Рехабилитация

Как да се справим с рака след болницата

22-02-2018 08:21
Clinica.bg

press@clinica.bg
Как да се справим с рака след болницатаГимнастиката е важна, никой не е живял 1000 години, като е лежал, обяснява д-р Мая Желева

Не напразно специалистите в цял свят твърдят, че лечението на онкологичните заболявания е комплексно. В него освен активната част, която често включва операции, химио- и лъче- терапия, има и рехабилитация. Защо тя е нужна при рака на гърдата, как пациентите да се грижат за себе си след като напуснат болницата, разказва д-р Мая Желева. Тя е лекар по физикална и рехабилитационна медицина в УСБАЛО в София.

При операция на млечната жлеза обикновено се отстраняват лимфните възли от съответната страна. Ръката трябва да си почива иначе може да се подуе, защото лимфата не може да се оттича. Лимфните възли не се възстановяват, но е много важно как се грижите за ръката в периода след операцията, казва д-р Мая Желева. Ако извършвате работа с нея десет минути, поне пет трябва да почива. В противен случай може да отече и тогава лимфата ще се съсредоточи в кожата, която може да се възпали. Ако това се случи, кожата се зачервява и затопля. Възможно е заради това човек да вдигне висока температура. Тогава жената задължително трябва да провери ръката си и да вземе антибиотици, обяснява д-р Желева. В тези случаи се правят студени компреси. Те могат да бъдат само със студена вода или студена вода и риванол в съотношение 1:1. Прави се компрес, ръката се завива и се държи на високо, добавя лекарката.


Как още да пазим ръката


Важно е за ръката да се ползват компресионните, ластични ръкави. От топлина например тя се подува, казва д-р Желева. При движение, извършване на работа, а както и при обездвижване, пътуване на дълъг път също е необходимо ръкавът да се поставя. Той не бива да е стегнат, но да пасва добре на ръката ви.

Също така ръката трябва да се пази и да не се наранява, затова човек трябва да внимава да не се пореже при рязане на нокти или готвене например. Ако се нарани, раната трябва добре да се почисти, да се сложи лейкопласт, за да няма допир с външната среда. Ръката не бива да се държи свита, за да не се прекъсва кръвообръщението, държи се в свободно положение, допълва д-р Желева. Също така на тази ръка не се правят манипулации като поставяне на инжекции или измерване на кръвно налягане.


Колко време след лечението да се пази ръката


По-специалната грижа за ръката след операция от рак на гърдата е необходима за период от около 5 години. Въпреки това не бива да бъдете съсредоточени изцяло в тях, категорична е специалистката. Може да извършвате ежедневни дейности като домакинска работа или шофиране, като внимавате да почивате достатъчно и да избягвате резки движения. Важно е да ползвате компресионни ръкави. До 5-ата година след операция не се посещават минерални басейни за провеждане на терапия.


Нужна ли е рехабилитация и защо


Рехабилитацията са определени програми, с които имаме раздвижване на ръката и лимфоотточни положения, за да не се подува ръката, казва д-р Желева. Рехабилитацията се провежда в поне 6 курса годишно. Един такъв курс продължава 10 дни. Не се остава болницата, посещават се само процедурите. Началото на рехабилитацията е веднага след изписване от болницата, може и да се изчака 1 или 2 месеца, за да си отдъхне пациента от болничния престой и преживяванията около поставянето на диагнозата и операцията. По време на лъчетерапия или химиотерапия рехабилитация също може да се провежда. Понякога при лъчетерапия се получава подуване на мястото, което се облъчва, и тогава пациентите биват насочвани за рехабилитационни процедури. При лъчетерапията е важно също така крайникът на пациента да се измества до положение, че да открива добре мястото за провеждане на терапията и ако това не е така, също се провежда рехабилитация.


Помагат ли хранителните добавки


С цел по-бързо възстановяване би могла да се приемат хранителни добавки, но те трябва да бъдат назначени от лекар, категорична е д-р Желева. В противен случай пациентът може да стане жертва и на измами. Добавките могат да помогнат да се избегне червен вятър, оток или болка, както и да се разреди кръвта, защото след химиотерапия или лъчетерапия настъпва сгъстяване. Поради тази причина също така е добре да се пие достатъчно количество вода. Водата изчиства токсините от бъбреците, подпомага и костната система, защото много от лекарствата, например при хормонотерапия, влияят и на костната система. Заради това е важно костната система да се изследва преди стартиране на хормонотерапия, както и ежегодно след началото на лечението, добавя д-р Желева. Необходимите изследвания на костната система включват кръвно изследване на нивата на витамин D в организма и изследване на костната плътност. При установен дефицит е добре да се приема витамин D.


Забранените неща


Електропроцедури и топлинни процедури не се правят до 5-ата година след операцията, казва д-р Желева. Противопоказно е и посещението на минерални басейни. Когато пациентът отиде на преглед, трябва да сподели своята медицинска история, за да се имат предвид противопоказанията за някои терапии, специфични за всеки пациент. Хормонотерапията понякога засилва ставните болки. Мазила, компреси и лед помагат в този случай. Много е важно да не вземате „тежката артилерия" на лекарствата за стави – обезболяващи и противовъзпалителни, казва д-р Желева. По-добре се раздвижете, поставете студен компрес. Това веднага ще облекчи ставата.


Какво още е плезно


Със сигурност почивката на море е полезна. Не и прекомерното излагане на слънце, разбира се. След 17:00 ч. човекът спокойно може да остане на открито, но през останалото време през деня е добре да има слънцезащита и да прекарва повече време на сянка, казва д-р Желева. Витамин D, който получаваме от слънцето е много важен, не може да се набави изцяло от храната, а при пациентите с рак на гърдата обикновено е с понижени стойности. Морската вода също е полезна за възстановяването на ръката от страната на операцията. Също е допустимо къпането в обикновени басейни, там където водата не е минерална. Ежедневните хигиенни душове, дори с по-топла вода, също не са проблем, стига да не се прекалява с обливането с гореща вода на страната откъм операцията.


Имат ли значение движението и храненето


Важно е и движението, както и храната. Движението е живот, то подпомага дишането, отваря долните части на белия дроб. Гимнастиката е важна, никой не е живял 1000 години, като е лежал, обяснява д-р Желева. При пациенти с двигателни проблеми за предпочитане е да се ползва „канадка", не бастун или патерици. Ползването на бастун или патерица натоварва и травмира таза.

Храната или разболява, или лекува, затова е добре да се храните често и по малко, казва докторката. Чаша вода приета преди хранене намалява глада и подобрява храносмилането. Трябва да знаете с какво да се храните - белите теста, бялата захар не трябва да се консумират, категорична е тя. Важно е да се приемат плодове и зеленчуци. Месо също може да се приема, червеното дава хемоглобина, въпросът е да е чисто. Единствено пилешкото е добре да се изключи при някои онкологични заболявания, каквото е ракът на гърдата. Пилешкото месо има много вложени хормони. Може да се консумира, ако е от домашни птици. Зелените зеленчуци са много ценна храна, защото те алкализират организма и го правят здрав, допълва тя. Това, което подкиселява организма, е бялото тесто, бялата захар, всички колбаси с отрови и нитрати, оцветителите, това пречи. Когато ни се прияде, не бива да се лишаваме от една баничка например, но следващата можем да си позволим чак след седмица. Не всеки ден, не няколко пъти на ден. Необходим е баланс. Ако имате отоци и чувствате, че задържате вода, копърът и магданозът действат диуретично. Целината и куркумата пък са изключително важни за ставите.


Бъдете позитивни и внимавайте


И накрая – не забравяйте, че много важна е нагласата на човек. Не бива да се смятате за болен. Важно е да се определяте като здрав човек, да провеждате лечението си и да се допитвате до лекуващия си лекар онколог, категорична е д-р Желева. Не бива да се доверявате на различни неспециалисти, защото те може да спекулират с най-ценното нещо на човека – здравето. Затова провеждайте прегледите и изследванията си – важно е да се явявате на тях и да ги изисквате. До 5-ата година се минава на всички прегледи, за да може да бъдете здрави и да продължите напред, казва тя. Затова трябва и винаги да мислите в положителна насока.Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, каза д-р Илиана Колева
Адронен ускорител ще лекува рак

Адронен ускорител ще лекува рак

Възражда се идеята у нас да бъде построен протонен център за лечение на онкозаболявания
Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Резултатите са повод за размисъл и за разчупване на съществуващите канони на конвенционално лечение в онкологията, казва д-р Емануил Найденов

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

Наличието на съдов хирург в онкохирургията дава по–голям шанс за болния, казва проф. Панайот Куртев
Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Октомври е месецът за борба с рака на гърдата. Какво може да направи една жена, за да се предпази от заболяването, кога трябва да се обърнем към лекар, попитахме проф. Иван Гаврилов.
Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Въпреки напредъка на медицината, онкологичните заболявания продължават да всяват ужас във всеки човек. Има ли шанс за пациентите с тумори в късен стадий, попитахме проф. Александър Юлиянов.

Тайните на коварния меланом

Тайните на коварния меланом

Когато се каже меланом на кожата, най-често хората го свързват с ултравиолетовите лъчи на слънцето и с бенките. Но дали е толкова просто, отговаря проф. Георги Чернев.

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Ще поискаме подаването на информация за него да се вкара в клинична пътека, казва доц. Христо Хинков

Прецизността е ключова за раковия регистър

Прецизността е ключова за раковия регистър

Той е от голямо значение за разработването на Национална програма за контрол на онкологичните заболявания, казват от СЗО

Раковият регистър увисна в правен вакуум

Раковият регистър увисна в правен вакуум

Здравното министерство го премести в НЦОЗА, там още нямат готовност за него

1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020