Засега

„Софарма Трейдинг” спря е-търга

01-02-2018 11:14
Clinica.bg

press@clinica.bg
„Софарма Трейдинг” спря е-търга МЗ ще трябва да плати 4 700 лв. заради жалбата на дистрибутора в КЗК
Електронният търг на здравното министерство остава в позиция "стенд бай" заедно с надеждите за по-ефективно изразходване на обществените средства за лекарства. Това става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Регулаторът е уважил жалбата на дистрибутора "Софарма трейдинг", подадена през ноември миналата година, като отменя стартирането на поръчката на медикаменти през онлайн платформата. А целта на е-търга беше да се понижат и уеднаквят цените на медикаментите в обществените болници, тъй като в момента те са различни. Решението е взето от състав с председател Юлия Ненкова, зам.-предсезател Димитър Кюмюрджиев и членове Анна Янева, Георгица Стоянова, Красимир Зафиров и Пламен Киров. То обаче не е окончателно, Министерството на здравеопазването (МЗ) има 14-дневен срок, за да го обжалва пред ВАС.
Причината, поради която КЗК смята жалбата за основателна, е промяната на спецификацията по електронния търг. При първоначалното обявяване на поръчката в края на 2016 г. в него имаше 763 позиции, а при рестарта му в края на миналата година те бяха намалени на 118. Съответно бе намалена и стойността му от над 1 млрд. на 850 млн. лв. Промяната се предприе, тъй като МЗ реши да ограничи полето му на действия само до медикаментите в онкологията. Според КЗК и "Софарма трейдинг" обаче изменението е незаконосъобразно и не съответства на изискванията на закона за обществените поръчки (ЗОП). 
Според "Софарма Трейдинг"

МЗ е направило промени не само

в предмета на поръчката и стойността й, но и в изискванията за доставка и плащането. Дистрибуторът се оплаква също, че търгът не е разделен на обособени позиции, което противоречи на прозрачността и публичността. Според него предметът му не е в съответствие с принципите за равнопоставеност и свободна конкуренция. Според търговеца на едро предметът на търга би трябвало да са всички лекарства в Приложение 2 на ПЛС. Не е направено правилно и групирането на 118-те позиции в търга, твърди компанията. Според нея има проблеми и при определянето на прогнозните количества и изпълнението на поръчката.

Причината е, че тя е обявена за две години,

а срокът за изпълнението й едва ли ще превиши 6 месеца. Незаконосъобразни са и изискванията за доставка по всеки конкретен договор, тъй като са заложени прекалено кратки срокове за доставка на лекарствата, както и големи неустойки, допълва дистрибуторът. Ако поръчката е спешна, а не се изпълни навреме, неустойката е в размер на 20% от стойността й. Според дистрибутора е незаконосъобразна и стъпката за намаляване на цената с 0.3% при самото наддаване по време на търга.
Според КЗК

повечето от оплакванията са неоснователни 

Въпреки това комисията отменя търга, заради факта, че спецификацията е променена. Анализът на КЗК установява, че обявлението за изменение на търга е направено след законоустановения 14-дневен срок в ЗОП. След изтичането на този срок обаче възложителят - в случая МЗ, може само да удължава обявени срокове в процедурата, но не и да прави промени в нейните условия, се казва в становището на КЗК. Ресорното ведомство ще трябва и да плати разноските на "Софарма Трейдинг" по производството в КЗК в размер на 4 700 лева.

Това не е първото проваляне на търга от бизнеса 

Поръчката беше стопирана по аналогичен начин още в края на по-миналата година, когато бе обявена за първи път. Тогава обаче вместо "Софарма трейдинг", тя бе обжалвана от "Медекс". Година по-късно електронният търг все още не е факт. За сметка на това разходите за онкология на здравната каса хвърчат с бързи темпове, като според всички институции са неефективни. За миналата година фондът плати над 327 млн. лв. за медикаменти за химиотерапия в около 40 болници. Във всички тях варират както средните разходи за терапията на един пациент, така и за един и същ медикамент. През тази харчовете ще са още повече, а за момента държавата се оказва безсилна да се справи с течовете при тях.


50 аптеки глобени за лекарства без рецепта

50 аптеки глобени за лекарства без рецепта

Ако не се вземат мерки, към 2050 год. антибиотичната резистентност ще е по-честа причина за смърт отколкото онкологичните заболявания, каза Скендер Сила
Първи сме по употреба на евтини антибиотици

Първи сме по употреба на евтини антибиотици

Днес стартира Световната седмица на отговорното прилагане на антибиотиците, а миналта седмица стана ясно, че 33 хил. души в Европа са загубили живота си, заради резистентност към този вид лекарства. Как да се спре тази тенденция, каква е ситуацията в България, попитахме директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.
Разходна ефективност само за нови пациенти

Разходна ефективност само за нови пациенти

Биологичната терапия на болните, които в момента се лекуват, няма да бъде спирана, увериха от НЗОК
Повишиха цените на родните хапчета

Повишиха цените на родните хапчета

Отпускат 2.7 мнл. лв. на ВМА за нова апаратура, реши МС
Пак тестват е-търга

Пак тестват е-търга

Амбицията на здравното министерство е да го пусне до края на годината

Получаваш sms, ако идеш на лекар

Получаваш sms, ако идеш на лекар

Касата пести 20% от разходи за медицински изделия с новите правила, похвали се д-р Дечо Дечев

Член на ИАЛ в Съвета за цените на лекарствата

Член на ИАЛ в Съвета за цените на лекарствата

Проф.Ирина Николова заема мястото на напусналата проф.Маноела Манова-Овчарова
Вадят 39.1 млн. от резерва за онколекарства

Вадят 39.1 млн. от резерва за онколекарства

Това реши Надзорният съвет на фонда на последното си заседание
МЗ купува китове за бременни

МЗ купува китове за бременни

Обществената поръчка е на стойност от 2.1 млн. лв. с ДДС

Промените спънаха бюджета на НЗОК

Промените спънаха бюджета на НЗОК

Надзорът няма да разгледа проекта в петък заради мащабните изменения в 4 закона, отлагат го за другата седмица

1 2 3 4 5 ... 45 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2018