Неправилното хранене става „нормално“ навсякъде по света

17-06-2016 09:00
Всеки трети човек на планетата страда от наднормено тегло или от недохранванеНеправилното хранене става „нормално“ навсякъде по света
Неправилното хранене става все по-разпространен феномен във всяка страна по света и се превръща във водеща причина за редица заболявания.

Глобално изследване на храненето, проведено от Международния институт по хранителна политика, представено тази седмица в 7 града в света – Пекин, Найроби, Йоханесбург, Ню Делхи, Ню Йорк и Вашнгтон – призовава за насочване на общественото внимание към храненето.

Изследването показва, че в 44% от участващите в проучването страни (57 от 129 страни) се наблюдава сериозен процент както на недохранване, така и на наднормено тегло и затлъстяване на възрастното население. Въпреки значителния прогрес на някои страни по отношение на справяне с този проблем, като цяло тази тенденция е трудно да бъде спряна или преобърната.

 

„Всеки трети човек на планетата страда от някаква форма на неправилно хранене – казва Лорънс Хадад, старши изследовател в Международния институт по хранителна политика. – Живеем в свят, в който става "нормално" да се храним неправилно – свят, който за всички нас трябва да е тотално неприемлив."


Неправилното хранене има различни проявления: задържане на растежа, анемия, лесна податливост на инфекции, твърде високо съдържание на мазнини, сол, холестерол или на захар в кръвта, липса на важни витамини и минерали.


Почти два милиарда души в света страдат от затлъстяване. Един от всеки 12 страда от диабет. Недохранването е причина за половината от смъртните случаи при деца на възраст до 5 години.


Последиците от неправилното или недостатъчно хранене са огромни. В световен мащаб наднорменото и поднорменото тегло причиняват повече щети, отколкото финансовата криза между 2008 и 2010 г., твърди проучването.Ак о, например, членовете на едно семейство в Америка са с наднормено тегло, разходите им, свързани с грижа за здравето, нарастват до 11% от годишния им доход. В Китай един човек, болен от диабет, харчи около 16% от заплатата си за лечение.
ГЛОБАЛНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ХРАНЕНЕТО e независим годишен доклад за състоянието на храненето в световен мащаб. Докладът има за цел да улесни правителствата и акционерите в частните компании да поемат сериозен ангажимент по отношение на прекратяването на феномена „неправилно хранене", както и обратно – да направи невъзможна липсата на такъв ангажимент. Независима група от експерти създава доклада, а Международния изследователски институт по политика на храненето се ангажира с неговото разпространение. Изследването се финансира от фондация Bill & Melinda Gates, английския Департамент за международно развитие, правителството на Канада, фондация Children′s Investment Fund, Европейската комисия, правителството на Германия, Irish Aid, Американската агенция за международно развитие, правителството на Холандия и др.

Пълния текст на доклада можете да прочетете тук: http://globalnutritionreport.org/resources/

 


Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

От ГЕРБ поискаха да се гласува оставката на Станимир Михайлов, междувременно той я оттегли, развръзката предстои

Следва отпадане на лимитите и в ЗЗО

Следва отпадане на лимитите и в ЗЗО

Вероятно Националната здравноосигурителна касата няма да има затруднения с изплащането им, казва Красимир Грудев
Решението на КС има директен ефект

Решението на КС има директен ефект

Трябва да приключи и спряното дело във ВАС, но са налице редица правни механизми, с които може да се ревизират финансовите параметри на НЗОК - резерв, трансфери, казва проф. Дарина Зиновиева
ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

Това показва заключението на Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност
Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 112 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ