8 март

Бъдете център на света си

02-03-2018 08:33
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Бъдете център на света сиПревърнете всеки ден от годината в празник, съветва проф. Захарина Савова

Кога се извъртя една година и пак наближава 8 март. За някои дами това е соц отживелица, пълна с карамфили за колежката или другарката. Други смятат, че празникът е „ден на мама" и се сещат да я поздравят по телефона. Това обаче със сигурност е хубав повод дамите да се замислят за себе си. На какво да обърнат внимание, попитахме проф. Захарина Савова, психотерапевт с дългогодишен опит.


Грижата ни за себе си не бива да се ограничава само в един ден в годината. Превърнете 8 март в цяла година. Станете майка не само за децата, съпруга, родителите и близките до девето коляно... Бъдете майка сама за себе си, погрижете се за своите душа, тяло и чувства с любов, съветва проф. Захарина Савова.

8 март е прекрасен празник, но е и повод да се замислим, че заслужаваме уважение и то не само днес, не само за един ден (най-много още веднъж, ако ще броим и рождения си ден), съветва психотерапевтът. И напомня, че всъщност, като на 8 март трябва да се чувстваме максимално често, даже всеки ден.

И за това е важно

да се грижим за себе си и за своето здраве


Ясно е, че ако детето ви се разболее, няма да минете без да посетите лекаря. Защо тогава отлагате ходенето при доктор за самите себе си? Профилактичният преглед при личния лекар, а освен това и при мамолог и гинеколог е повече от задължителен веднъж годишно, а след определена възраст и при други условия и по-често.

Визитка

Проф. Захарина Савова е психотерапевт. Автор е на книгата „Огледай се в празната чиния". Специализирала е аналитична психотерапия в Швейцария, както и основи на когнитивно-поведенческата психотерапия. Преподава във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Член е на редица асоциации, сред които и Европейската асоциация по телесна психотерапия, както и на Съвета по медицинска наука в МУ.

Успоредно с това е важно да се отделя и време за спорт. Със сигурност липсата на време е само оправдание, с което може да заглушите съвестта си – за кратко. Ако пък толкова мразите спорта, тичането и дори зумбата, ходете пеша. Не взимайте асансьора и винаги извеждайте кучето на по-дълга разходка.

Ясно е още и, че настоявате пред децата си да се хранят разумно, с много зеленчуци и плодове, с по-малко сладкиши и пици. Тогава направете го и за себе си. Вместо да обядвате на крак, а за вечеря да дояждате изстиналите порции на малките - хапвайте умерено и разумно. Не само ще се чувствате по-добре, но и със сигурност ще свалите някое кило преди лятото (Може да видите и нашите съвети за това кои са най-бързите четири варианта за диети.)

Грижите за жената обаче могат да имат и друго измерение -


позволете си да се поглезите


Много важно е не да чакаме цветето за 8 март, а да помислим какви подаръци ще си направим сами за себе си. И то без да ни мъчи чувство на вина колко пари и енергия сме вложили в това, казва проф. Савова.

Защото най-често подаръците са за другите, а за жените/майките - каквото остане и ако остане. Затова – започнете сами да си ги осигурявате. И това не означава да харчите безумно много пари по безсмислен шопинг всеки ден в мола. Може просто да си купите бижу или шал в червено, с което да направите работния си ден по-цветен. Дори стръкче цвете от бабата на ъгъла ще направи бюрото ви по-приятно и ще ви даде шанс да се усмихвате по-често, докато отхвърляте задачите за деня. Изработете си ритуал – веднъж седмично, ако не може – задължително поне един път месечно – два часа за обяд с приятелки. Клюките, спомените и смехът по женски винаги зареждат. И ще установите, че и самочувствието, и настроението ви рязко се подобряват след това.

В глезенето ви може да включите и половинката - поискайте да ви направи лек масаж – така ще отпуснете не само своите нерви, но и неговите. А и твърде вероятно след масажът ще дойдат целувките, прегръдките и всичко ще завърши в леглото. Или пък на пода.


И най-вече - спрете да се чувствате виновни


Едва ли някой ще ви даде медал за „най-добрата майка" или „най-подредената къща", нито ще признае, че вашите прозорци са най- добре излъсканите, колкото и да се стараете. Чувството за вина обикновено се просмуква тайно, но упорито, когато се сравнявате с други хора или с някакви (кой знае от кого измислени)стереотипи, обяснява психотерапевтът. Факт е, че няма как да се отърсите от усещането за надпредвара, за сравняване с другите, докато скролвате по снимките в социалните мрежи на своите приятели. Някои са показали брилянтен дом, където усмихнати и свежи хлапета сръчно правят мартеници, без да се удрят и нервничат като твоите деца... Други са сложили кадри от последната си почивка, на която няма петна от пюрета, липсват даже сълзи на нещастни тийнейджъри, които не искат да говорят на родителите си.


Важно е да се доверите на своята интуиция


– дали ни е добре, дали се усещате в кожата си, казва проф. Савова. И допълва - по-добре е да изкарате 15 истински, качествени минути с детето си, отколкото 5 часа до него присъстващо-отсъстваща. И после да ги увековечите на снимка. Вашето дете ще бъде щастливо, ако го изслушате усмихната. А чувството за вина... То винаги ще е готово да пробие. Важното е вие да не му давате повод да става силно и да се показва на преден план.Кариерата изяжда любовта

Кариерата изяжда любовта

В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.

Кожата започва да старее на 35 години

Кожата започва да старее на 35 години

Има ли революция в съвременната дерматология и грижите за лицето, какво да направим, за да запазим красотата на кожата си, попитахме доктор Радина Денкова.

Сиренето менте на отделен щанд

Сиренето менте на отделен щанд

Отпушиха реда за отпуска при осиновяване на дете до 5 години
Бързото отслабване - мит или реалност?

Бързото отслабване - мит или реалност?

Много хора у нас искат да отслабнат, при това бързо, и опитват различни начини. Прилагат се стресиращи гладни и полугладни диети, но без особен успех. Възможно ли е да се разделим с килограмите.

В ритъма на щастието

В ритъма на щастието

За музиката, за спокойствието и начините, чрез които да помогнем сами на себе си, разговаряме с Лилия Ахтарова, директор на Музикотерапевтичен институт - София.
Водна гимнастика за всеки

Водна гимнастика за всеки

Пролетта чука на вратата и все повече хора се замислят за това как ще изглеждат на плажа само след няколко месеца. За водната гимнастика и ползите от нея, разговаряме с треньорката Габриела Панайотова.
Филър – що е то?

Филър – що е то?

Да сме красиви, по-млади, с идеална кожа – това е мечтата на много от нас. Може ли да стане, как, кои са плюсовете и минусите, разговаряме вижте сега.
Бягането - лекарство за модерния живот

Бягането - лекарство за модерния живот

За рисковете от маратона и ползите от бягането в умерени граници, обяснява физиотерапевтът Димитрина Сивкова.
1 2 3 4 5 ... 7 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли децата да носят маски на училище?

Септември 2020