Спорт

Тенисът ни прави по-умни

12-02-2018 11:01
Кремена
Кремена
Рикова
kremena.rikova@gmail.com
Тенисът ни прави по-умниХората, които спортуват, имат и по-добро настроение , казва д-р Мариета Караджова
България вече не е известнa само с Христо Стоичков. Царят на спортовете ни прослави през далечната 1996 г. като нацията с най-добрите футболисти. Сега обаче имаме друг велик спортист. Разбира се става дума за Григор Димитров и неговите невероятни успехи в тениса, които не очаквахме да доживеем отново след Мануела Малеева. А успехът вдъхновява и увеличава желаещите да тренират този спорт. За ползите и вредите, за важните неща, които трябва да знаем, се обърнахме към специалистите и по-точо към д-р Мариета Караджова от "Александровска болница".

Кога трябва да се започне?

 

Този въпрос най-вероятно си задават доста родители, чиито деца са запленени от Григор Димитров и тениса. „По-добре е да започнат да спортуват по-рано, тъй като е доказано, че колкото по-малки децата започнат да тичат, толкова повече им се подобрява костната плътност, т.е. костите на децата ще растат по-здрави", обяснява неврологът д-р Мариета Караджова. Д-р Мариета Караджова е главен асистент, специалист по нервни болести и мануална медицина в Клиника по неврология на „Александровска болница". Председател е на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните заболявания (БДММВЗ), което е член на Европейското научно дружество по мануална медицина (ESSOMM). Практикува мануална медицина от 2001 г., а от 2003 г. обучава в теорията и практиката й лекари, специалисти по неврология и физикална медицина. През 2007 г. е защитила дисертация в областта на мануалната терапия при болка в кръста.
Тя смята, че няма място за притеснение, тъй като при началните тренировки за деца упражненията са съобразени с възрастта им. „Ракетите не са толкова натоварващи. От друга страна, тенисът е спорт, който стимулира аеробната и анаеробната дейност,

 

сърдечно-съдовата система на децата и ще ги укрепва.

 

Те ще стават по-добре тренирани, ще се развиват по-добре, ще си подобрят дишането", казва още тя. Това, което се случва с мускулите по време на тичането на къси разстояния – нещо доста характерно за тениса като спорт, се развиват допълнително капилярите на мускулите им. Тенисът мобилизира мускулатурата на цялото тяло. Това води до едно укрепване на мускулатурата и нейното правилно развитие, обяснява неврологът. Така че, колкото по-отрано запишете децата си да тренират тенис, толкова по-добре.

 

И още за ползите 


Те са много, като при сърденосъдовата система са свързани с подобряване на кръвообращението. Хора, които тренират редовно – 2-3 пъти седмично, имат относително по-ниско артериално налягане, по-ниска сърдечна честота, по-нисък бодимас индекс, т.е., не са толкова пълни. Трениращите тенис най-общо казано отслабват, тъй като енергоразходът по време на тенис е между 400 и 600 килокалории на час. Неврологът препоръча да се тренира по 2-3 пъти седмично, по 40-60 мин. Изводите са направени от проучвания при хора, които тренират 10 и повече години, уточнява д-р Караджова.

 

За холестерола

 

Трениращите тенис имат и по-добър холестерол. „Разлика има и по отношение на липидния профил, той се подобрява. Т. нар. добър холестерол се увеличава, а пък лошият се намалява, както и общият холестерол се намалява, триглицеридите се намаляват", обяснява специалистът.

 

За диабета

 

По отношение на захарния диабет също има подобрения, ако се тренира тенис. Подобрява се използваемостта на инсулина (намалява т.нар. „инсулинова резистентност" на тъканите, които редовно са тренирали, имат по-високо количество на инсулин в кръвта си.

 

Стимулира ума

 

„Има нещо интересно при тениса, което е специфично само за него - при този спорт се натоварва интелекта на човека. Тези бързи и резки движения, които са свързани с правилен подход към топката, до голяма степен подобряват баланса и координацията на тялото. А в същото време и когнитивните функции на хората се подобряват. Те трябва да видят бързо топката, да съобразят къде ще мине, как да я ударят, да направят една стратегия на играта. И в същото време това подобрява и социалните умения. Да не говорим, че както при всяка физическа дейност, се повишават в организма естествените обезболяващи вещества – ендорфините и серотонин. Така че има отношение и към депресивните състояния", казва неврологът. В общи линии пациентите, които спортуват, независимо дали тенис или друг спорт, свързан с активно участие на опорно-двигателния апарат и анаеробната дейност, имат по-добро настроение.

 

Накратко за вредите

 

Специалистът изтъкна и недостатъците за трениращите този красив спорт. Оказва се, че дори има болест, която се нарича на него – "тенис лакът". Това е възпаление на сухожилията на мускулите на предмишницата, което следва микроразкъсванията в сухожилията в резултат на бързата смяна при тениса – при форхенд и бекхенд.

 

Синдром на ротаторния маншон

 

Също така висок форхенд и сервиза увреждат рамото, т. нар. импийчмънт синдром, или синдром на ротаторния маншон, при който се получава болка в рамото при едно определено движение, при отвеждане на ръката при 60 и 120 градуса.

 

Болки в кръста

 

Третият по-чест проблем е свързан с болка в кръста, тъй като тенисът има едни внезапни движения, с усуквания и навеждания, които са с голяма амплитуда, както и навеждане настрани, които определено имат увреждащо действие. В тази връзка имайте предвид, че ако имате заболявания на опорно-двигателния апарат, трябва да внимавате с тениса. Спортът натоварва доста кръста, така че по-скоро трябва да поставите колан (лумбостат), за да профилактирате болките си. Като задължително трябва да се загрява преди тренировка, напомня специалистът.

 

При сърдечно-съдовата система

 

Много често мачовете на тенисистите се превеждат на доста високи температури. Това съчетание – жега и спорт, води до загуба на много електролити и трябва да се взимат електролитни тонизиращи напитки.. Д-р Караджова има предвид, не просто да се пие кола, а магнезий и калций, тъй като допълнително се изтощава организма от горещото време и се губят още повече течност, а балансирани напитки, съдържащи магнезий и калий, тъй като допълнително се изтощава организма от горещото време и се губят още повече течност, а това натоварва допълнително сърдечно-съдовата система, обяснява лекарят.

 

 

Бягайте поне по 30 минути на ден

По време на тенис мач се пробягват десетки метри. Спринтът е доста характерно за тениса като спорт. Но за да имаме полза от бягането, като начин за тренировка, трябва да го правим правилно. „Бягането е препоръчително по естествени настилки, ако е с достатъчно добри маратонки, които са с добри въздушни възглавници, за да се намали вибрацията и стреса от самия допир със земята, е препоръчително, стига да не е в големи продължителност", съветва д-р Караджова. Но като цяло, за общия тонус на организма, тя препоръчва всички аеробни дейности, свързани с тичане, 2-3 пъти седмично, по 30-40 минути. Неврологът смята, че всеки ден човек трябва да има 30 минути умерено интензивно кардионатоварване. Като например, бързо ходене половин час всеки ден има много добър ефект, категорична е д-р Караджова. Затова тя препоръчва тениса като средство за поддържане на тонуса, тъй като този спорт натоварва цялостно тялото, като същевременно развива и интелекта на човека.


Бягането - лекарство за модерния живот

Бягането - лекарство за модерния живот

За рисковете от маратона и ползите от бягането в умерени граници, обяснява физиотерапевтът Димитрина Сивкова.
Да се влюбиш за 60 секунди

Да се влюбиш за 60 секунди

Как да открием любовта, как да я възродим за нас лично, има ли универсални рецепти или поне някакви правила, точно на "Св. Валентин" попитахме проф. Захарина Савова.

Четири диети за перфектна фигура

Четири диети за перфектна фигура

Времето бавно се затопля и пролетта чука на вратата. Експертите съветват именно сега да започнем с премахването на излишните килограми от зимните месеци. 

Езикът на цветовете

Езикът на цветовете

Цветът на 2018-а година е ултравиолетовото. Какво означава и как ни влияят цветовете, попитахме Елица Великова. Тя е арт терапевт и психолог.
Храната - начин на употреба

Храната - начин на употреба

Можем ли да се пристрастим към храненето? Каква е връзката му с чувствата ни и възможно ли е храната и щастието да бъдат със знак за равенство? Попитахме проф. Захарина Савова.
„Божествен плод” за божествен имунитет

„Божествен плод” за божествен имунитет

Райската ябълка е универсално средство за профилактика на редица заболявания
Психология на пазаруването

Психология на пазаруването

Какво може да ни накара да похарчи парите си? Нуждата, рекламата, тънката търговска манипулаци, секса и насладата. Какво означава „психология на пазаруването", попитахме проф. Захарина Савова.

Диетата е опасна за здравето

Диетата е опасна за здравето

Затлъстяването е един от бичовете на съвремието и се свързва с редица болести. Опасни ли са допълнителните килограми или са симптом на нещо по-страшно, отговаря коуч Александра Иванова.
Как да преборим безсънието през есента

Как да преборим безсънието през есента

Есента, промяната на времето, студът често са причина да се въртим в леглото по цяла нощ и да се чудим какво да правим. На какво се дължи този проблем и как да си помогнем, попитахме д -р Даниела Чавдарова.
Защо мозъкът мрази диетите

Защо мозъкът мрази диетите

Какво се случва в мозъка ви всеки път, когато минете на диета, как наистина да се избавим от килограмите. На тези въпроси решихме да потърсим отговор точно преди деня за борба със затлъстяването.
1 2 3 4 5 ... 6 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ще бъде ли спасена Националната кардиологична болница?

Февруари 2018