Св. Валентин

Да се влюбиш за 60 секунди

14-02-2018 07:00
Когато сте престанали да се взирате с напрегнато очакване „това ли е тя", ще я откриете, казва проф. Захарина СавоваДа се влюбиш за 60 секунди
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
На Свети Валентин всичко около нас е любов – червени плюшени сърца, балони под формата на сърца, дори прахосмукачката на съседите рано сутрин звучи някак ... любовно. Как обаче да открием любовта, как да я възродим за нас лично? Универсални рецепти няма, но все пак ви предлагаме няколко прости правила със съдействието на проф. Захарина Савова, психотерапевт и автор на книгата „Огледай се в празната чиния".

Да се влюбиш за 60 секунди със сигурност е много трудно. Във времена, когато чувствата се топят досущ снега навън, как да си сигурен в какво да вярваш и какво да очакваш от другия. И все пак, влюбването или преоткриването на любим човек не е мисия невъзможна. Опитайте!


Не бъдете егоисти


В глобалния и все по-технологичен свят, все повече от запознанствата стават благодарение на модерните технологии и виртуалното общуване. Това обаче още по-често води до кратковременни връзки. И макар че винаги има изключения и много щастливи двойки дължат връзката си именно на социалните мрежи или форумите в интернет, партньорствата, тръгнали от мрежата, често приключват бързо и нелепо. И това има своето логично обяснение. Причината е, че при тези връзки всичко е по-лесно, защото не води до ангажираност. Освен това често в интернет може да се измисли всичко – и възрастта, и богатството, и чувствата дори. Нещо, което няма как да не доведе до сътресение, когато виртуалното прерасне в реалност.

Визитка

Проф. Захарина Савова е психотерапевт. Автор е на книгата „Огледай се в празната чиния". Специализирала е аналитична психотерапия в Швейцария, както и основи на когнитивно-поведенческата психотерапия. Преподава във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Член е на редица асоциации, сред които и Европейската асоциация по телесна психотерапия, както и на Съвета по медицинска наука в МУ.

Успоредно с това, с течение на годините да бъдем отговорни към някой друг, все по-малко ни привлича. Хората смятат, че са си самодостатъчни – могат да си купят дом, да направят кариера, да пътуват и да се развиват, без непременно да имат партньор до себе си. И така решаваме, че животът ни е по-лесен вместо да имаме „главоболия" и да мислим за другия, да се съобразяваме с неговите настроения и проблеми, обяснява проф. Савова.

Създаването и поддържането на връзка е обречено именно заради трудността ни да даваме – обичаме нещата да се случват лесно, по възможност без препятствия, на бързи обороти и без обяснения, казва психоложката. А в същото време изграждането на едни отношения изисква внимание, необходимо е вглеждане и съобразяване с нуждите на другия, трябва да му се даде необходимото пространство, да се отделя време, може да се наложи да се правят дори компромиси, изрежда проф. Савова. Иначе казано - за да има хармонична връзка, човек не бива да бъде егоист.


Напуснете зоната си на комфорт


Когато попитам някого „защо имаш нужда от партньор", обикновено се получават дълги паузи и човек трудно може да изтъкне причината, обяснява проф. Савова. Всъщност, отговорите могат да бъдат различни, но са далеч от необходимостта да живеете заедно в една къща – единият може да спи в едната стая, а другия – в кухнята, и пак да смятате, че сте двойка, смее се психоложката.

Ясно е, че няма как да (пре)откриете любовта, ако не й позволите да се „добере" до вас. Отворете хоризонта си за нови срещи. Запишете се на уроци по танци, спорт или испански език, отидете на места, където не сте били досега. Сменете любимите си заведения, открийте нови маршрути за разходка. Даже и да не се научите да танцувате или да не проговорите езика, със сигурност ще намерите нови приятели, а пък после – кой знае.

Не обичате да гледате спорт, докато любимият ви си почива точно по този начин. Със сигурност ще се зарадва, ако следващият път отидете с него в залата, за да гледате баскетбол заедно – даже и да не знаете правилата на играта. Дори и да мразите да готвите, направете го за половинката си. Тя няма да оценява качеството на ястието, а Вашите усилия да я зарадвате.

Изобщо - позволете си да правите щастлив човека до себе си. Радвайте го с присъствие, с жест, с добри думи не епизодично, а периодично. Щастието и любовта често са добри приятели.


Оставете миналото на мира


Може да сте имали много неуспешни връзки или по лошо стечение на живота си да сте останали без партньор до себе си. Това обаче е в миналото. Спрете да мислите за него. Дори любимият човек да си е отишъл или да е починал, ясно е, че в сърцето си винаги ще имате място за него. Но, оставете миналото на мира и направете място за новите хора в живота си. Няма как да изградите нови отношения, ако не сте си позволили да прекъснете старите.

Сходна е и позицията за старите грешки, направени по време на дълга връзка. Как да продължите напред, ако се връщате все в изходната позиция? Важно е да решите – дали продължавате заедно или пътят ви се разделя. Вземете ли решение, ще си отдъхнете. И със сигурност пак ще се влюбите – или в стария партньор, или в друг човек.


Обичайте себе си


Много е трудно да обичаш някой друг, ако не си се научил да обичаш първо себе си, казва проф. Савова.

Единствено, когато първо мине през вас, любовта може да ви помогне да изградите по-здрава и пълноценна връзка. Заради това първо се обърнете към себе си, напомня психоложката. Влюбването започва от чувството за самоуважение, от разбирането на собствените чувства и нужди, но без излишен егоцентризъм, добавя проф. Савова. Грижете се за себе си, за своя външен вид и добро здраве. Не забравяйте да се поглеждате в огледалото и да си казвате колко много се обичате и че заслужавате да намерите любовта. Без да дадете любов на самия себе си, без да се научите да обичате своята същност, няма как да дадете любов и на някой друг. И в един момент, когато сте престанали да се взирате с напрегнато очакване „това ли е тя, любовта, най-сетне?", ще я откриете.


Как да отслабнем здравословно и трайно

Как да отслабнем здравословно и трайно

С протеини хабим двойно повече енергия, отколкото приемаме, вечер не бива да ядем въглехидрати, съветва проф. Донка Байкова
Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Тези пациенти могат да заменят захарта със стевия, еритрол или сироп от агапе, казва д-р Станимира Станчева-Василева
Грижа за суха коса

Грижа за суха коса

Маската за коса остава универсалното средство за профилактика и лечение на този проблем, категорични са експерите
Как да изберем крем против бръчки през бременността

Как да изберем крем против бръчки през бременността

Козметиката трябва да е съобразена с нуждите на вашата кожа, а безопасните съставки включват витамин Е, розово масло, екстракт от лайка, пантенол или витамин С
На море с рецепта от доктор

На море с рецепта от доктор

Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта
Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

Да събудим метаболизма за 15 минути

Да събудим метаболизма за 15 минути

Ежедневната кратка тренировка гори мазнини, става навик и в един момент организмът сам започва да я търси, казва Стела Колева
Бърн аут ли сте?

Бърн аут ли сте?

Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Може да го практукувате и у дома, докато измивате лицето си, нанасяте серум или крем, стигат дори 5 минути
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ