Засега

„Софарма Трейдинг” спря е-търга

01-02-2018 11:14
Clinica.bg

press@clinica.bg
„Софарма Трейдинг” спря е-търга МЗ ще трябва да плати 4 700 лв. заради жалбата на дистрибутора в КЗК
Електронният търг на здравното министерство остава в позиция "стенд бай" заедно с надеждите за по-ефективно изразходване на обществените средства за лекарства. Това става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Регулаторът е уважил жалбата на дистрибутора "Софарма трейдинг", подадена през ноември миналата година, като отменя стартирането на поръчката на медикаменти през онлайн платформата. А целта на е-търга беше да се понижат и уеднаквят цените на медикаментите в обществените болници, тъй като в момента те са различни. Решението е взето от състав с председател Юлия Ненкова, зам.-предсезател Димитър Кюмюрджиев и членове Анна Янева, Георгица Стоянова, Красимир Зафиров и Пламен Киров. То обаче не е окончателно, Министерството на здравеопазването (МЗ) има 14-дневен срок, за да го обжалва пред ВАС.
Причината, поради която КЗК смята жалбата за основателна, е промяната на спецификацията по електронния търг. При първоначалното обявяване на поръчката в края на 2016 г. в него имаше 763 позиции, а при рестарта му в края на миналата година те бяха намалени на 118. Съответно бе намалена и стойността му от над 1 млрд. на 850 млн. лв. Промяната се предприе, тъй като МЗ реши да ограничи полето му на действия само до медикаментите в онкологията. Според КЗК и "Софарма трейдинг" обаче изменението е незаконосъобразно и не съответства на изискванията на закона за обществените поръчки (ЗОП). 
Според "Софарма Трейдинг"

МЗ е направило промени не само

в предмета на поръчката и стойността й, но и в изискванията за доставка и плащането. Дистрибуторът се оплаква също, че търгът не е разделен на обособени позиции, което противоречи на прозрачността и публичността. Според него предметът му не е в съответствие с принципите за равнопоставеност и свободна конкуренция. Според търговеца на едро предметът на търга би трябвало да са всички лекарства в Приложение 2 на ПЛС. Не е направено правилно и групирането на 118-те позиции в търга, твърди компанията. Според нея има проблеми и при определянето на прогнозните количества и изпълнението на поръчката.

Причината е, че тя е обявена за две години,

а срокът за изпълнението й едва ли ще превиши 6 месеца. Незаконосъобразни са и изискванията за доставка по всеки конкретен договор, тъй като са заложени прекалено кратки срокове за доставка на лекарствата, както и големи неустойки, допълва дистрибуторът. Ако поръчката е спешна, а не се изпълни навреме, неустойката е в размер на 20% от стойността й. Според дистрибутора е незаконосъобразна и стъпката за намаляване на цената с 0.3% при самото наддаване по време на търга.
Според КЗК

повечето от оплакванията са неоснователни 

Въпреки това комисията отменя търга, заради факта, че спецификацията е променена. Анализът на КЗК установява, че обявлението за изменение на търга е направено след законоустановения 14-дневен срок в ЗОП. След изтичането на този срок обаче възложителят - в случая МЗ, може само да удължава обявени срокове в процедурата, но не и да прави промени в нейните условия, се казва в становището на КЗК. Ресорното ведомство ще трябва и да плати разноските на "Софарма Трейдинг" по производството в КЗК в размер на 4 700 лева.

Това не е първото проваляне на търга от бизнеса 

Поръчката беше стопирана по аналогичен начин още в края на по-миналата година, когато бе обявена за първи път. Тогава обаче вместо "Софарма трейдинг", тя бе обжалвана от "Медекс". Година по-късно електронният търг все още не е факт. За сметка на това разходите за онкология на здравната каса хвърчат с бързи темпове, като според всички институции са неефективни. За миналата година фондът плати над 327 млн. лв. за медикаменти за химиотерапия в около 40 болници. Във всички тях варират както средните разходи за терапията на един пациент, така и за един и същ медикамент. През тази харчовете ще са още повече, а за момента държавата се оказва безсилна да се справи с течовете при тях.


Ретиноидите вредят на плода

Ретиноидите вредят на плода

Към информацията за медикаментите ще бъде включено и предупреждение за риск от нервно-психиатрични нарушения
Временно спират изписването на Esmya

Временно спират изписването на Esmya

Медикаментът е поставен под наблюдение, заради съмнения за чернодробни увреждания
Отлагат закона за реекспорта с месец

Отлагат закона за реекспорта с месец

Междувременно депутатите умуват за промени в броя на списъците и в срока за доставка на лекарства
Мислят над иновациите в педиатрията

Мислят над иновациите в педиатрията

EМА ще проведе работна среща със заинтересованите страни, за да засилят изобретяването на лекарства за деца

По-строг контрол за лекарство за епилепсия

По-строг контрол за лекарство за епилепсия

Приемът трябва да се ограничи при бременните заради риск от малформации на бебетата, казват от Комитета за оценка на риска към ЕМА

Корупция разяжда здравната ни система

Корупция разяжда здравната ни система

Единственото спасение е въвеждането на е-здравеопазване, е-търгове и пълната прозрачност, смятат от БОРКОР

Крачка напред към единната оценка на иновации

Крачка напред към единната оценка на иновации

Идеята е клиничната част на технологиите да се стандартизира, а икономическата да остане право на всяка държава
Бърза писта за лекарствата без алтернатива

Бърза писта за лекарствата без алтернатива

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за обществените поръчки
Паралелният реекспорт е около 400 млн.

Паралелният реекспорт е около 400 млн.

Ще успеят ли промените за реекспорта да гарантират наличието на медикаменти за българските пациенти, какво става с достъпа до аптека и какви стимули предлагат фарамцевтите, за да се подобри, как да ограничим неефективното изразходване на средства за онкомедикаменти. С всички тези въпроси се обърнахме към проф. Илко Гетов.

Проверките на ИАЛ - по модела на още 50 страни

Проверките на ИАЛ - по модела на още 50 страни

Агенцията кандидатства за членство в Системата за сътрудничество в областта на фармацевтичните инспекции
1 2 3 4 5 ... 34 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ще бъде ли спасена Националната кардиологична болница?

Февруари 2018