Св. Валентин

Да се влюбиш за 60 секунди

14-02-2018 07:00
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Да се влюбиш за 60 секунди Когато сте престанали да се взирате с напрегнато очакване „това ли е тя", ще я откриете, казва проф. Захарина Савова
На Свети Валентин всичко около нас е любов – червени плюшени сърца, балони под формата на сърца, дори прахосмукачката на съседите рано сутрин звучи някак ... любовно. Как обаче да открием любовта, как да я възродим за нас лично? Универсални рецепти няма, но все пак ви предлагаме няколко прости правила със съдействието на проф. Захарина Савова, психотерапевт и автор на книгата „Огледай се в празната чиния".

Да се влюбиш за 60 секунди със сигурност е много трудно. Във времена, когато чувствата се топят досущ снега навън, как да си сигурен в какво да вярваш и какво да очакваш от другия. И все пак, влюбването или преоткриването на любим човек не е мисия невъзможна. Опитайте!


Не бъдете егоисти


В глобалния и все по-технологичен свят, все повече от запознанствата стават благодарение на модерните технологии и виртуалното общуване. Това обаче още по-често води до кратковременни връзки. И макар че винаги има изключения и много щастливи двойки дължат връзката си именно на социалните мрежи или форумите в интернет, партньорствата, тръгнали от мрежата, често приключват бързо и нелепо. И това има своето логично обяснение. Причината е, че при тези връзки всичко е по-лесно, защото не води до ангажираност. Освен това често в интернет може да се измисли всичко – и възрастта, и богатството, и чувствата дори. Нещо, което няма как да не доведе до сътресение, когато виртуалното прерасне в реалност.

Визитка

Проф. Захарина Савова е психотерапевт. Автор е на книгата „Огледай се в празната чиния". Специализирала е аналитична психотерапия в Швейцария, както и основи на когнитивно-поведенческата психотерапия. Преподава във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Член е на редица асоциации, сред които и Европейската асоциация по телесна психотерапия, както и на Съвета по медицинска наука в МУ.

Успоредно с това, с течение на годините да бъдем отговорни към някой друг, все по-малко ни привлича. Хората смятат, че са си самодостатъчни – могат да си купят дом, да направят кариера, да пътуват и да се развиват, без непременно да имат партньор до себе си. И така решаваме, че животът ни е по-лесен вместо да имаме „главоболия" и да мислим за другия, да се съобразяваме с неговите настроения и проблеми, обяснява проф. Савова.

Създаването и поддържането на връзка е обречено именно заради трудността ни да даваме – обичаме нещата да се случват лесно, по възможност без препятствия, на бързи обороти и без обяснения, казва психоложката. А в същото време изграждането на едни отношения изисква внимание, необходимо е вглеждане и съобразяване с нуждите на другия, трябва да му се даде необходимото пространство, да се отделя време, може да се наложи да се правят дори компромиси, изрежда проф. Савова. Иначе казано - за да има хармонична връзка, човек не бива да бъде егоист.


Напуснете зоната си на комфорт


Когато попитам някого „защо имаш нужда от партньор", обикновено се получават дълги паузи и човек трудно може да изтъкне причината, обяснява проф. Савова. Всъщност, отговорите могат да бъдат различни, но са далеч от необходимостта да живеете заедно в една къща – единият може да спи в едната стая, а другия – в кухнята, и пак да смятате, че сте двойка, смее се психоложката.

Ясно е, че няма как да (пре)откриете любовта, ако не й позволите да се „добере" до вас. Отворете хоризонта си за нови срещи. Запишете се на уроци по танци, спорт или испански език, отидете на места, където не сте били досега. Сменете любимите си заведения, открийте нови маршрути за разходка. Даже и да не се научите да танцувате или да не проговорите езика, със сигурност ще намерите нови приятели, а пък после – кой знае.

Не обичате да гледате спорт, докато любимият ви си почива точно по този начин. Със сигурност ще се зарадва, ако следващият път отидете с него в залата, за да гледате баскетбол заедно – даже и да не знаете правилата на играта. Дори и да мразите да готвите, направете го за половинката си. Тя няма да оценява качеството на ястието, а Вашите усилия да я зарадвате.

Изобщо - позволете си да правите щастлив човека до себе си. Радвайте го с присъствие, с жест, с добри думи не епизодично, а периодично. Щастието и любовта често са добри приятели.


Оставете миналото на мира


Може да сте имали много неуспешни връзки или по лошо стечение на живота си да сте останали без партньор до себе си. Това обаче е в миналото. Спрете да мислите за него. Дори любимият човек да си е отишъл или да е починал, ясно е, че в сърцето си винаги ще имате място за него. Но, оставете миналото на мира и направете място за новите хора в живота си. Няма как да изградите нови отношения, ако не сте си позволили да прекъснете старите.

Сходна е и позицията за старите грешки, направени по време на дълга връзка. Как да продължите напред, ако се връщате все в изходната позиция? Важно е да решите – дали продължавате заедно или пътят ви се разделя. Вземете ли решение, ще си отдъхнете. И със сигурност пак ще се влюбите – или в стария партньор, или в друг човек.


Обичайте себе си


Много е трудно да обичаш някой друг, ако не си се научил да обичаш първо себе си, казва проф. Савова.

Единствено, когато първо мине през вас, любовта може да ви помогне да изградите по-здрава и пълноценна връзка. Заради това първо се обърнете към себе си, напомня психоложката. Влюбването започва от чувството за самоуважение, от разбирането на собствените чувства и нужди, но без излишен егоцентризъм, добавя проф. Савова. Грижете се за себе си, за своя външен вид и добро здраве. Не забравяйте да се поглеждате в огледалото и да си казвате колко много се обичате и че заслужавате да намерите любовта. Без да дадете любов на самия себе си, без да се научите да обичате своята същност, няма как да дадете любов и на някой друг. И в един момент, когато сте престанали да се взирате с напрегнато очакване „това ли е тя, любовта, най-сетне?", ще я откриете.Кариерата изяжда любовта

Кариерата изяжда любовта

В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.

Кожата започва да старее на 35 години

Кожата започва да старее на 35 години

Има ли революция в съвременната дерматология и грижите за лицето, какво да направим, за да запазим красотата на кожата си, попитахме доктор Радина Денкова.

Сиренето менте на отделен щанд

Сиренето менте на отделен щанд

Отпушиха реда за отпуска при осиновяване на дете до 5 години
Бързото отслабване - мит или реалност?

Бързото отслабване - мит или реалност?

Много хора у нас искат да отслабнат, при това бързо, и опитват различни начини. Прилагат се стресиращи гладни и полугладни диети, но без особен успех. Възможно ли е да се разделим с килограмите.

В ритъма на щастието

В ритъма на щастието

За музиката, за спокойствието и начините, чрез които да помогнем сами на себе си, разговаряме с Лилия Ахтарова, директор на Музикотерапевтичен институт - София.
Водна гимнастика за всеки

Водна гимнастика за всеки

Пролетта чука на вратата и все повече хора се замислят за това как ще изглеждат на плажа само след няколко месеца. За водната гимнастика и ползите от нея, разговаряме с треньорката Габриела Панайотова.
Бъдете център на света си

Бъдете център на света си

Кога се извъртя една година и пак наближава 8 март. Това е хубав повод дамите да се замислят за себе си. На какво да обърнат внимание, попитахме проф. Захарина Савова.

Филър – що е то?

Филър – що е то?

Да сме красиви, по-млади, с идеална кожа – това е мечтата на много от нас. Може ли да стане, как, кои са плюсовете и минусите, разговаряме вижте сега.
1 2 3 4 5 ... 7 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020