Засега

„Софарма Трейдинг” спря е-търга

01-02-2018 11:14
Clinica.bg

press@clinica.bg
„Софарма Трейдинг” спря е-търга МЗ ще трябва да плати 4 700 лв. заради жалбата на дистрибутора в КЗК
Електронният търг на здравното министерство остава в позиция "стенд бай" заедно с надеждите за по-ефективно изразходване на обществените средства за лекарства. Това става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Регулаторът е уважил жалбата на дистрибутора "Софарма трейдинг", подадена през ноември миналата година, като отменя стартирането на поръчката на медикаменти през онлайн платформата. А целта на е-търга беше да се понижат и уеднаквят цените на медикаментите в обществените болници, тъй като в момента те са различни. Решението е взето от състав с председател Юлия Ненкова, зам.-предсезател Димитър Кюмюрджиев и членове Анна Янева, Георгица Стоянова, Красимир Зафиров и Пламен Киров. То обаче не е окончателно, Министерството на здравеопазването (МЗ) има 14-дневен срок, за да го обжалва пред ВАС.
Причината, поради която КЗК смята жалбата за основателна, е промяната на спецификацията по електронния търг. При първоначалното обявяване на поръчката в края на 2016 г. в него имаше 763 позиции, а при рестарта му в края на миналата година те бяха намалени на 118. Съответно бе намалена и стойността му от над 1 млрд. на 850 млн. лв. Промяната се предприе, тъй като МЗ реши да ограничи полето му на действия само до медикаментите в онкологията. Според КЗК и "Софарма трейдинг" обаче изменението е незаконосъобразно и не съответства на изискванията на закона за обществените поръчки (ЗОП). 
Според "Софарма Трейдинг"

МЗ е направило промени не само

в предмета на поръчката и стойността й, но и в изискванията за доставка и плащането. Дистрибуторът се оплаква също, че търгът не е разделен на обособени позиции, което противоречи на прозрачността и публичността. Според него предметът му не е в съответствие с принципите за равнопоставеност и свободна конкуренция. Според търговеца на едро предметът на търга би трябвало да са всички лекарства в Приложение 2 на ПЛС. Не е направено правилно и групирането на 118-те позиции в търга, твърди компанията. Според нея има проблеми и при определянето на прогнозните количества и изпълнението на поръчката.

Причината е, че тя е обявена за две години,

а срокът за изпълнението й едва ли ще превиши 6 месеца. Незаконосъобразни са и изискванията за доставка по всеки конкретен договор, тъй като са заложени прекалено кратки срокове за доставка на лекарствата, както и големи неустойки, допълва дистрибуторът. Ако поръчката е спешна, а не се изпълни навреме, неустойката е в размер на 20% от стойността й. Според дистрибутора е незаконосъобразна и стъпката за намаляване на цената с 0.3% при самото наддаване по време на търга.
Според КЗК

повечето от оплакванията са неоснователни 

Въпреки това комисията отменя търга, заради факта, че спецификацията е променена. Анализът на КЗК установява, че обявлението за изменение на търга е направено след законоустановения 14-дневен срок в ЗОП. След изтичането на този срок обаче възложителят - в случая МЗ, може само да удължава обявени срокове в процедурата, но не и да прави промени в нейните условия, се казва в становището на КЗК. Ресорното ведомство ще трябва и да плати разноските на "Софарма Трейдинг" по производството в КЗК в размер на 4 700 лева.

Това не е първото проваляне на търга от бизнеса 

Поръчката беше стопирана по аналогичен начин още в края на по-миналата година, когато бе обявена за първи път. Тогава обаче вместо "Софарма трейдинг", тя бе обжалвана от "Медекс". Година по-късно електронният търг все още не е факт. За сметка на това разходите за онкология на здравната каса хвърчат с бързи темпове, като според всички институции са неефективни. За миналата година фондът плати над 327 млн. лв. за медикаменти за химиотерапия в около 40 болници. Във всички тях варират както средните разходи за терапията на един пациент, така и за един и същ медикамент. През тази харчовете ще са още повече, а за момента държавата се оказва безсилна да се справи с течовете при тях.


НЗОК: 38 аптеки затвориха

НЗОК: 38 аптеки затвориха

Толкова обекта са подали уведомление, че няма да работят, до районните здравни каси
Спират хапчета за кашлицa

Спират хапчета за кашлицa

Таблетки и сиропи с фенспирид крият риск за сърцето, пациентите да прекратят приема, казаха от ИАЛ
Проблем са не частните болници, а контролът

Проблем са не частните болници, а контролът

Само преди броени дни една от най-големите частни болници в страната – „Тракия", навърши 10 години. Труден или лесен беше пътят дотук, какво е развитието на едно лечебно заведение за това време, позволява ли здравната система то да продължи напред и мръсна дума ли е „частна болница", попитахме Иван Колев. 

Разписаха права на Мега агенцията

Разписаха права на Мега агенцията

Експертите в нея ще проверяват и спазването на договорите на болниците със застрахователите

720 фармацевти затварят за протест

720 фармацевти затварят за протест

Системата за верификация на лекарствата работи стабилно, свързани са над 2000 аптеки

Нови критерии за университетска болница

Нови критерии за университетска болница

Ако иска да обучава студенти, 60% от лекарите в една клиника трябва да са с академични длъжности

1500 лв. за оценка на здравните технологии

1500 лв. за оценка на здравните технологии

Таксите за включване на лекарство в позитивния списък скачат над два пъти

Увеличават Съвета по цени с 5 души

Увеличават Съвета по цени с 5 души

Полша и Унгария стават първа линия за сравняване стойността на лекарствата, а Литва, Португалия и Словения отпадат

Електронизация, верификация, фискализация

Електронизация, верификация, фискализация

Всички аптеки ще влязат в XXI век, но за чия сметка и в чия полза, пита Юлиан Узунов

Дават резерва според разходите на НЗОК

Дават резерва според разходите на НЗОК

Касата сключва договори с пет общински болници по изключение заради нуждата от медицинска помощ

1 2 3 4 5 ... 53 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ваксинирани ли сте срещу морбили, а децата ви?

Февруари 2019