Дискусия

Държавата да издържа общинските клиники

05-02-2018 14:25
Местните власти не са достатъчно компетентни да приватизират болници, казва проф. Георги ЙордановДържавата да издържа общинските клиники
Clinica.bg

press@clinica.bg
Петъчният дебат за бъдещето на общинските болници се превърна в дискусия за цялостната съдба на здравеопазването. Какво е мнението на опозицята, вижте в изказването от парламентарната трибуна на доц. Георги Йорданов от БСП.

Състоянието на общинските болници се различава от това на областните и университетските, независимо че управляващите се опитват да ни убедят, че проблемите им са едни и същи. Това е така, защото общинските болници работят в демографско-специфични и обособени райони, т.е. те нямат достатъчно пациенти, които да обезпечат съответната медицинска помощ, която се заплаща от НЗОК. Пример е печално известната болница в Нова Загора. През годините тя лекува между 3500 и 3700 души годишно. На медицински език това са около 3500-3600 пътеки. Те й носят месечен приход около 240 000 лв. В същото време Фонд „Работна заплата” на същата болница, при минималните изисквания за дейност, е около 270 000 лв. Тоест,

 

тя не може да искара дори възнагражденията на персонала.

 

Общинският съвет вече е отпускал парична помощ на лечебното заведение в рамките на 50 000 лв., но тъй като и те се оказват недостатъчни, реши да не налива повече пари, а да я включи в програмата си за приватизация. И това вече е факт.

Общинските болници, според нас, би следвало да се финансират като ведомствените болници, които също нямат достатъчен приток на пациенти. Тоест, за това че те 24 часа дежурят и са готови да приемат пациенти, те трябва да получават издръжка през Министерството на здравеопазването. А за медицинската дейност, която са извършили, и за всеки пациент, който е влязал в болницата, съответно да получават средства по договор със здравната каса.

Нашето голямо опасение е, без да обиждаме общинските съвети и хората в тях, че те нямат достатъчно компетентност да определят концепцията за приватизация на своите болници. Аз не желая болницата в Нова Загора да се приватизира и на нейно място да има шивашки цех.

 

Не сме против приватизацията, но тя да бъде с правила,

 

които да обезпечат достатъчното количество, обем и достъпност на населението на Нова Загора и общините около нея. Защото има 36 км. до Сливен, 36 км. до Стара Загора, още толкова до Раднево – хората няма къде да ползват медицинска помощ.

Ако Министерството на здравеопазването, със своя инструмент Национална здравна карта, която надяваме се ще излезе скоро, каже, че в Нова Загора трябва да има болница, то трябва да направим всичко възможно това да се случи и да определим медицинските критерии, като достъпност, обемч и количество, на които тя да отговаря.

В Закона за лечебните заведения имаше глава „Приватизация”, която беше отменена. Министерството на здравеопазването трябва да каже на какви критерии трябва да отговаря бъдещият приватизатор за всяка болница в страната. За да осигури именно той медицинската помощ, необходима за пациентите в района на съответната болница.


МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона

"Сърце и мозък" затрудни контролните власти

Проверката продължава трети месец, все още се чака становище от външен консултант, след това ще се произнесе и ИАМН
Джипитата на село на курс по спешна помощ

Джипитата на село на курс по спешна помощ

Ще се обучават още специалисти, медицински сестри и лекарски асистенти, предвижда проект
Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на болниците от властта. Това попитахме д-р Георги Гелов. Той е директор на МБАЛ – Хасково.
Продължава набирането на кадри

Продължава набирането на кадри

12 са към момента офертите за работа в специализираната секция „Кариери" на Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 511 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ