болните граждани на ЕС! Щом държавата може да си позволи нови самолети и високи заплати, значи няма нужда от моите проценти инвалидност!


Пациентите с артрит, разтревожени от промените

Пациентите с артрит, разтревожени от промените

Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. 
БЛС: Пациенти, подкрепете ни!

БЛС: Пациенти, подкрепете ни!

Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Българският лекарски съюз.
Не искаме да работим по недомислени правила

Не искаме да работим по недомислени правила

Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОЛБ). Публикуваме тяхното отворено писмо до премиера Бойко Борисов за здравната реформа.
1600 е цената за живота на малката Ани

1600 е цената за живота на малката Ани

Това е рубриката, в която вие  може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването.
Махнете доплащането за койловете

Махнете доплащането за койловете

Това е рубриката, в която вие – пациенти, лекари, аптекари, зъболекари може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес публикуваме писмото на Силвия Петрова до здравния министър по повод на проблемите с финансирането на ендоваскуларните мозъчни операции.
Фармацевтите са за генерично заместване на лекарствата

Фармацевтите са за генерично заместване на лекарствата

Това е рубриката, в която вие – пациенти, лекари, аптекари, зъболекари може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Българският фармацевтичен съюз. Публикуваме тяхното становище относно идеите на здравния министър Петър Москов фармацевтите да определят конкретната марка лекарство, което ще пиете.
Джипитата казват

Джипитата казват "не" на пръстовия отпечатък

Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОЛБ). Публикуваме тяхното отворено писмо до здравния министър Петър Москов и останалите отговорни институции в сектора във връзка с предложените от МЗ промени в Наредбата за достъпа.
Пациенти не искат да се сменя терапията им

Пациенти не искат да се сменя терапията им

Пациентите с астма не желаят фарамцевти да сменят терапията им, защото това може да влоши лечението им.
Искаме модерните терапии за хепатит С

Искаме модерните терапии за хепатит С

Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. 
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ