Коментар

Не ни трябваше скандал с Плочев, а дискусия

23-02-2018 15:39
Моментът е много удобен да се намерят механизми така, че една част от българските пациенти да не се лекуват в чужбина, казва д-р Николай БолтаджиевНе ни трябваше скандал с Плочев, а дискусия
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com

Нашето сдружение на частните болници, заедно с Българската болнична асоциация и Сдружението на общинските болници, излязохме със съвместна декларация, в която много ясно казваме, че трябва да се отложи подписването на НРД, докато не получим гаранции, че ще ни бъдат изплатени дължимите суми за извършени, но незаплатени дейности от НЗОК – малко над 123 млн. лв. от 2015 г. досега. Сумата има пряка връзка със сумите за европейските здравни каси, с които касата също не се е разплатила, защото българските болници също са европейски, а ние лекарите, както и пациентите ни – европейци. Не искаме да ни мерят с различен аршин. Единствената разлика между нашето искане за отлагане на НРД 2018 и това на финансовия министър Владислав Горанов е, че той настоява за ревизия на бюджета, а ние – за разплащането.


Съборът на БЛС може да даде мандат

на ръководството си да подпише, но според нас трябва да се изчака, докато не се изчистят проблемите. В новия НРД са залегнали рестрикции – както за бюджетите на болниците, така и за брой легла, пролежани дни. И те ще доведат до същото – извършена и неразплатена дейност в болниците. Затова не виждам нищо добро в повишените пътеки, когато болниците остават с лимити под всякаква форма. В бюджета на НЗОК са заложени 150 млн. лв. повече за болнична помощ и това е три пъти повече от неразплатената надлимитна дейност за миналата година. Значи съвсем спокойно лимитите можеха да бъдат премахнати през тази година.


Целият скандал много ме учудва,

защото има отчет, подписан от надзора на НЗОК. Има и бюджет, който е изготвен от сегашния здравен министър Кирил Ананиев, когато беше шеф на надзора. Същият минава през Надзорния съвет на касата и през две министерства – здравно и финансово, и ме учудва как така има съмнения за 200 млн. лв., неизвестни в бюджета на НЗОК. Финансовият министър да търси толкова пари в одобрен от ведомството му бюджет, това е абсурд на високо държавническо ниво.


Според мен не трябваше да има никакъв скандал

С това писмо, с което проф. Плочев алармира министъра, а след няколко дни изпрати и до парламента, трябваше да започне една дискусия, да се направи анализ защо толкова много се плаща на чужди каси. Да се обсъди възможно ли е тези разходи да се ограничат. Още повече, когато всичко се случва преди подписването на Националния рамков договор. Моментът е много удобен да се анализира и да се подпомогне чрез НРД да се намерят механизми така, че една част от българските пациенти да не се лекуват в чужбина. Да може да им се предостави лечението в България. Според мен това беше правилната посока, в която трябваше да се тръгне. Вместо това наблюдаваме скандал на махленско ниво – кой какво казал, от откъде откраднал, кой излъгал и т.н.


Ако пък става дума само за пари

и посочените суми наистина се дължат на чуждестранните каси, както се дължат и на българските болници, не виждам какво страшно има да се актуализира един бюджет. Самият министър Горанов призова да се спре подписването на рамковия договор до изясняването на финансовата ситуация и преразпределянето на средствата. Парламентът е гласувал 73 млн. лв. за чужди каси, но ако се окаже, че трябва да се платят повече, допълнително заложените 407 млн. лв. в бюджета на НЗОК ще трябва да се преразпределят по останалите пера за здравноосигурителни плащания. Актуализацията на бюджета не значи повече средства в бюджета, но преразпределението също е актуализация.


Освободиха проф. Камен Плочев

Освободиха проф. Камен Плочев

На заседанието не присъства нито управителя на НЗОК, нито здравния министър Кирил Ананиев
НС - без контрол, НЗОК - без директор

НС - без контрол, НЗОК - без директор

Липса на кворум провали гласуването за освобождаването на проф. Камен Плочев и петъчния парламентарен контрол
Скандал в НС по казуса „Плочев”

Скандал в НС по казуса „Плочев”

БСП напуснаха пленарната зала, искат дебат за освобождаването на управителя на НЗОК
Прекратиха мандата на проф. Плочев

Прекратиха мандата на проф. Плочев

Решението е на парламентарната здравна комисия, предстои гласуване и в пленарна зала
НЗОК отчита Бюджет 2017

НЗОК отчита Бюджет 2017

Надзорният съвет ще разгледа и дълговете към чуждите здравни фондове
Решават казуса „Плочев“ в комисия

Решават казуса „Плочев“ в комисия

Въпросът с освобождаването на управителя на НЗОК влиза днес в дневния ред на депутатите
Казусът „Плочев“ отива в парламента

Казусът „Плочев“ отива в парламента

След консултация с юристите в НС ще преценим какви да са следващите действия, ситуацията е прецедент, обясни д-р Даниела Дариткова
Ако проф. Плочев подава оставка, трябва да e пред НС

Ако проф. Плочев подава оставка, трябва да e пред НС

Твърденията, че е бил неудобен, са несъстоятелни, каза д-р Даниела Дариткова
Управляващите искат да се отърват от Камен Плочев

Управляващите искат да се отърват от Камен Плочев

Неудобен е за правителството, защото изкара наяве грешките във финансирането на сектора, казва Георги Гьоков
Не подавам оставката си, спазвам закона

Не подавам оставката си, спазвам закона

Помогнах за изясняването на казус, който ще укрепи авторитета на НЗОК и Република България, пише проф. Камен Плочев
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ