Финал

Вдигат палиативните грижи с 280 лв.

14-02-2018 15:16
От БЛС предлагат финансирането на тромболизите да се повиши с 200 лв.Вдигат палиативните грижи с 280 лв.
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
С 280 лева да се увеличи финансирането на пътеката за палиативни грижи предлагат от Българския лекарски съюз. Днес се състояха финалните преговори на между съсловната организация и Надзорния съвет на здравната каса. След тях проектът за нов рамков договор ще се качи за публично обсъждане. До подписването му от здравния министър, когато ще бъде факт обаче, някои неща могат да се променят.

Както вече clinica.bg писа, тази година Лекарският съюз договори сериозно увеличение в над 100 клинични пътеки, които са сред всички специалности. Една от тях е тази за палиативните грижи, където цената се очаква да се вдигне с 14 лева на ден или общо с 280 лева за двайсетте дни, за които е пътеката. Това е изключително важно за хората с онкологични заболявания и техните близки, защото в момента стойността на пътеката е 51 лева на ден и болниците не искат да работят по нея, тъй като разходите им са по-големи от приходите. Това пък оставя хората без помощ в едни от най-трудните моменти от живота им. Да се надяваме, че с новата цена от 65 лева на ден, те няма да има защо да връщат хората.

Увеличение се предвижда и при повечето от останалите пътеки за рехабилитация и долекуване – след инсулти, инфаркти, ДПЦ и т.н. На практика по-високи са цените на всички над седемнайсет пътеки, по които работят общинските болници.


Освен това се предлага увеличение

на цената на пътеката за тромболизи с 200 лв., като тя стане 3000 лв. Може би това ще стимулира повече клиники да спасяват живота на пациентите с инсулти, тъй като сега това правят малко болници.

По-високи са и цените на редица пътеки за лечение на деца. Така например диагностиката и лечението на артериална хипертония се завишава от 600 на 700 лв, а диагностиката и лечение на хипоксемични състояния при вродени сърдечни малформации от 600 на 750 лв. При оперативните процедури на деца със сърдечни малформации, каквито се правят в НКБ обаче, няма увеличение на цените на пътеките, въпреки желанието на лекари и родители. За сметка на това по-добро финансиране при много други диагнози на деца, като бронхопневмониите и бронхиолитите, където пътеките се завишават съответно със 150 и 139 лв., а при онкохематологичните заболявания със 120 лв. - от 880 на 1000 лв.


Позитивни промени има и в извънболничната помощ 

Увеличение на цените там има и при профилактика и при диспансеризацията. Вдига се цената на първичния преглед при специалист с един лев, както и стойностите на редица дейности при джипитата, като за годината общият размер на увеличнието е 14 млн. лв. Повишава се възрастта, за която могат да се правят безплатни цитонамазки при жените до 40 години.

В оставащите дни лекарите и касата трябва да изчистят и някои спорни текстове. Сред тях са дали прегледите при медиците да бъдат фиксирани от по 10 минути.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
1 2 3 4 5 ... 517 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ