Алтернатива

Акупунктурата е могъщо средство

08-06-2016 11:26
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Акупунктурата е могъщо средствоЕкзотичата техника възвръща хормоналното равновесие в организма
Акупунктурата е едно от най-древните средства за лечение. За действието на традиционната китайска медицина върху човешкия организъм и приложимостта на акупунктурата, попитахме специалиста по акупунктура,
д-р Павел Джуров.

Д-р Джуров, какъв е принципът на действие на акупунктурата?

В организма има една защитна реакция, при която се отделят бетаендорфини в момент на силна болка, независимо от типа болка. Тези бетаендорфини са три типа. Установено е, че при електроакупунктура, в зависимост от честотата, с която се предизвиква пулсацията, може да се стимулира отделяне на единия, втория или третия вид, с голяма разлика между трите. Правени са опити, за да се открие как става обезболяването и е установено, че бетаендорфините сарешаващи за ефекта на аналгезия.

Д-р Павел Джуров е магистър фармацевт и лекар по китайска медицина. Завършва тригодишна специализация по Традиционна китайска медицина в Китай и е работил 4 години като преподавател в системата на Медицинския университет за китайска медицина в Хъфей, Китай. Автор е на учебници по ароматерапия и акупунктура. Главен асистент е към Биологически факултет в СУ.
Им
а обаче различни типове болка. При болка от типа на мигрената медикаменти като морфин не помагат, а акупунктурата, напротив, работи. Това променя коренно нещата, защото тук най-вероятно не става въпрос за бетаендорфини. В около 25 % от случаите може да се търси обясн
ение в подобряването на кръвообръщението на мозъка, но нашият организъм представлява сложна организация, която мозъкът ръководи по два начина - нервен и хормонален. Хормоналният път всъщност определя статуса на организма за дълъг период от време. Ние си създаваме вътрешно равновесие, вътрешен баланс, който най-просто може да се обясни с килограмите – хората трудно могат да отслабнат или напълнеят, ако не правят нищо за това. Когато има заболяване, то издърпва хорморалното равновесие в дадена посока, характерна за този вид състояние, а акупунктурата позволява равновесието да се възвърне обратно. Опитите, които са правени досега, са в два аспекта – от една страна да се търси конкретният хормон, отговорен за проблема, а другият аспект – да се търси нервната регулация, която мозъкът осъществява. Когато се касае за дълговременно пренагласяване по отношение на тегло, менструация, глухота, анемия, стерилитет при мъжете и заболявания, които са свързани с по-тежки физиологични нарушения, възстановяването на баланса изисква повече време. Когато се сложат игличките в определени места, те предизвикват такава реакция на мозъка, че той пререгулира организма.


Колко сеанса са нужни за лечение и през какъв период от време?

Около 10 сеанса, всеки ден. Най-добре е лечението да започне от понеделник, като се предвиждат събота и неделя за почивка, защото за пациентите болката от иглата, макар и слаба, е водещото начало и те много често не смеят да кажат, че чувстват подобрение, защото ги боли от иглите. След като минат събота и неделя пациентът се успокоява и вижда постигнатите резултати. Това са наблюденията ми от практиката.

Кога започва да се усеща ефектът от иглотерапията?

Първите дни няма резки промени. Болката намалява, но постепенно, а не рязко, с изключение на яйчниците, където нещата се променят драстично – студени крайници единия ден, а на следващия ден – топли. При болки в гърба, например, първият ден се усеща облекчение още при поставяне на игличките, втория ден облекчението е по-продължително, а на третия ден може да е постоянно. След четвъртия ден настъпва криза, може да има смущения като повръщане, гадене, в резултат на пренастройването на организма, но след ден-два това се нормализира и лечебният процес продължава в правилна посока. Това не може да бъде обяснено с неврологичния тип регулация. Хормоналният баланс се е променил и мозъкът се опитва да възстанови статуквото.


А как се прави диагностиката? Вярно ли е, че акупунктурата диагностицира и по състоянието на езика?

Първо се прави пулсова диагностика на лява и дясна ръка за определяне на състоянието на 3 основни органа. На лява ръка – сърце, черен дроб и бъбрек, а на дясната – бял дроб, далак и бъбрек. Това позволява изключително бързо да се постави диагноза. Китайците са установили, че ако състоянието не се дължи на проблеми с черния дроб или храносмилателната система, тогава е свързано с фината мозъчна регулация – обикновено при безсъние, страх, невроза, гняв – и това са промени, които се чувстват като промяна в пулса. Така само за няколко минути може да се направи диагностика на няколко важни органа. Съвременната медицина много губи от това. Дори елементарните изследвания като пълна кръвна картина, обикновени изследвания за хемоглобин, левкоцити, еритроцити и т.н. струват няколко лева и се чака няколко часа, а тук всичко се случва бързо и без разход на време и средства. Метаболитните заболявания като диаебет, подагра са състояния, които променят структурата на тялото и баланса на човек, а това променя пулса и начина на реакции на човека. Следващ етап е състоянието на езика – гледа се цвят, формата, нарязването на езика, наличието на обложни налепи. Метаболитните заболявания като диабет и подагра например водят до дехидратация и обложен език.


Tвърди се, че при поставяне на диагноза се гледа и емоционалното състояние на човек?

Да, обучението на един лекар по китайска медицина включва обучение за поставяне на диагноза и там има наблюдения върху пациента още при влизането му от вратата – стойката, начинът по който изглеждат очите, кожата, косата му, начинът по който се приближава да седне – това дава основание за първата степен от диагнозата. Следващият етап е, когато пациентът се приближи към теб – начинът, по който сяда и координацията на движенията, дали сяда с напрежение или се отпуска, има ли притеснение. При подаване на ръка за поздрав се наблюдава дали дланите са влажни, като тук възможностите са две: бъбреци или сърце и така много бързо можеш да се ориентираш. Третият етап е разговорът с пациента, как и какво разказва той за болките си. Но пациентът неволно може да създаде лъжлива картина, защото има симптоми, които са отдавна и с които пациентът е свикнал и затова ги забравя, а отчита само новите симптоми.

Какъв трябва да е пътят на пациента – през конвенционалната медицина към акупунктурата или да се обръща първо към алтернативната медицина?

Защо при нас традиционната медицина заема все по-голям дял? Съвременното здравеопазване постигна изключително големи успехи, но те са за сметка на това не дават на организма възможност сам да се възстановява. Например антибиотиците – при едно тежко състояние като пневмония, те са напълно оправдани, но лекарите често се страхуват, че една обикновена кашлица може да се превърне в пневмония и изписват още в началото на заболяването антибиотик. Този антибиотик премахва причинителя, но унищожава имунната система. Детето след три дена не кашля, външно изглежда здраво, родителите го изпращат на училище, но там има деца с други заболявания и детето се разболява отново, което предполага още един антибиотик. Когато в рамките на един месец дете изпие три антибиотика, се появява захар в урината с всички неприятни последствия, които дори не искам да коментирам. Най-лошото е, че с тежка артирелия бием по мухи, докато китайската медицина разделя заболяванията на степени. Когато отидеш с оплакване, никой не бърза да ти изписва лекарства. Пациентът се изпраща първо на гимнастика, което помага при ставни и неврологични проблеми. Ако първият етап не е сработил, се изпраща на масаж – масажът се е правил във всяко семейство в Китай, от векове. Един обикновен масаж преодолява болка, но при нас е застъпен само като рехабилитация или в спа центровете. Едва когато този метод се изчерпи, се прибягва до акупунктура. Това трябва да залегне като начин и не трябва да се пренебрегва. Акупунктурата е могъщо средство.

Що се отнася до клиничната лаборатория, в Китай тя се налага само в 10% от случаите – при съмнение за рак или грешка в диагностиката.


Какви заболявания лекува акупунктурата?

Повечето от случаите ми са с нарушения от типа на сърдечни аритмии, проблеми с бъбреците, грип, настинки, ставни проблеми, парализи, инсулти, лицеви парализи – всяко едно от тези заболявания, които представляват около 60% от стандартните заболявания, за които хората ходят в клиники, акупунктурата може да преодолее успешно. По-тежки заболявания като счупване на крака или изместване на става предполагат хирургична интервенция, но защо да оперираме ставата на един 30-годишен човек? Много от хората, преживели подобни операции, излизат със стрес, депресия. Ние не сме свикнали да разбираме депресията, но много хора я имат – тук ролята на акупунктурата ще расте. В САЩ 2/3 от лекарствата, които се изписват, са антидепресивни, а щом акупунктурата може да помогне без странични ефекти, е грешно да се прибягва до лекарства. Преди всичко традиционната китайска медицина работи като превантивна, там е нейната сила, но ние не го разбираме. Малко се работи в тази насока и липсва държавна постановка, която да разглежда здравето не само като лекарства, които са необходими, а по-скоро като възможности на организма да живее добре. Един пациент не се интересува с каква медицина се лекува, а това, което го боли, да не го боли. Изчислено е, че всяка една операция скъсява живота с 5 години. Има състояния, в които тя не се налага – напр. защо да сменяш ставата на 30-годишен човек? Когато пациент отива с епикриза за камъни в бъбреците, ще има и камъни в жлъчката, ако се оперира жлъчката, се натоварва повече бъбрекът. Веригата е нарушена. Пациентът се е възстановил след операция – добре, но какво следва после? Ако имате подагра, ще имате и ставни оплаквания – дава се аналгетик, пациента не го боли, но той не е излекуван. Това не е правилно. Пациентът се оставя до момента, в който проблемът стане толкова голям, че да трябва да се прибегне или до антибиотик, или до операция. При нас обаче няма традиции в акупунктурата и понякога се лекуват заболявания като раковите, за които тя е безсилна. Ракът не може да бъде диагностициран като пулс, особено в началните стадии. Игличките в последния стадий могат само да успокоят болката, но това не е лечение.


Акупунктура може ли да се използва и като профилактика?

Да, може. Китайците всяка пролет поставят иглички в така наречената „Точка на младостта" за засилване на имунната система и подмладяване.


Разкажете за случай, който е бил нелечим от традиционната медицина, а се е повлиял от акупунктура

В Китай доведоха жена на 32 години. След раждане, на неврологична почва, получава зачервяване на кожата от горе до долу. Изпращат я в известна клиника в САЩ, стои година, не могат да ѝ помогнат и се принуждават да започнат с акупунктура. В рамките на няколко месеца акупунктура, тя вече нямаше зачервявания. Това е случай, който никога няма да забравя.

 Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Тенденцията е благодарение на метадоновите програми, казва министър Ананиев
Казус с допълнителните пари за здраве

Казус с допълнителните пари за здраве

Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв., средствата не са намалени, казва Кирил Ананиев
Протестът ни е пореден вик на съсловието

Протестът ни е пореден вик на съсловието

Напрежението сред медицинските сестри за пореден път ескалира. Основни причини отново са ниското заплащане и неблагоприятните условия на труд. Затова сестри, медици и синдикати излизат на национален протест на 7 октомври. Какво искат да кажат на властта, защо въпреки това, че правителството два пъти отпусна допълнителни средства, пари за заплати отново няма, попитахме г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Дават се едни пари, които не достигат до нас, някъде се губи нишката, казва Даниела Икимова
Селища без аптеки - с филиали

Селища без аптеки - с филиали

Целта е да се подпомогнат хората от отдалечените населени места, каза проф. Гетов
2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

През 2020 г. ще бъде гарантирана устойчивост на финансирането на дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, категоричен е Кирил Ананиев
БФС стана част от Международната федерация по фармация

БФС стана част от Международната федерация по фармация

Организацията представлява над 4 млн. специалисти от цял свят
Касата глоби болниците за 13 млн. лв.

Касата глоби болниците за 13 млн. лв.

Нарушенията са по-малко на брой, но по-сериозни, контролната дейност се подобрява, каза Жени Начева
7 болници с увеличени бюджети

7 болници с увеличени бюджети

Надзорния съвет на НЗОК даде официален старт на подготовката за преговори за НРД 2020-2022
Сестри от 2 болници с колективни оставки

Сестри от 2 болници с колективни оставки

Основата причина е ниските заплати, министър Ананиев обеща повече пари за здраве следващата година
1 2 3 4 5 ... 34 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019