Спорт

Тенисът ни прави по-умни

12-02-2018 11:01
Хората, които спортуват, имат и по-добро настроение , казва д-р Мариета КараджоваТенисът ни прави по-умни
Кремена
Кремена
Рикова
kremena.rikova@gmail.com
България вече не е известнa само с Христо Стоичков. Царят на спортовете ни прослави през далечната 1996 г. като нацията с най-добрите футболисти. Сега обаче имаме друг велик спортист. Разбира се става дума за Григор Димитров и неговите невероятни успехи в тениса, които не очаквахме да доживеем отново след Мануела Малеева. А успехът вдъхновява и увеличава желаещите да тренират този спорт. За ползите и вредите, за важните неща, които трябва да знаем, се обърнахме към специалистите и по-точо към д-р Мариета Караджова от "Александровска болница".

Кога трябва да се започне?

 

Този въпрос най-вероятно си задават доста родители, чиито деца са запленени от Григор Димитров и тениса. „По-добре е да започнат да спортуват по-рано, тъй като е доказано, че колкото по-малки децата започнат да тичат, толкова повече им се подобрява костната плътност, т.е. костите на децата ще растат по-здрави", обяснява неврологът д-р Мариета Караджова. Д-р Мариета Караджова е главен асистент, специалист по нервни болести и мануална медицина в Клиника по неврология на „Александровска болница". Председател е на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните заболявания (БДММВЗ), което е член на Европейското научно дружество по мануална медицина (ESSOMM). Практикува мануална медицина от 2001 г., а от 2003 г. обучава в теорията и практиката й лекари, специалисти по неврология и физикална медицина. През 2007 г. е защитила дисертация в областта на мануалната терапия при болка в кръста.
Тя смята, че няма място за притеснение, тъй като при началните тренировки за деца упражненията са съобразени с възрастта им. „Ракетите не са толкова натоварващи. От друга страна, тенисът е спорт, който стимулира аеробната и анаеробната дейност,

 

сърдечно-съдовата система на децата и ще ги укрепва.

 

Те ще стават по-добре тренирани, ще се развиват по-добре, ще си подобрят дишането", казва още тя. Това, което се случва с мускулите по време на тичането на къси разстояния – нещо доста характерно за тениса като спорт, се развиват допълнително капилярите на мускулите им. Тенисът мобилизира мускулатурата на цялото тяло. Това води до едно укрепване на мускулатурата и нейното правилно развитие, обяснява неврологът. Така че, колкото по-отрано запишете децата си да тренират тенис, толкова по-добре.

 

И още за ползите 


Те са много, като при сърденосъдовата система са свързани с подобряване на кръвообращението. Хора, които тренират редовно – 2-3 пъти седмично, имат относително по-ниско артериално налягане, по-ниска сърдечна честота, по-нисък бодимас индекс, т.е., не са толкова пълни. Трениращите тенис най-общо казано отслабват, тъй като енергоразходът по време на тенис е между 400 и 600 килокалории на час. Неврологът препоръча да се тренира по 2-3 пъти седмично, по 40-60 мин. Изводите са направени от проучвания при хора, които тренират 10 и повече години, уточнява д-р Караджова.

 

За холестерола

 

Трениращите тенис имат и по-добър холестерол. „Разлика има и по отношение на липидния профил, той се подобрява. Т. нар. добър холестерол се увеличава, а пък лошият се намалява, както и общият холестерол се намалява, триглицеридите се намаляват", обяснява специалистът.

 

За диабета

 

По отношение на захарния диабет също има подобрения, ако се тренира тенис. Подобрява се използваемостта на инсулина (намалява т.нар. „инсулинова резистентност" на тъканите, които редовно са тренирали, имат по-високо количество на инсулин в кръвта си.

 

Стимулира ума

 

„Има нещо интересно при тениса, което е специфично само за него - при този спорт се натоварва интелекта на човека. Тези бързи и резки движения, които са свързани с правилен подход към топката, до голяма степен подобряват баланса и координацията на тялото. А в същото време и когнитивните функции на хората се подобряват. Те трябва да видят бързо топката, да съобразят къде ще мине, как да я ударят, да направят една стратегия на играта. И в същото време това подобрява и социалните умения. Да не говорим, че както при всяка физическа дейност, се повишават в организма естествените обезболяващи вещества – ендорфините и серотонин. Така че има отношение и към депресивните състояния", казва неврологът. В общи линии пациентите, които спортуват, независимо дали тенис или друг спорт, свързан с активно участие на опорно-двигателния апарат и анаеробната дейност, имат по-добро настроение.

 

Накратко за вредите

 

Специалистът изтъкна и недостатъците за трениращите този красив спорт. Оказва се, че дори има болест, която се нарича на него – "тенис лакът". Това е възпаление на сухожилията на мускулите на предмишницата, което следва микроразкъсванията в сухожилията в резултат на бързата смяна при тениса – при форхенд и бекхенд.

 

Синдром на ротаторния маншон

 

Също така висок форхенд и сервиза увреждат рамото, т. нар. импийчмънт синдром, или синдром на ротаторния маншон, при който се получава болка в рамото при едно определено движение, при отвеждане на ръката при 60 и 120 градуса.

 

Болки в кръста

 

Третият по-чест проблем е свързан с болка в кръста, тъй като тенисът има едни внезапни движения, с усуквания и навеждания, които са с голяма амплитуда, както и навеждане настрани, които определено имат увреждащо действие. В тази връзка имайте предвид, че ако имате заболявания на опорно-двигателния апарат, трябва да внимавате с тениса. Спортът натоварва доста кръста, така че по-скоро трябва да поставите колан (лумбостат), за да профилактирате болките си. Като задължително трябва да се загрява преди тренировка, напомня специалистът.

 

При сърдечно-съдовата система

 

Много често мачовете на тенисистите се превеждат на доста високи температури. Това съчетание – жега и спорт, води до загуба на много електролити и трябва да се взимат електролитни тонизиращи напитки.. Д-р Караджова има предвид, не просто да се пие кола, а магнезий и калций, тъй като допълнително се изтощава организма от горещото време и се губят още повече течност, а балансирани напитки, съдържащи магнезий и калий, тъй като допълнително се изтощава организма от горещото време и се губят още повече течност, а това натоварва допълнително сърдечно-съдовата система, обяснява лекарят.

 

 

Бягайте поне по 30 минути на ден

По време на тенис мач се пробягват десетки метри. Спринтът е доста характерно за тениса като спорт. Но за да имаме полза от бягането, като начин за тренировка, трябва да го правим правилно. „Бягането е препоръчително по естествени настилки, ако е с достатъчно добри маратонки, които са с добри въздушни възглавници, за да се намали вибрацията и стреса от самия допир със земята, е препоръчително, стига да не е в големи продължителност", съветва д-р Караджова. Но като цяло, за общия тонус на организма, тя препоръчва всички аеробни дейности, свързани с тичане, 2-3 пъти седмично, по 30-40 минути. Неврологът смята, че всеки ден човек трябва да има 30 минути умерено интензивно кардионатоварване. Като например, бързо ходене половин час всеки ден има много добър ефект, категорична е д-р Караджова. Затова тя препоръчва тениса като средство за поддържане на тонуса, тъй като този спорт натоварва цялостно тялото, като същевременно развива и интелекта на човека.

Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

Да събудим метаболизма за 15 минути

Да събудим метаболизма за 15 минути

Ежедневната кратка тренировка гори мазнини, става навик и в един момент организмът сам започва да я търси, казва Стела Колева
Бърн аут ли сте?

Бърн аут ли сте?

Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Може да го практукувате и у дома, докато измивате лицето си, нанасяте серум или крем, стигат дори 5 минути
Как да спортуваме в пандемия

Как да спортуваме в пандемия

Влизането във форма е маратон, а не спринтова отсечка, движете се 45 минути дневно за здраве, точно сега не се пренатоварвайте, казва Ванко Георгиев
70% от българите се имат за здрави

70% от българите се имат за здрави

9% са лежали в болница през 2019 година, а над 60 на сто са търсили личния си лекар, сочи Европейското здравно интервю
Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Отлагането на изграждането й е заради подписка на граждани
Кариерата изяжда любовта

Кариерата изяжда любовта

В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

1 2 3 4 5 ... 7 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ