Съсловие

Няма да допуснем намаляване на легла в София

08-03-2018 13:02
Системата се тресе, не знам дали общопрактикуващите лекари няма да излязат на нови протести, каза д-р Павлина ЗдравковаНяма да допуснем намаляване на легла в София
Clinica.bg

press@clinica.bg

Избор на ново ръководство на Софийската регионална колегия предстои този месец. Както вече clinica.bg писа, четирима са кандидатите за председател на съсловната организация в столицата. Д-р Павлина Здравкова пък ще се кандидатира за поста на гл. секретар, който заема и в момента. Какви са вижданията й за развитието на организацията, кои са най-големите проблеми пред лекарите в столицата, разказа тя за читателите на clinica.bg.

- Д-р Здравкова, какви са идеите ви за бъдещото развитие на столичната колегия?

- Когато предстоят избори, е много лесно да се обещава. Но ние не кандидатстваме за лидери на политически партии, а да сме върха на острието на всички лекари в България и в частност на тези в София. Без значение дали ще бъда част от новото ръководство на колегията или не, винаги ще настоявам за пет основни неща, които и към момента са част от задълженията ни – развиване на продължаващото обучение, даване на експертно мнение по всички наредби и закони, които касаят здравеопазването, защото въпреки че не сме законотворци, имаме достатъчно експертен потенциал да сме полезни в тази насока. За нас също са важни правилата за добра медицинска практика, стандартите, националните рамкови договори, където трябва да станем равноправни с отсрещната страна НЗОК. В момента, колкото и да се стараем, някак си се шири поведението на превъзходство от тяхна страна, въпреки добрите и практически позиции на БЛС. Много трудно постигаме консенсус и съгласие, въпреки че трябва да сме равноправни.

- Кои са най-големите проблеми за медиците в София?

- Всички проблеми, които засягат лекарите в страната, са налични и в София – специализация, финансиране, неизгодни условия на работа, произтичащи от недобрите параметри на НРД. Малко по-трудно се работи в съсловната организация в столицата, защото тук се намират най-много лекари - една трета от тези в страната, и всички работят в различни видове лечебни заведения. Затова на всеки три месеца организираме председателски съвети, за да вземем мнението на всички и да стигнем до общи решения. Тук има общински, частни, университетски лечебни заведения, 31 ДКЦ, трудно е да се намери баланса на интереси, но не е невъзможно. В крайна сметка всички работим по едни правила и сме се обучавали в тази държава, а тя е инвестирала в нас.

- Какво е мястото на съсловната организация в столичното здравеопазване?

- Мястото на съсловието е категорично. То е лидерът, който трябва да задава посоката на развитие на здравната система, защото няма по-добри специалисти в тази сфера от самите лекари. Съсловието е едно семейство, създадено със закон, което трябва да определя правилата за работа, защото е най-компетентно по този въпрос. Ролята му е да даде основните насоки за развитие на специализациите, продължаващото обучение, финансирането на системата и изготвянето на Националния рамков договор. 

- Изработването на областната здравна карта ще бъде един лакмус за ролята на съсловието, ще успеете ли да намерите баланса и в каква посока ще бъде той?

- Ще търсим баланса, не бихме могли да даваме приоритет на някакъв вид лечебно заведение, всички са с равни права. Ще се стараем според специалности, нива и категоризация да запазим оптимални условия за работа, така че всички колеги да намерят реализация и да вършат това, за което са учили. Ние имаме двама представители в Комисията за създаване на областната карта, които са на ниво заместник председатели са подходили сериозно към тази задача. Ние трябва да не допуснем намаляване на легла в столицата. Оказа се, че 47% от хоспитализациите в София са в общинските заведения. Приемат се и много хора от страната, в университетските болници - около 20-30 процента от пациентите са от провинцията. Затова в никакъв случай не можем да намаляваме легла, тенденцията е да се увеличават пациентите. В момента 80 човека на ден кандидатстват за постоянно жителство, което означава, че здравната система ще се натовари. Така че трябва да намерим баланса.

- Тоест в столицата ще има по-скоро увеличаване, а не намаляване на леглата?

- Не бихме искали да има намаляване, разбра се при разумен процент на заетост на леглата. Той обаче няма как да не се постигне, защото пирамидата се обръща. Личните лекари намаляват, много от тях са на възраст 56-57 години, няма ново попълнение по редица причини, така че те не могат да поемат нуждите на жителите на в столицата. Това означава, че все повече ще се натоварва болничната система. Когато има недостиг на кадри, хората продължават нагоре по системата. Затова не бихме искали да има намаляване на леглата, а напротив, но при съответната използваемост и наличие на специалисти. Всички знаем, че дейностите на всички нива са недофинансирани. Системата се тресе, но малко или много като част от старото ръководство и кандидат за новото ще продължа тази практика да отстоявам всички добро, което сме постигнали и да го разширяваме.

- Системата се тресе - може ли да очакваме да ескалира напрежението и да се стигне до протести?

- Много е трудно да се предвиди, защото, когато се разглеждаше НРД за 2018 г., колегите от болничната помощ заявиха една нотка на удовлетвореност от малкото, но все пак постигнато добро, и ние дадохме вота си за подписване, макар и с много компромиси. Въпреки че имаше нотка на удовлетворение в болничната помощ, колегите от доболничната не са удовлетворени от параметрите. Но, за да запазим единството и целостта, дадохме вота си за подписване, както и за сключването на анекс заради падането на Наредба 2. Той обаче ще е валиден само при тези параметри, които вече сме договорили и дори и запетайка да се промени, ще предприемем протестни действия. Но не мога да гарантирам, че общопрактикуващите лекари няма да предприемат протести, каквито вече имаше в София. Мит е, че вземаме много – ние получаваме по 14-16 лв. на година за пациент, извършваме социални услуги, за които не вземаме такси, а сега цените са завишени със 7-8 стотинки. На практика са заложени обеми, които са неизпълними, и това ще генерира финансов резерв, който няма да може да се усвои и ще се стопи. Много от колегите от болничните дружества също ни подкрепиха в недоволството ни. В този аспект на очаквано напрежение смятам, че мога да бъда добър координатор - след като председателят ще е нов, добре е секретарят да е с опит, който да пренесе в новото ръководство. Ако колегите ми гласуват доверие за втори път, съм готова да поема тази отговорност и няма да предам очакванията им.


Ще обединя съсловието, загубихме връзката помежду си

Ще обединя съсловието, загубихме връзката помежду си

От няколко дни най-голямата регионална лекарска колегия в страната – столичната, има ново ръководство. Накъде то ще поведе гилдията, кои са проблемите на дневен ред, попитахме новият председател на столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.

Боричкането за подхвърлени стотинки е пагубно

Боричкането за подхвърлени стотинки е пагубно

Всички са забили нос в земята и се бутат един друг, казва д-р Емануил Найденов

УНГ-специалист поведе столичните лекари

УНГ-специалист поведе столичните лекари

Д-р Асен Меджедиев беше избран измежду петима кандидати след балотаж
УНГ доктор ще води лекарите в Шумен

УНГ доктор ще води лекарите в Шумен

Утре избират председател и на районната колегия на БЛС в София
И неврохирург в битката за шеф на столичните лекари

И неврохирург в битката за шеф на столичните лекари

Д-р Емануил Найденов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски" влиза в надпреварата за ръководния пост
Още двама в надпреварата за софийските лекари

Още двама в надпреварата за софийските лекари

Изборът на нов председател на столичната колегия ще се състои в края на месеца

До 5-10 години София може да остане без джипита

До 5-10 години София може да остане без джипита

Нашият протест е тих, води ни към „Терминал 2", казва д-р Димитър Ленков
Ще се боря срещу лимитите

Ще се боря срещу лимитите

За мен най-важното нещо е възстановяване на доверието на лекарите в организацията ни, казва д-р Александър Заимов

Гастроентеролог поема лекарите в Пловдив

Гастроентеролог поема лекарите в Пловдив

Д-р Атанас Калчев е новият шеф на регионалната колегия в града под тепетата

Четирима в битка за шеф на столичните лекари

Четирима в битка за шеф на столичните лекари

Кандидатите ще мерят сили за председател на софийската колегия в края на март

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ