Събор

Лекарите казаха да на нов рамков договор

24-02-2018 18:24
С 229 гласа „заЛекарите казаха да на нов рамков договор
Clinica.bg

press@clinica.bg
Медиците дадоха зелена светлина за сключването на нов рамков договор (НРД) със здравната каса. С 229 гласа „за", 28 „против" и 7 „въздържал се " делегатите на 67-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС) приеха договорените правила и промени за работа през 2018 г. За да влязат в сила, предстои те да бъдат подписани от всички страни по документа и парафирани от здравния министър Кирил Ананиев.

Както вече clinica.bg писа, новият рамков договор предвижда сериозно увеличение на цените в болничната помощ в над 130 клинични пътеки. Сред тях е и повишаването на цените пътеките за палиативни грижи и долекуване, които са важни за работата на общинските болници. Увеличение има и в много други специалности – пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др.


Повишение на параметрите има и в извънболничната помощ

– при джипитата в цените на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 години, диспансеризацията, имунизацията и в капитацията. При специалистите цената на първичния преглед е повишена с 1 лв. Жените от 30 до 40 години ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог, с възможност за изследване на цитонамазка. Увеличени са и обемите за мамографско изследване, с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата.


„Благодарене на конструктивни преговори, колективна

и последователна работа със съсловието, БЛС успя да договори параметри в здравния сектор, които не са променяни от години. Всичко, за което се борихме, цели максимално улесняване и удовлетворяване работата на заетите в сектора колеги и повишаване качеството на медицинската услуга за пациентите", коментира д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.


Приемането на проекта на НРД за тази година

беше очаквано. Напрежението от последните скандали в здравната система с дълговете на касата към чужди фондове обаче беляза събора. Заради неяснотата около просрочените дългове – разликата в цифрите е над 120 млн. лв., финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не трябва да се сключва нов договор и да се вдигат цените на медицинските дейности.

Въпреки успокоението на председателя на

Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, че няма място за притеснения, лекарите приеха специална декларация, подготвена от регионалната лекарска колегия в Пловдив. Текстът й гласи, че здравето на пациентите, лекувани на територията на България, не може да бъде рискувано с фискални цели.


Какво мисли съсловието по темата можете да разберете от коментарите на д-р Георги Кръстев, председател на РЛК в Пловдив, д-р Димитър Ленков, член на РЛК – София и бивш гл. секретар на БЛС, и д-р Христо Иванов, член на УС на РЛК – В. Търново.

Случайно ли скандалът с управителя на НЗОК избухна точно преди подписването на НРД 2018 и какви ще са последствията четете в специалното интервю на clinica.bg с председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

МЗ застана зад ОС на детската болница

МЗ застана зад ОС на детската болница

От ведомството няма да го разпуснат, въпреки нападките и обвиненията към членовете му от страна на собствениците на "Мама и аз"

1 2 3 4 5 ... 508 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ