Безопасност

Европа работи по общ кодекс за храните

08-03-2018 11:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Европа работи по общ кодекс за храните Проблемът с двойните стандарти не съществува само в България, казва комисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис
Единен кодекс за безопасност и качесво на хранителните продукти се разработва на общоевропейско ниво. Това обяви в ефира на БНТ комисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис, който е на посещение у нас. Обсъжда се институциите, които се занимават с този въпрос, да получат повече правомощия, за да се гарантира, че общоевропейският пазар работи по едни и същи правила.
Европейският съюз прилага едни от най-високите стандарти за безопасност на храните, като за целта се позовава на научните постижения в областта. Това помага на регулаторните органи да изключат опасните съставки от храните и да се забранят онези, които могат да създадат проблеми за здравето. „Понякога някои химически вещества може и да не са толкова опасни, но трябва да се определят нивата, които не са опасни за човешкия организъм.

Има цял списък с канцерогенни вещества, които са забранени,

но някои елементи се появяват по време на обработването на храната“, разясни Андрюкайтис.
Комисарят коментира и наболялата тема за двойния стандарт при храните, за който българският омбудсман Мая Манолова поиска вето на местно и международно ниво. „Това е една политическа битка. Ние оценяваме как стоят нещата в повече от 21 държави и тези проблеми с различното качество съществуват навсякъде - и в Люксембург, и в Дания, и в Литва, и в България, но и в Австрия", заяви Андрюкайтис. По думите му обаче 

и цените са различни, тъй като зависят от много други фактори.

Според него трябва да се полагат усилия, за да се съкрати веригата на доставка на хранителни продукти, както и да се внимава с използването на пестициди в земеделието.


МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

Българските държавни стандарти , се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация, заявиха от ресорното ведомство
Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
Пропуск в докладването на зарази от храни

Пропуск в докладването на зарази от храни

Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата

Намаляват калориите в менюто на децата

Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута

Заразени храни разболяват 44-ма на минута

За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти

БАБХ с проверки в морските курорти

Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета

Солта съсипва имунитета

Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна

Спряха над 2 тона негодна храна

Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019