Красота

Филър – що е то?

23-02-2018 09:33
До трикове за подмладяване и раздяла с бръчките прибягват не само жените, но и мъжете Филър – що е то?
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com

Да сме красиви, по-млади, с идеална кожа – това е мечтата на много от нас. За щастие иновациите в съвременната медицина позволяват това да се случи. Разкрасителните процедури са задължителни за всяка съвременна дама, която държи на външния си вид. За красотата, поддръжката на кожата, плюсовете и минусите вижте сега.

Днес все по-голяма популярност набират процедурите за поставяне на филъри или по-просто казано пълнители. Сред тях са ботокса, мезотерапиите и други естетични методи. Всяка жена, а защо не и мъж, могат да се подложат на тях стига да имат желание. Но за да бъде положителен ефекта, трябва да знаете някои подробности.


Какво представляват


В повечето случаи филърите са изделия, направени на базата на хиалуронова киселина. Тогава те са биоразградими продукти и след определен период от време се абсорбират от организма, затова не е необходимо да се поставят отново. Съществуват обаче и синтетични, които не се извеждат и не се отстраняват от организма, а остават на мястото в нас завинаги. Един пример на такъв пълнител е силиконът. Рискът при него е, че тялото може да се опита да изолира външната тъкан, създавайки капсула от съединителната тъкан около нея, което води до появата на уплътнения в областта на приложение на филъра.

Трети вид са биосинтетичните филъри - те се характеризират с продължително действие, но имат дълго и само частично абсорбиране и извеждане от тялото ни. За да няма проблеми и ефектът да не се окаже обратен обаче, трябва да се внимава с избора на продуктите. Трябва да следват няколко задължителни критерии: стерилност, пречистеност и безопасност.


За какво служат


Филърите са предназначени основно за запълване на бръчки и създаването на обем. Това обаче не е единствената им цел. Те са широко използвани в контуриране на лицето и за отстраняване на различни грапавини по кожата, включително атрофични белези. Основната им задача е да дадат обем на места, където той не е достатъчен. С това те се справят отлично и се използват за корекция на устни, нос, бръчки, брадичка, дори за овала на лицето и скулите. Освен, че може напълно да си смените физиономията с тях и да изненадате познатите си с нова самоличност, те могат да се използват и за сериозни неща като отстраняването на белези по лицето и тялото.


Подходящи ли са обаче те за всеки


Автоимунните заболявания, алергиите към хиалурон (които са много редки), бременност, кърмене, инфекции на кожата на лицето, като и бактериални инфекции, импетигинизирали екземи, херпеси - това са най-честите противопоказанията за поставяне на филъри. Затова изключително важно е преди да се подложите на някоя от тези процедури да се консултирате с лекар. Много дами махват с ръка и влизат в първия козметичен салон, който видят. Това обаче може да им коства седмици, дори месеци подутини, зачервявания инфекции. Специалистът ще направи експертна оценка за състоянието на кожата, ще обсъди всички детайли, ще отговори на въпросите. Пациентът трябва да се чувства сигурен, да знае, че е най-добрите ръце, защото когато е спокоен и лекарят работи по-лесно. Ако пациентката получава рецидиви на херпесни инфекции, специалистът назначава прием на противовирусен препарат в дните преди, по време и след процедурата. Добре е при първоначалния преглед да споделите с лекаря всички наблюдения, които имате върху кожата си – от какво се зачервява, податлива ли е на пъпки и т.н.


Какво да очакваме


Преди да се започне специалистът дезинфекцира кожата, върху която ще работи. Поставя се обезболяващ крем, отново се оценява лицето. Правят се няколко снимки на пациентката как изглежда преди, и как – след поставянето на веществото. Когато упойката вече действа, кожата отново се почиства внимателно, дезинфекцира се и се инжектират филърите. За добрия резултат от значение е под какъв ъгъл ще бъде вкарано веществото.

Не очаквайте, че ще изглеждате като принцеса няколко часа след това. Подобни магии са възможни само на кино. След процедурата в повечето случаи може да се появи отток, зачервяване, посиняване на мястото.
Те са преходни и преминават след един до три дни. Възможно е обаче да няма и никакви следи от инжекцията. Има такива случаи. Всичко зависи от вида кожа.

За съжаление както при всички подобни намеси има възможност и от някои усложнения. На нашите конференции и семинари често дискутираме подобни случаи, споделяме опит и се опитваме да намалим до минимум неприятните ефекти. Най-често се срещат инфекциите, но понякога са възможни и по-тежки усложнения.


Рисково ли е да отиде при козметик


С популяризирането на тези разкрасителни процедури редица малки и големи козметични салони започнаха да ги предлагат като услуга. Въпросът дали лекар или козметик да извърши процедурата е много актуален и често се обсъжда. Аз обаче бих отговорила с въпрос – Защо се консултирате с лекар преди да изпиете определено лекарство, а не с фармацевт, който също познава медикаментите? Да знаеш как се прави и да го правиш безопасно, отговорно и с грижа за пациента са две напълно различни неща. Тези процедури са сигурни само, ако човекът който ги вкарва инжекциите познава добре анатомията, физиологията на човешката кожа, наясно е къде минават кръвоносните съдове, нерви, мускули, къде са костите дори и най-малките. Боцването на грешното място може да предизвика редица проблеми, а без съмнение всички сме били свидетели на подобни примери.
 От значение е дали лекарят има познание и опит в инжектирането на филърите, дали знае как да дезинфекцира мястото, за да се избегнат най-честите усложнения. На пръв поглед процедурата изглежда проста, но към нея трябва да се подходи с внимание и отговорност, за да не се каете след това, виждайки резултатите.
Статистиката сочи, че когато се доверите на лекар, усложненията и проблемите са много по-малко. Напоследък все повече расте търсенето на тези процедури.


Кой прибягва до тях


Дамите искат да изглеждат по-млади, по-красиви. Не са редки случаите, когато филъри си слагат и мъжете. Но какво лошо има в това. Суетата е присъща не само на дамите. Възрастта не е ограничаваща, но към всеки пациент трябва да се подходи индивидуално. Филъри в устните могат да се сложат и на 18-годишни момичета, стига да има необходимост.


Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

Да събудим метаболизма за 15 минути

Да събудим метаболизма за 15 минути

Ежедневната кратка тренировка гори мазнини, става навик и в един момент организмът сам започва да я търси, казва Стела Колева
Бърн аут ли сте?

Бърн аут ли сте?

Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Може да го практукувате и у дома, докато измивате лицето си, нанасяте серум или крем, стигат дори 5 минути
Как да спортуваме в пандемия

Как да спортуваме в пандемия

Влизането във форма е маратон, а не спринтова отсечка, движете се 45 минути дневно за здраве, точно сега не се пренатоварвайте, казва Ванко Георгиев
70% от българите се имат за здрави

70% от българите се имат за здрави

9% са лежали в болница през 2019 година, а над 60 на сто са търсили личния си лекар, сочи Европейското здравно интервю
Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Отлагането на изграждането й е заради подписка на граждани
Кариерата изяжда любовта

Кариерата изяжда любовта

В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

1 2 3 4 5 ... 7 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ