Дежавю

Касата пак избира с кого да работи

02-03-2018 11:31
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Касата пак избира с кого да работиСелекцията ще се прави само, ако се надвишава броят на леглата според здравната карта

Здравната каса отново ще има възможност да избира с кого да работи. Това предвижда проектът на наредбата на здравното министерство за критериите и реда за селекция на лечебните заведения. Целта е да се осигури възможност за достъп на пациентите до лечебните заведения, които осигуряват качествена и комплексна услуга, а не се ръководят само от пазарни интереси, смятат от здравното министерство. Дали това ще се случи на практика обаче е под съмнение.

Наредбата се качва за публично обсъждане на сайта на ведомството за втори път, тъй като ВАС я отмени при първото й издаване. Тогава наредбата бе обжалвана от Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Мотивите за решението на магистратите бяха формални – неспазени срокове за обществено обсъждане и липса на финансова обосновка. Сега обаче здравното министерство е спазило процедурата и дори е приложило „частична оценка на въздействието" от въвеждането на промяната.

Както и при първия вариант на наредбата, се дава възможност касата да избира с кои болници да работи, когато леглата в дадена област са повече от нужното според здравната карта, която се прави в момента. Критериите, по които ще се отсяват лечебните заведения пък, са комплексност, качество, обем и сложност на предлаганата услуга, както и удовлетвореността на пациентите от нея. Сред индикаторите са брой спешни пациенти, 24-часово осигуряване на лечение, брой на случаи от други области, тежест на заболяванията, обучение на специализанти, акредитационна оценка, нива на компетентност на отделенията и т.н. Всичко това би трябвало да осигури преднина на по-високотехнологичните, големите и многопрофилни болници.


В наредбата се предвижда да се оценят

и обединения от клиники на един или повече собственици, но в различни сгради. Ако те са в едно населено място, дейността ще се оценява комплексно, ако са в различни – ще се гледа работата на всяко по отделно. Крайната оценка ще зависи най-вече от медицинските възможности на болницата. Съотношението на общата към медицинската оценка е 30:70. По-леки ще бъдат критериите за оценка на лечебните заведения в трудно достъпните региони. Вероятността да се окаже, че леглата там са в повече обаче, не е голяма.

Самото оценяване ще се извършва от комисия, назначена със заповед на директора на съответната регионална каса. Данните пък ще се предоставят от регионалните здравни инспекции и каси, от Националния център за обществено здраве и анализи. Договорите трябва да гарантират не по-малък брой легла от миналата година за болниците, с които ще се сключат, предвижда още наредбата. Ефектът от нея обаче засега е съмнителен.


Идеята за въвеждане на селективното договаряне

на здравната каса не е нова. Тя се тиражира от години и беше прокарана от екипа на министър Петър Москов през 2016-а. Заради реакцията на част от бизнеса обаче, така и не успя да заработи, а по-късно падна в Съда. Не е ясно дали този път здравното министерство ще успее да наложи идеите си за регулация в сектора и да пребори интересите на част от индустрията. Селективното договаряне е само едно от намеренията на ведомството за промяна в системата, останалите са - нов модел на финансиране, преструктуриране на публичните болници, остойностяване на медицинския труд и укрепване на спешната помощ. Засега обаче конкретика около плановете няма, здравният министър Кирил Ананиев смята да ги представи, когато е готов с детайлите. 

Колкото и да са закъснели промените,

те са нужни, тъй като разрастването на болничната мрежа там, където не е нужно, не спира. Типичен пример за това са градове като София и Пловдив. В столицата, където има най-много лечебни заведения, през тази година отвори нова клиника със стотици легла, като разширение на вече съществуваща структура – „Вита". В строеж е още една клиника със стотици легла от мащаба на Токуда – тя също е разширение на съществуваща болница - „Св. София". В момента се правят опити и за построяване на голяма детска болница. В същото време пациентите и кадрите за тези лечебни заведения са едни и същи.

Появата на всяка нова структура обезкървява

отдавна съществуващите държавни болници, в които през изминалите десет години се изляха милиони и дори милиарди левове за оборудване с апаратура и ремонти. Освен това публичните болници засега работят с по-малко доплащане, както и по специалности, които не са печеливши. Унищожаването им дори в големи градове означава не само загробването на милиони левове публичен ресурс в апаратура, но и изправянето пред един нерешен социален въпрос – кой ще поеме бедните пациенти, каквито са повечето хора у нас.

Разрастването на болничната мрежа и концентрацията й в големите градове обаче има и още едно негативно последствие –

увеличава регионалните диспропорции,

оставяйки без медицинска помощ цели области в страната. Това е така, защото кадрите у нас са краен брой и се концентрират в новите и големи клиники. Типичен пример за последствията на безотговорната държавна политика, която толерира изцяло интересите на определени пазарни субекти, е състоянието на областните и общинските болници в почти цялата страна. Вероятността тази двойна игра да спре е минимална. Времето показа, че болниците могат да са изключително доходоносен източник, тъй като касата не упражнява нужния контрол над публичния ресурс. Досегашните механизми, които бяха въведе с тази цел - като лимитите и ограниченията за финансирането на нови дейности, се превърнаха в нов инструмент за пренасочване на публичния ресурс към определени болници. Не е ясно дали няма да бъде същата съдбата и на тази регулация.Поръчката за линейки пак в застой

Поръчката за линейки пак в застой

Жалба до ВАС възпрепятства възобновяването й, казаха от здравно министерство
Българки с 12 медала от турнир за онкоболни

Българки с 12 медала от турнир за онкоболни

Химнът ни изправи на крака публиката в Рим, в надпреварата участваха отбори от шест държави
До седмица внасяме здравната карта в съда

До седмица внасяме здравната карта в съда

Трусовете в българското здравеопазване продължават. Новата Национална здравна карта е факт, въпреки недоволството срещу нея, но междувременно НЗОК остана без управител. Очакват се нов модел на финансиране и вероятно нови правила за работата на общинските болници. Какъв ще е ефектът на "реформата" върху тях, попитахме д-р Неделчо Тотев. 
Регулация за маркетинга на джънк фуд

Регулация за маркетинга на джънк фуд

Редица държави членки имат проблем със задължително прилагане на оценките за здравни технологии, каза Кирил Ананиев
Рестарт на търга за линейките

Рестарт на търга за линейките

Жалбата от фирмата с капитал от 100 лв. е отхвърлена, казват от КЗК
Фонд „Здраве” подпомага медици в Добрич

Фонд „Здраве” подпомага медици в Добрич

Заделени са 20 000 лв. през 2018 г. за възстановяване на такси за обучение и разходи за наем
Клиничните изпитвания с по-малко бюрокрация

Клиничните изпитвания с по-малко бюрокрация

Промени в наредбата на здравното министерство намаляват административната тежест за заявители и възложители
Търсят шеф на „Света Петка” във Велинград

Търсят шеф на „Света Петка” във Велинград

Документи се подават до 3 септември, конкурсът е насрочен за следващия ден в сградата на МЗ
И болницата в Габрово осъди НЗОК

И болницата в Габрово осъди НЗОК

Здравната каса трябва да възстанови неплатена надлимитна дейност за 41 833 лв. през декември 2016 година
Пациентите с нов представител в НЗОК

Пациентите с нов представител в НЗОК

Пламен Таушанов от БАЗП влиза в надзора на мястото на адвокат Андрей Дамянов
1 2 3 4 5 ... 100 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2018