Съсловие

Ще се боря срещу лимитите

12-03-2018 08:11
За мен най-важното нещо е възстановяване на доверието на лекарите в организацията ни, казва д-р Александър ЗаимовЩе се боря срещу лимитите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Избор на ново ръководство на Софийската лекарска колегия (СЛК) предстои този месец. Четирима са кандидатите за председател на съсловната организация в столицата. Д-р Александър Заимов е един от тях. В момента той е член на Управителния съвет на СЛК. Какви са вижданията му за развитието на организацията, кои са най-големите проблеми пред лекарите в столицата, разказа той за читателите на clinica.bg.

- Д-р Заимов, какви са идеите ви за развитието на столичната колегия, ако станете неин председател?

- Столичната колегия няма нужда да променя рязко поведението си, защото и досега тя е най-влиятелната в страната. В нея членуват близо 8000 лекари или близо една трета от тези в България и е нормално гласът им да се чува. Моето виждане е, че трябва да се засилва ролята на столична колегия във вземането на решения в Българския лекарски съюз.

- В каква посока бихте искали да повлияете на политиката на съсловието?

- В посока подобряване на условията за работа на лекарите, повишаване на техните възнаграждения и подобряване на условията за пациентите. Това е целта на системата за всички.

- Кои ще са най-важните ви приоритети?

- За мен най-важното нещо е възстановяване на доверието на лекарите в организацията. Защото силата й се обуславя от подкрепата на нейните членове. Ако лекарите не вярват на своята организация и не са склонни да я подкрепят, значи тя не става за нищо. Ако лекарите вярват в нея и са готови да подкрепят действията й, значи тя има сила. Затова за мен най-важното е възстановяване на доверието в лекарския съюз.

- Кои са най-големите предизвикателства пред лекарите в столицата?

- Те не се различават от тези в провинцията. Най-голямото прeдизвикателство е НЗОК и постоянните поправки в закона за здравното осигуряване, в закона за бюджета на касата, защото всяка следваща води до по-големи рестрикции. Пациентите не са трудност, условията за работа общо взето са добри, най-големият ни проблем са лимитите на болниците и така наречените регулативни стандарти за доболничната помощ. Чрез тези лимити се определя възможността ни да лекуваме. До 2015 г. надлимитната дейност се изплащаше след проверка, след това не се изплащаше, но все пак се отчиташе и болниците започнаха да водят дела срещу касата, като в повечето случаи ги печелят, защото това е изработена дейност, за която се дължат пари. От тази година обаче, в закона за бюджета на касата е записано, че няма да се регистрира по никакъв начин надлимитната дейност, тоест, когато болницата подава фактура, касата ще я приема до размера на лимита й.

- В същото време обаче се дадоха 148 млн. лв. повече за болниците, това няма ли да компенсира факта, че няма да се отчита надлимитната дейност?

- Не, няма да го тушира. Това ще доведе до две неща - частните болници няма да си позволят да приемат пациенти над лимита си, а големите държавни болници трябва да продължат да ги приемат и ще генерират загуби.

Лимитите са проблем и за извънболничната помощ. В софийската каса имаме следния проблем – всяка година се отпуска определена сума, която се разпределя на тримесечие, но нашата доболнична помощ не реализира преразход като цяло, дори не я достига. Обаче, ако някой колега отделно надхвърли сумата, която му е определена, касата го наказва. За да му увеличи парите, той трябва лично да поиска преразпределение на регулативния стандарт. А това е нонсенс, защото два дена, след като той е надхвърлил лимита си, касата му праща съобщение, че го е направил. И въпреки че няма преразход на цялостно ниво, отделните колеги трябва да връщат пари. Ако не искат да го правят, трябва да заведат дела срещу НЗОК, което не е лесно и безплатно за един лекар. Това е сериозен проблем, който също ще се опитаме да решим.

- Има ли полезен ход за Лекарския съюз и изобщо за лекарите?

- Аз лично и голяма част от колегите в Лекарския съюз от години настояваме за отпадане на лимитите изобщо и подобряване на контрола, така че да не могат да се правят мошеничества. Лимитите подменят идеята на системата, а тя е, че пациентът избира къде да се лекува – дали в София, дали в Пловдив, дали в Каспичан. Но от години, касата определя къде да се лекуват пациентите. Така че отмяната на лимитите ще бъде едно от нещата, за които ще се боря.

- Как седи въпросът с кадровата обезпеченост на столичното здравеопазване и има ли място колегията там?

- Колегията се стреми да задържа младите хора на работа в България. Механизмите, които трябва да се използват, но за съжаление те не са в правомощията на лекарския съюз, са подобряване на средата за работа и на заплащането. Също така – рязка промяна на общественото отношение към хората, упражняващи тази професия. Защото години наред към лекарите се създава негативно отношение и хората ни приемат в негативен план.

- Какво показват анализите покрай правенето на столичната здравна карта?

- В София има 703 джипита при реално живеещи над 1.5 млн. души, може би дори 2. Таванът, който едно джипи може да поеме без да назначи друг лекар на договор е около 2000 души. Виждате, че и там нещата са на границата. В същото време всеки ден се регистрират 80 нови жители, тук се извършват 1/4 от операциите в страната и това са предимно големи оперативни интервенции. Софийското здравеопазване е най-добре осигурено с високотехнологични методи - лапароскопска хирургия, робот асистирана хирургия, лъчетерапия, възможности за изследвания, Пет-скенер, компютърен томограф, ЯМР и т.н. 50% от пациентите, които са минали през софийските болници живеят другаде. Значи столицата е изключително важна за здравеопазването и ние ще се борим да не се намаляват леглата в нея.

- Много или малко са болниците в столицата?

- Дали са много или малко няма кой да каже, защото всяка болница получава лимит от касата и работи в неговите рамки. Ако паднат лимитите, тогава ще се разбере дали болниците са много или малко по техния финансов резултат. Тези болници имат разрешение от МЗ, минали са процедира на акредитация и са доказали, че могат да работят. Всички легла се използват и не седят празни, значи населението има потребност от тях.


Ще обединя съсловието, загубихме връзката помежду си

Ще обединя съсловието, загубихме връзката помежду си

От няколко дни най-голямата регионална лекарска колегия в страната – столичната, има ново ръководство. Накъде то ще поведе гилдията, кои са проблемите на дневен ред, попитахме новият председател на столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.

Боричкането за подхвърлени стотинки е пагубно

Боричкането за подхвърлени стотинки е пагубно

Всички са забили нос в земята и се бутат един друг, казва д-р Емануил Найденов

УНГ-специалист поведе столичните лекари

УНГ-специалист поведе столичните лекари

Д-р Асен Меджедиев беше избран измежду петима кандидати след балотаж
УНГ доктор ще води лекарите в Шумен

УНГ доктор ще води лекарите в Шумен

Утре избират председател и на районната колегия на БЛС в София
И неврохирург в битката за шеф на столичните лекари

И неврохирург в битката за шеф на столичните лекари

Д-р Емануил Найденов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски" влиза в надпреварата за ръководния пост
Още двама в надпреварата за софийските лекари

Още двама в надпреварата за софийските лекари

Изборът на нов председател на столичната колегия ще се състои в края на месеца

До 5-10 години София може да остане без джипита

До 5-10 години София може да остане без джипита

Нашият протест е тих, води ни към „Терминал 2", казва д-р Димитър Ленков
Няма да допуснем намаляване на легла в София

Няма да допуснем намаляване на легла в София

Системата се тресе, не знам дали общопрактикуващите лекари няма да излязат на нови протести, каза д-р Павлина Здравкова

Гастроентеролог поема лекарите в Пловдив

Гастроентеролог поема лекарите в Пловдив

Д-р Атанас Калчев е новият шеф на регионалната колегия в града под тепетата

Четирима в битка за шеф на столичните лекари

Четирима в битка за шеф на столичните лекари

Кандидатите ще мерят сили за председател на софийската колегия в края на март

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ