Иновации

Намери своето клинично изпитване тук

01-03-2018 07:15
Clinica.bg стана първият сайт в България, който използва функционалностите на FindMeCure за търсене на нови лекарстваНамери своето клинично изпитване тук
Clinica.bg

press@clinica.bg
Всеки пациент, който би искал да изпробва бъдещите терапии за лечение на сериозни заболявания, вече има възможност да намери своето клинично изпитване на нашия сайт. Clinica.bg стана първата медия в България, която използва функционалностите на глобалната търсачка FindMeCure за нови лекарства и терапии. Благодарение на това партньорство всеки наш читател може да намери информация за над 58 000 клинични проучвания за медикаменти за над 200 заболявания.

FindMeCure е глобална търсачка, която събира на едно място информация за всички клинични проучвания по света. На нея може да откриете 58 447 програми, изследващи нови медикаменти за над 200 заболявания и терапевтични области, като онкология, ревматология, гастроентерология, неврология и много други. Платформата предоставя информация за провеждащите се в момента клинични изпитвания, както и възможност за пациента да се свърже бързо с медицинския екип, провеждащ проучването. Само през миналата година над 100 000 души по света са се възползвали от възможностите на глобалната търсачка, за да намерят терапия за заболяването си. Сега вие, нашите читатели, също ще имате възможност да се възползвате лесно от тези услуги.


Как може да стане това


Търсачката може да откриете в двете секции на сайта ни: Медицина и Иновации. В нея трябва да въведете диагноза, възраст и пол, за да откриете подходящото за вашето състояние клинично проучване. Към днешна дата в България има над 200 действащи клинични изследвания на практика във всички основни терапевтични области. Засега търсачката работи на английски език, но до края на 2018 г. ще бъде преведена и на български.


Какво означава клинично проучване


Едва 5% от хората по света знаят за същността и целта на клиничните изпитвания. Те обаче биха могли да им помогнат да изпробват възможностите на терапиите от бъдещето. На практика всички медикаменти, които днес са в аптеката, някога са били обект на клинично проучване, защото това е единственият начин да се появяват нови терапии. След като се открие нова молекула в лабораторни условия, следва период на тестване и доказване на ефикасността, ефективността и безопасността й.

Средностатистически той трае между 10 и 12 години

Една от причините процесът да е толкова продължителен е липсата на пациенти, които да се включват в клиничните изпитвания. Често това е така заради липсата на информация за тези възможности. За всички хора, които решат да участват в клинично изпитване, се грижат високо квалифицирани медицински екипи. Те работят в болници, които са били одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата за извършване на проучванията. Състоянието на пациентите в проучванията се следи непрекъснато, за да се минимизират всички възможни рискове.


Нови правила при изпитванията за Алцхаймер

Нови правила при изпитванията за Алцхаймер

Медикаментите в процес на разработка се опитват да променят хода на болестта
Трябват нови мерки за клиничните изпитвания

Трябват нови мерки за клиничните изпитвания

Организации настояват да се засили ролята на пациентите в тази дейност
По следите на клиничните проучвания

По следите на клиничните проучвания

Приходите в сектора ще надминат 64 млрд. долара през 2020 г., но България може да загуби позиции без промени
България е в ТОП 20 по клинични проучвания

България е в ТОП 20 по клинични проучвания

Клиничните проучвания са в основата на всяка нова терапия. Те дават възможности не само за пациентите, но и за бизнеса. Какви са ползите от тях, колко са, къде седи България в световния пазар, попитахме д-р Иван Георгиев.

Клиничните проучвания на едно място

Клиничните проучвания на едно място

Средно около 10 000 пациенти участват в тях всяка година

Разбулват клиничните проучвания

Разбулват клиничните проучвания

Едни от най-големите спонсори си стиснаха ръцете да ги оповестяват в публични регистри

Отлагат за 2019 г. правила за клиничните изпитвания

Отлагат за 2019 г. правила за клиничните изпитвания

Клиниките ще имат още 2 години да реорганизират работата на болничните си аптеки
Клиничните проучвания се удвоиха за 6 години

Клиничните проучвания се удвоиха за 6 години

Броят на клиничните проучвания у нас се е удвоил за последните шест години. Това стана ясно на Третата национална конференция по персонализирана медицина, която се проведе днес.
Чакаме над 180 млн. лв. от клинични проучвания

Чакаме над 180 млн. лв. от клинични проучвания

Около 150 млн. лв. влизат всяка година от клинични изпитвания в България. Според бизнеса те могат да бъдат повече, ако се подобри средата за работа и нормативната уредба. Здравно министерство прегърна идеята и дори предприе първите законови промени, които да улеснят провеждането на изпитвания на нови лекарства у нас. Благодарение на това се очаква годишните постъпления да се увеличат до 186 млн. лв. Въпреки това те ще са една нищожна част от световния пазар на клинични изпитвания.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ