Първият в България Възстановителен център за деца, болни от рак, може да стане факт

06-06-2016 20:01
Децата имат нужда от Вашата подкрепа, за да могат да се лекуватПървият в България Възстановителен център за деца, болни от рак, може да стане факт
Представяте ли си живота на едно дете, болно от рак?

Поставянето на тежката диагноза предизвиква огромен стрес, а самото лечение е продължително и тежко, както за самите деца, така и за техните родители. По време на лечението, което продължава от 6 месеца до 3 години, а за някои и цял живот, децата не могат да посещават детска градина или училище и да се занимават с люби- мите си дейности – спорт, рисуване, балет и др. Липсват нормалните социални контакти. Но много често децата са по-силни от нас и въпреки болката, се борят упорито за живота си...


За проекта за създаване на първия в България Ввъзстановителен център за деца с онкохематологични заболявания разказва Пламен Белчев, управител на клона на Сдружението за деца с онкохематологични заболявания в Костинброд.

Сдружението е една от малкото организации, нагърбили се с тежката задача да осигурят условия за по-добра социална адаптация на децата и подкрепа по време на лечението и след него за преодоляване на емоционалните последствия от болестта.

Сами преминали през ада на болестта, родителите и децата, основали сдружението, са успели да съберат средства, с които да закупят имот в с. Опицвет, общ. Костинброд, и да разработят Проект за изграждане на първия в България Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания.

По света функционират вече 7 подобни центрове, а скоро може да стане реалност и осмият, в България.


Възстановяването на децата след лечение от онкохематологично заболяване е световна практика. Доказано е, че когато едно дете премине лечение и му се създадат подходящи условия, посттравматичните последици могат в голяма степен да бъдат туширани и детето много по-лесно се връща към пълноценен живот. През последните десет години, с напредъка на медицината, шансовете за излекуване на едно дете с онкологично заболяване достигат до 85%.

За добрите резултати от лечението, обаче, е изключително важно емоционалното състояние на болния човек. А в България често липсва жизнено необходимата психологическа подкрепа за децата, техните родителите и семейства. „Преди създаването на сдружението родителите не бяха информирани за психологическите последствия за детето", разказва Пламен Белчев. Лечението на левкимия трае години, а през това време детето не ходи на училище или детска градина и единият родител не упражнява дейността си. „Ние искаме да окажем помощ не само на детето, но и на семейството, да направим общност." Възстановителният процес има много сериозна роля и рецидивите на децата намаляват, уверен е Белчев.

Според проекта, Центърът ще включва 7 къщички, кухня, столова, зали за занимание с децата, детски площадки, басейн. Общата площ е 2500 квадратни метра, а разположението му е избрано специално – в екологично чист регион, в близост до язовир „Бистрица" и до конна база. Вече има построено и функциониращо модерно спортно игрище, непосредствено до сградата.

Комплексът разполага и със собствена овощна градина, която предоставя максимално екологични хранителни продукти. Пламен Белчев сподели, че съвместно с Клиниката по метаболитни заболявания се работи за изработване на специален план за хранителен режим на децата, с който Центърът в България ще бъде пионер.


view  inside

Капацитетът на центъра ще бъде за 40 човека (деца и родители) и е проектиран така, че да е пригоден и за деца със затруднения в придвижването.

Центърът ще се ползва от децата и техните родители за възстановяване по време и след химиотерапия. Доброволци ще се грижат безвъзмездно за психическото и физическото възстановяване на децата и родителите.

Идеята е Възстановителният центърът да може да се ползва и от деца с други заболявания, както и да посреща и деца от други държави, със същата съдба.


Центърът вече от 3 години има разрешение за строеж и е в проектна готовност, а сумата, необходима за построяването му, е общо 4,5 милиона лева – сума, непосилна за родителите от сдружението. От сдружението се надяват да получат подкрепа и финансиране по „Програма за развитие на селските райони′′ и в бъдеще Центърът да мине на делигирана издръжка от държавата. Към момента обаче за строежа и заработването на центъра не достигат много средства.


Открита е специална дарителска сметка за изграждане на Център за работа с деца с онкохематологични заболявания:


Бенефициент: Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания"

Първа Инвестиционна Банка АД
BIC: FINVBGSF
IBAN:BG59FINV91501314918745

Децата, които се борят за живота си, предварително Ви благодарят!

 


Нов спор за заплатите в болниците

Нов спор за заплатите в болниците

Синдикатите предлагат прагове от 2700 лв. за лекар и 1950 лв. за сестра, а мениджърите на областните и общинските лечебни заведения са категорични, че не могат да ги изпълнят
Часове на лекар за договор по изключение с НЗОК

Часове на лекар за договор по изключение с НЗОК

Ножицата при заплатите ще расте до 15 пъти само, ако са изпълнени стойностите в КТД, предвиждат текстовете в обнародвания анекс на НРД

Фелдшерите са малко за съсловна организация

Фелдшерите са малко за съсловна организация

Те са 1800, лекарските асистенти - 130, заедно можем да постигнем много повече, казва Милка Василева
Продължаващото обучение да се обвърже със срокове

Продължаващото обучение да се обвърже със срокове

За него е нужен ясен регламент, в който да се посочва какво, кога и как трябва да се прави, казва д-р Цветан Райчинов
Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Следващата седмица се очаква у нас да се извърши ротацията на властта. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков вече не веднъж заяви, че се оттегля от поста. Какви са резултатите от работата му, попитахме д-р Мими Виткова. 

Фелдшерите с право на съсловна организация

Фелдшерите с право на съсловна организация

Това предвижда проектозакон, заедно с лекарските асестинти те ще бъдат вписвани в регистър, етична комисия ще следи за дейността им
Нови правила за продължаващото обучение

Нови правила за продължаващото обучение

Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная" на днешното си заседание

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Седем специалности вече повече от пет години нямат действащи медицински стандарти. Една от тях е Анестезиология и интензивно лечение. Защо е така, пречи ли на някого този стандарт и на кого, каква е перспективата пред българското здравеопазване в следващите години. Това попитахме проф. Атанас Темелков. Той е зам. председател на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение.

Пирогов без финансови злоупотреби

Пирогов без финансови злоупотреби

Проверката на АДФИ приключи, издадени са единствено 4 акта за административни нарушения, съобщиха от спешната болница

Аптеките ще правят промоция на здравето

Аптеките ще правят промоция на здравето

Автомати за лекарства ще могат да се поставят извън тях и дрогериите в рамките на областта, предвиждат промени в ЗЛПХМ

1 2 3 4 5 ... 108 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ