Председателство

Ограничават рекламата на вредни храни

06-02-2018 12:30
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Ограничават рекламата на вредни храни Качеството да бъде сред критериите на обществените поръчки за училищата, предлага Европа
Задават се строги правила за маркетинга на продуктите с твърде много сол, захар, трансмазнини и и оцветители. Очаква се опаковките им да станат непривлекателни, за да не привличат вниманието на подрастващите, а рекламата в часовите диапазони на детските предавания по радиа и телевизии да бъде забранена. Това са само част от мерките в дневния ред на Конференцията "Здравословно хранене при децата", която се проведе днес в рамките на българското председателство на Съвета на европейските министри на здравеопазването.
Промените са наложителни, за да може ЕС да се пребори със затлъстяването сред децата, което води след себе си редица хронични заболявания в сряла възраст. "Новите правила имат не само здравен, но и финансов аспект, защото

издръжката на здравните системи става все по-трудно.

Около 70% от средноевропейските разходи в момента са за лечение на хронични заболявания", отбеляза Джон Райън, директор "Обществено здраве" в Европейската комисия. Ето защо ограниченията, касаещи маркетинга на вредните храни са заложени и в проектопромените на българския Закон за храните, който е внесен за обсъждане в Народното събрание, добави заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров.
Обществените поръчки за доставка на храни в учебните заведения също ще бъдат подложени на по-строг контрол, категорични са експертите. На европейско равнище се обсъжда качеството на продуктите, обект на търгове, да бъде въведено като втори критерий, след цената, за класиране на подадените оферти. По този начин няма да се допуска децата в детските заведения и училищата да се хранят нездравословно. Единствените опасения са, че това може да вдигне цената на доставките. "Има решение. Разходите могат да бъдат намалени, без това да се отразява на качеството, ако държавите-членки се обединят и обявяват

единни обществени поръчки за училищното хранене",

предложи Джон Райън. По думите му европейският пазар на храни генерира средно 7 млрд. евро годишно и постигането на по-ниски цени при доставките е напълно постижимо.
У нас действат две програми за училищно хранене - "Училищен плод" и "Чаша топло мляко". Всяка от тях се финансира с по 20 млн. лв., половината от които са европейски средства, отчете зам.-министър Димитров. През 2017 г. те са обхванали 430 000 деца до 4 клас от над 3 400 учебни заведения в цялата страна. За да се подобри качеството на доставяните храни, без това да се отразява негативно на държавния бюджет, Министерството на земеделието планира да съкрати пътя им до училищата, като даде предимство на производителите. Другата идея е да се въведе изискване в търговете да участват само продукти, произведени по българските стандарти, тъй като са под контрола на държавата.
Промените, които трябва да настъпят в детското хранене на национално ниво, няма да бъдат обсъждани само в Министерството на здравеопазването, но съвместно и с бизнеса, добави ресорният заместник-министър Жени Начева. Целта е да се следва европейската политика за

намаляване на солта, захарта и трансмазнините

в производството на всички храни. Освен това здравословното хранене на подрастващите ще бъде включено и в програмите за профилактика на общопрактикуващите лекари, които ще започнат да ги прилагат още тази година с влизането в сила на новия Национален рамков договор от 1 април, отбеляза още Жени Начева. 


МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

Българските държавни стандарти , се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация, заявиха от ресорното ведомство
Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
Пропуск в докладването на зарази от храни

Пропуск в докладването на зарази от храни

Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата

Намаляват калориите в менюто на децата

Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута

Заразени храни разболяват 44-ма на минута

За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти

БАБХ с проверки в морските курорти

Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета

Солта съсипва имунитета

Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна

Спряха над 2 тона негодна храна

Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019