Намалява делът на децата със затлъстяване
децата могат да бъдат предпазени
или да се намалят рисковите фактори за развитие на някои хронични заболявания, които са съществен проблем в целия Европейски съюз. Това са сърдечно-съдовите болести, диабетът, някои злокачествени заболявания и други.
В тази връзка са необходими адекватни препоръки към родителите и семействата, както и допълнителни мерки за регулиране на изискванията към обществените поръчки за храна в училища и детски градини. В този случай България се посочва като добър пример за успешно провеждани политики в тази посока, защото от 2009 г. имаме три наредби, които регулират храненето на деца в организирани детски колективи. Към тях има разработени сборници с рецепти, които дават възможност за адекватно прилагане на съответните мерки. Сравнявайки наши данни в Националния център по обществено здраве и анализи през годините се вижда, че между 1998 г. и 2008 г. имаме
двойно увеличаване на затлъстяването
сред децата. А сега установяваме, че от една страна имаме задържане на това ниво, а в някои възрастови групи имаме и намаление на относителния дял на децата със затлъстяване.
Другите важни мерки, които се дискутират, са свързани с намаляването на натиска на маркетинга и рекламата на храните за деца. Малчуганите обичат шарените опаковки, понякога избират храната по външния й вид, а не по това какво съдържа тя, защото за тях това не е интересно. Най-често изборът се прави и според рекламите, които виждат. Очаква се в рамките на българското председателство окончателно да бъде приключена и директивата за аудио-визулните медии, която ще коментира и този проблем.
Понастоящем съществува европейска платформа - EU Pledge, която е нещо като харта за определяне на гранични стойности за определени вещества, като
захар, сол и трансмазнини в храните за деца.
Този хранителен профил е разработен от експерти в областта в ЕС. Световната здравна организация дори създаде по-строги профили на храни, които не са подходящи за реклама и маркетинг сред деца. България беше част от пилотното проучване, което направихме преди тези хранителни профили да бъдат публикувани.
Що се касае до Е-тата, те са технологични добавки към храните, които няма как да бъдат ползвани в много големи количества, тъй като променят външния вид и вкуса на продукта. Това че има Е-номер, означава, че към настоящия момент съответната съставка е минала през сериозна научна оценка от европейския орган за безопасност на храните и
той е определил безопасна доза на приложение.
Много е важно да се знае, че тези дози се определят на базата на дневния прием в обичайни количества за целия жизнен цикъл на даден индивид. Разбира се, има нови изследвания по въпроса и този процес на научна оценка продължава в целия Европейския съюз.
Няма нарушения при райския газ
От над 4 хиляди проверки на здравните органи, нарушения са установени само в един търговски обект, отчете д-р Галя Кондева