Свят

Нови правила при изпитванията за Алцхаймер

07-03-2018 09:18
Clinica.bg

press@clinica.bg
Нови правила при изпитванията за АлцхаймерМедикаментите в процес на разработка се опитват да променят хода на болестта
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) преразгледа правилата за провеждане на клинични изпитвания за иновативните медикаменти, насочени към терапия на Алцхаймер. Промените са провокирани от новите знания за болестта, които учените натрупаха през последните години и които налагат нов подход в разработването на лекарства.
Новото ръководство влиза в сила от 1 септември 2018 г. и е обогатено с научни съвети за специфични продукти и методологии за разработка. Сред тях са, например, биомаркерите, използвани в клиничните изпитвания, и моделът, описващ промените в състоянието на пациентите с лека и средна форма на Алцхаймер. Освен това новите правила отчитат влиянието на новите диагностични критерии върху

дизайна на клиничните проучвания,

факторите, които трябва да бъдат взети предвид при избора на параметри за измерване на резултатите от изпитването за различните етапи на болестта, както и проектирането и анализирането на проучванията за ефикасност и безопасност на медикаментите.
Алцхаймер е най-честата причина за деменция при възрастните хора, тъй като

разрушава мозъчните клетки и нерви,

нарушавайки предаването на нервните импулси и съобщения в мозъка. По данни на Световната здравна организация (СЗО) с деменция в глобален план са 35.6 млн. души, като се очаква броят им да се удвои до 2030 година. Само в Европейския съюз болестта засяга повече от 5 млн. души.
Последните разкрития за патофизиологията на Алцхаймер обаче дават нови надежди на пациентите и позволяват на фармацевтичната индустрия да разработи изцяло нови терапии. Учените установиха, че

биологичните промени в организма,

свързани с болестта, започват 10-20 години преди да се появят първите клинични симптоми. И ако повече експериментални медикаменти се фокусират върху най-ранните фази болестта, вероятно ще бъдат по-ефективни. Съществуващите терапии сега лекуват основно симптомите на Алцхаймер. Но има и редица медикаменти в процес на разработка, които са насочени към биологичното състояние на заболяването, за да се опитат да променят неговия ход.

*Къде какви клинични изпитвания се провеждат по света може да видите в специализираната търсачка на нашия сайт. Clinica.bg стана първата медия в България, която използва функционалностите на глобалната търсачка FindMeCure за нови лекарства и терапии.Намери своето клинично изпитване тук

Намери своето клинично изпитване тук

Clinica.bg стана първият сайт в България, който използва функционалностите на FindMeCure за търсене на нови лекарства

Трябват нови мерки за клиничните изпитвания

Трябват нови мерки за клиничните изпитвания

Организации настояват да се засили ролята на пациентите в тази дейност
По следите на клиничните проучвания

По следите на клиничните проучвания

Приходите в сектора ще надминат 64 млрд. долара през 2020 г., но България може да загуби позиции без промени
България е в ТОП 20 по клинични проучвания

България е в ТОП 20 по клинични проучвания

Клиничните проучвания са в основата на всяка нова терапия. Те дават възможности не само за пациентите, но и за бизнеса. Какви са ползите от тях, колко са, къде седи България в световния пазар, попитахме д-р Иван Георгиев.

Клиничните проучвания на едно място

Клиничните проучвания на едно място

Средно около 10 000 пациенти участват в тях всяка година

Разбулват клиничните проучвания

Разбулват клиничните проучвания

Едни от най-големите спонсори си стиснаха ръцете да ги оповестяват в публични регистри

Отлагат за 2019 г. правила за клиничните изпитвания

Отлагат за 2019 г. правила за клиничните изпитвания

Клиниките ще имат още 2 години да реорганизират работата на болничните си аптеки
Клиничните проучвания се удвоиха за 6 години

Клиничните проучвания се удвоиха за 6 години

Броят на клиничните проучвания у нас се е удвоил за последните шест години. Това стана ясно на Третата национална конференция по персонализирана медицина, която се проведе днес.
Чакаме над 180 млн. лв. от клинични проучвания

Чакаме над 180 млн. лв. от клинични проучвания

Около 150 млн. лв. влизат всяка година от клинични изпитвания в България. Според бизнеса те могат да бъдат повече, ако се подобри средата за работа и нормативната уредба. Здравно министерство прегърна идеята и дори предприе първите законови промени, които да улеснят провеждането на изпитвания на нови лекарства у нас. Благодарение на това се очаква годишните постъпления да се увеличат до 186 млн. лв. Въпреки това те ще са една нищожна част от световния пазар на клинични изпитвания.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020