Безопасност

Европа работи по общ кодекс за храните

08-03-2018 11:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Европа работи по общ кодекс за храните Проблемът с двойните стандарти не съществува само в България, казва комисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис
Единен кодекс за безопасност и качесво на хранителните продукти се разработва на общоевропейско ниво. Това обяви в ефира на БНТ комисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис, който е на посещение у нас. Обсъжда се институциите, които се занимават с този въпрос, да получат повече правомощия, за да се гарантира, че общоевропейският пазар работи по едни и същи правила.
Европейският съюз прилага едни от най-високите стандарти за безопасност на храните, като за целта се позовава на научните постижения в областта. Това помага на регулаторните органи да изключат опасните съставки от храните и да се забранят онези, които могат да създадат проблеми за здравето. „Понякога някои химически вещества може и да не са толкова опасни, но трябва да се определят нивата, които не са опасни за човешкия организъм.

Има цял списък с канцерогенни вещества, които са забранени,

но някои елементи се появяват по време на обработването на храната“, разясни Андрюкайтис.
Комисарят коментира и наболялата тема за двойния стандарт при храните, за който българският омбудсман Мая Манолова поиска вето на местно и международно ниво. „Това е една политическа битка. Ние оценяваме как стоят нещата в повече от 21 държави и тези проблеми с различното качество съществуват навсякъде - и в Люксембург, и в Дания, и в Литва, и в България, но и в Австрия", заяви Андрюкайтис. По думите му обаче 

и цените са различни, тъй като зависят от много други фактори.

Според него трябва да се полагат усилия, за да се съкрати веригата на доставка на хранителни продукти, както и да се внимава с използването на пестициди в земеделието.


Двойният стандарт при храните е политическа дъвка

Двойният стандарт при храните е политическа дъвка

Нелегална практика е да не се изписва истинското съдържанието върху етикитетите, каза Сергей Иванов
Край на двойния стандарт при храните

Край на двойния стандарт при храните

Побългарените рецепти за вносни вафли и шоколади да се пишат на етикета, предлагат от бизнеса

Победихме за храните в ЕС

Победихме за храните в ЕС

Приетият доклад е стъпка напред в борбата с храните второ качество, смята Емил Радев
И в хранителната индустрия има сив сектор

И в хранителната индустрия има сив сектор

Няма двойни стандарти в ЕС, качеството е еднакво високо за продуктите, които произвеждаме, твърди Яна Иванова

Бизнесът на храни и напитки се обедини

Бизнесът на храни и напитки се обедини

11 от най-големите компании в България си направиха сдружение

Добре е децата да опитват екзотични храни

Добре е децата да опитват екзотични храни

В условията на глобална миграция храносмилателната им система ще е по-подготвена, казва проф. Донка Байкова
Намалява делът на децата със затлъстяване

Намалява делът на децата със затлъстяване

Е-тата са безопасни технологични добавки, минали научна оценка, казва проф. Веселка Дулева
Трябват повече изследвания за Е-тата в храните

Трябват повече изследвания за Е-тата в храните

Контролът върху допустимите концентрации трябва да е единен в цяла Европа, казва Мая Манолова
Ограничават рекламата на вредни храни

Ограничават рекламата на вредни храни

Качеството да бъде сред критериите на обществените поръчки за училищата, предлага Европа
Пишем до ЕП за двойния стандарт при храните

Пишем до ЕП за двойния стандарт при храните

Да се забрани предлагането на стоки с една и съща марка и различно съдържание в ЕС, иска Мая Манолова

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кой модел на здравна реформа одобрявате?

Септември 2018