Събор

Лекарите казаха да на нов рамков договор

24-02-2018 18:24
С 229 гласа „заЛекарите казаха да на нов рамков договор
Clinica.bg

press@clinica.bg
Медиците дадоха зелена светлина за сключването на нов рамков договор (НРД) със здравната каса. С 229 гласа „за", 28 „против" и 7 „въздържал се " делегатите на 67-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС) приеха договорените правила и промени за работа през 2018 г. За да влязат в сила, предстои те да бъдат подписани от всички страни по документа и парафирани от здравния министър Кирил Ананиев.

Както вече clinica.bg писа, новият рамков договор предвижда сериозно увеличение на цените в болничната помощ в над 130 клинични пътеки. Сред тях е и повишаването на цените пътеките за палиативни грижи и долекуване, които са важни за работата на общинските болници. Увеличение има и в много други специалности – пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др.


Повишение на параметрите има и в извънболничната помощ

– при джипитата в цените на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 години, диспансеризацията, имунизацията и в капитацията. При специалистите цената на първичния преглед е повишена с 1 лв. Жените от 30 до 40 години ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог, с възможност за изследване на цитонамазка. Увеличени са и обемите за мамографско изследване, с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата.


„Благодарене на конструктивни преговори, колективна

и последователна работа със съсловието, БЛС успя да договори параметри в здравния сектор, които не са променяни от години. Всичко, за което се борихме, цели максимално улесняване и удовлетворяване работата на заетите в сектора колеги и повишаване качеството на медицинската услуга за пациентите", коментира д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.


Приемането на проекта на НРД за тази година

беше очаквано. Напрежението от последните скандали в здравната система с дълговете на касата към чужди фондове обаче беляза събора. Заради неяснотата около просрочените дългове – разликата в цифрите е над 120 млн. лв., финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не трябва да се сключва нов договор и да се вдигат цените на медицинските дейности.

Въпреки успокоението на председателя на

Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, че няма място за притеснения, лекарите приеха специална декларация, подготвена от регионалната лекарска колегия в Пловдив. Текстът й гласи, че здравето на пациентите, лекувани на територията на България, не може да бъде рискувано с фискални цели.


Какво мисли съсловието по темата можете да разберете от коментарите на д-р Георги Кръстев, председател на РЛК в Пловдив, д-р Димитър Ленков, член на РЛК – София и бивш гл. секретар на БЛС, и д-р Христо Иванов, член на УС на РЛК – В. Търново.

Случайно ли скандалът с управителя на НЗОК избухна точно преди подписването на НРД 2018 и какви ще са последствията четете в специалното интервю на clinica.bg с председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 515 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ