Парламент

Сменят бележките с амбулаторен лист

01-03-2018 16:48
Догодина - болниците ще могат да плащат дълговете си с парите от продадени имотиСменят бележките с амбулаторен лист
Clinica.bg

press@clinica.bg
Извинителните бележки, които издават общопрактикуващите лекари, ще бъдат заменени с отрязък от амбулаторния лист. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц контрола в парламентарната здравна комисия днес. Промяната е в отговор на протеста на софийските джипита заради увеличаване на административната тежест и ниското заплащане, който бе подкрепен от колегите им в цялата страна.

„Срещнахме се с техни представители и се разбрахме да заменим извинителните медицински бележки с отрязък от амбулаторния лист. Това обаче може да стане едва от 2019 г.", обясни Ананиев. Дотогава родителите ще плащат по 3 лева за издаването им от джипитата. Здравното министерство ще предприеме и опити за промяна на 24-часовото дежурство, което медиците трябва да правят. Засега обаче не е ясно какви ще са те. Промени по останалите искания на лекарите като повишаване на потребителската такса на 5.10 лв. или отпадане описите на касовите бонове няма да има. Но ще предложим електронен механизъм как да се подава информацията за касовите бележки,което няма да ги натоварва много, каза Ананиев.


Държавните болници ще могат да ползват

приходите от продажбите на имоти за покриване на дълговете си. Това ще бъде възможно от 2019 г., стана ясно още по време на парламентарния контрол. В момента болниците масово продават дворове и имоти, които не ползват, за да си купуват апаратура и да правят ремонти. От догодина обаче ще могат да плащат с тях и борчовете си към фармацевтичните фирми. Здравното министерство ще направи и анализ кои имоти могат да се продават. Купувачите им обаче няма да могат да ги използват, за да развиват на тяхната площ конкурентна дейност на държавните болници.

Анализират ръста на лечението в чужбина

 

От 1 на 7 млн. лв. на месец е скочил разходът за лечение в чужбина на здравната каса през изминалите седем години. Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната здравна комисия. Ще направим анализ, за да видим какви са причините и какво да предприемем, каза здравният министър Кирил Ананиев. Той добави, че разминаването в цифрите за дълговете на касата към чуждите фондове от последните дни се дължи на пропуски в системата за финансово управление и контрол в НЗОК. Те обаче ще бъдат оправени, а в следващите три години и борчовете ще бъдат платени след договаряне на нови погасителни планове. Предвиждаме за следващата година да дадем дори два пъти повече средства от предвидените 73 млн. лв. за тази, добави Ананиев.


МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри

"Сърце и мозък" затрудни контролните власти

Проверката продължава трети месец, все още се чака становище от външен консултант, след това ще се произнесе и ИАМН
Джипитата на село на курс по спешна помощ

Джипитата на село на курс по спешна помощ

Ще се обучават още специалисти, медицински сестри и лекарски асистенти, предвижда проект
Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на болниците от властта. Това попитахме д-р Георги Гелов. Той е директор на МБАЛ – Хасково.
Продължава набирането на кадри

Продължава набирането на кадри

12 са към момента офертите за работа в специализираната секция „Кариери" на Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 124 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ