Коментар

Какво научихме досега от здравната реформа

22-02-2018 12:59
Не е възможно да се намали броят на болниците, но е възможно касата да сключва договор само с тези, които предлагат най-добро качество на разумна цена, казва д-р Страшимир ГеневКакво научихме досега от здравната реформа
Clinica.bg

press@clinica.bg
Как здравната система да стане по-дружелюбна за пациенти и лекари е въпрос, който не слиза от дневния ред на обществото ни през изминалите 20 години. За съжаление той все още няма своя отговор. Опитите да го намерим обаче продължават. Как и накъде да продължи здравната реформа разискваха експертите в страната на дискусия на Българската академия на науките в сряда. Ето и мнението на д-р Страшимир Генев от НЗОК.

Здравеопазването е една от най-консервативните системи, които трудно се поддават на промени. Също така, че не всички промени, особено тези, които бяха несвързани помежду си, не систематични, доведоха до подобряване здравето на нацията. Резултатите от реформите могат да бъдат позитивни, но както видяхме – и негативни.


Резултатите от здравната реформа


Населението на страната намалява, хората в трудоспособна възраст намаляват, броят на заболелите по някои диагнози, като например злокачествените, се увеличава. Общата и детската смъртност се увеличават, естественият прираст намалява, лекарите и другите медицински специалисти намаляват, броят на болниците и на болничните легла обаче се увеличават. Броят на хоспитализираните пациенти се увеличава, размерът на публичните средства за здраве ежегодно се увеличава и резултатът е, че няма доволни от здравната система – и пациенти, и мениджъри, и изпълнители на болнична помощ.


Къде се намираме по отношение на ресурсите


Броят на болниците у нас по данни на СЗО е 4.83 на 100 000 и е по-висок от средния показател за Европа – 2.91. През 2014 г. българските лечебни заведения разполагат с близо 713 на 100 000, а средно държавите от ЕС разполагат с 521 на 100 000. С най-малко легла разполага Швеция, следвана от Испания, а с най-много е Германия – 822 на 100 000, следвана от Австрия, Унгария и Литва.

Изпълнителите на болнична помощ у нас са 345, колкото и в Румъния, която е с три пъти по-голямо население. Договорните партньори на НЗОК за болнична помощ нарастват в геометрична прогресия – от 145 през 2001 г. до 367 днес. Хоспитализациите в България по данни на Евростат са 32 000 на 100 000 и няма толкова висок процент в друга европейска държава. Тази цифра е почти два пъти по-голяма в сравнение с останалите европейски държави.

Съществува диспропорция и в съотношението между леглата за палиативни грижи и активно лечение. В България дори няма сериозни данни за наличието на тези за долекуване.


Медицинската апаратура


Евростат следи няколко показателя, като компютърно емисионната томография. С най-висока осигуреност по него са Исландия, Дания, Швейцария, като България заема шесто място за 2014 г. По отношение на установките за магнитен резонанс за томография на първо място е Германия, Финландия, Исландия, а ние сме по средата на 18 място. По отношение на ангиографите с най-висока осигуреност са Швейцария, Финландия и Холандия, а България заема четвърто място. Тоест българската здравна система е с високи позиции по осигуреност с високотехнологична апаратура.


Човешките ресурси


По брой лекари България е на шесто място с 399 на 100 000 души. По брой на специалистите по здравни грижи обаче България заема предпоследно място в ЕС преди Гърция. България разполага с 485 специалисти по здравни грижи на 100 000, а Гърция с 247. Съществуват и доста регионални диспропорции в разположението на човешките ресурси. Така например 1/3 от всички лекари работят в София. Една пета от всички специалисти по здравни грижи също са регистрирани в София. За сметка на това в определени области липсват определени специалности – във Видин например няма никакви уролози.


Финансовите средства


Намираме се на едно от последните места по пари на глава от населението за здраве – 504 евро, след нас е само Румъния с 388 евро. Едно друго съотношение е още по-тревожно от това – че съотношението на обществените към кешовите плащания в ЕС е 70:30 средно, а у нас е обратното 35:55. Увеличаването на размера на кешовите плащания води до това, че пациентите имат труден достъп до здравната система и медицинските услуги.


Изводите и препоръките


1. При този голям брой болници и легла, както и съотношението между тези за активно лечение и долекуване показва, че по-скоро финансовите средства се използват неефективно.
2. Не е възможно да се намали броят на изпълнителите на болнична помощ, но е възможно здравната каса да сключва договор само с тези, които предлагат най-добро качество на здравната грижа на една разумна цена.
3. Трябва да се преразгледа основния пакет със здравни услуги, тъй като е разширен и трябва да се преоцени. Той трябва да съдържа само базови дейности, а да се разшири броя на здравното застраховане, като то може да стане задължително и да се въведат данъчни преференции за застрахованите.
4. Да се въведат механизми за оптимизация и повишаване на ефективността на вложените средства за здраве. Например, когато трябва да се заплащат с публични средства нови молекули, изделия или технологии, първо да се извършва тяхната оценка и след това да се финансират.
5. Би следвало Националната здравна стратегия да бъде разработена от всички партии и експерти, а нейното осъществяване да не зависи от поредното управление. Тя трябва да притежава реалистичен план за действие с точен и ясен график за реализация, който да е публичен.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 515 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ