Старт

Приватизацията на болници започна

31-01-2018 18:45
С 22 гласа „заПриватизацията на болници започна
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сезонът на приватизацията на публични болници в България днес бе открит. След няколко часово заседание Общинският съвет в Нова Загора реши да продаде на частен инвеститор лечебното заведение.

22 бяха гласовете „за", само 5 „против" и два въздържали се, съобщи за clinica.bg Ирина Аврамова, общински съветник от БСП. На практика срещу решението за приватизация на лечебното заведение са се обявили само от левицата. Така новозагорската клиника „Св. Петка" се превръща в първата болница от години, която ще бъде приватизирана. Засега интерес към нея е проявил само един инвеститор – собственик на друга болница - „Ева", в Сливен.Не е ясно дали в хода на приватизацията няма да се появят и други желаещи.


Бъдещият собственик ще има ангажимент

да запази дейността на лечебното заведение. Към момента то обслужва около 40 000 души, като работи по десетина пътеки с касата, а задълженията му са над 680 хил. лв. Те обаче не са се променяли във времето, въпреки че броят на дейностите е намалял, а цените на лекарствата се вдигат, каза Ирина Аврамова. Според нея приватизацията е следствие на липсата на държавна политика в здравеопазването.


„Това води до колапс общинските болници 

В момента нито трудът на лекарите е възнаграден като хората, нито общината съдейства за осигуряване на съвременна апаратура,макар че през миналата година е подпомогнала малко финансово болницата", обясни тя.

Въпреки че е първа новозагорската болница, едва ли ще остане единствената приватизирана. Най-вероятно съвсем скоро съдбата й ще последват и други лечебни заведения в плачевно финансово състояние.

Повече от 10 са общинските болници пред фалит

по данни на сдружението им, а областните започнаха да окапват една по една – Ст. Загора, Враца, Ловеч. Макар че държавата прави отчаяни опити да закърпи положението в тези, които са единствени за регионите си, полезните ходове са силно ограничени. Причината е, че от години липсва разбиране във властта на проблемите в здравеопазването, както и на желание те да се решат.


ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

МЗ застана зад ОС на детската болница

МЗ застана зад ОС на детската болница

От ведомството няма да го разпуснат, въпреки нападките и обвиненията към членовете му от страна на собствениците на "Мама и аз"

И

И "Св. Наум" остава със сегашния си директор

Акад. Иван Миланов е единственият кандидат за поста и продължава към финалния кръг в конкурса на МЗ
Двойно повече парамедици обучи ВМА

Двойно повече парамедици обучи ВМА

Те са 12 военнослужещи, спрямо шест през миналата година, когато програмата бе въведена пилотно
Двама в битка за Инфекциозна болница

Двама в битка за Инфекциозна болница

Това са д-р Искра Симова и д-р Тома Томов, досегашният шеф проф. Татяна Червенякова ще е независим член на борда, съобщиха от МЗ
ДАНС да каже мотива за исканите обяснения

ДАНС да каже мотива за исканите обяснения

Общественият съвет няма да се откаже от истинска детска болница, продължаваме напред, казва Мария Бресничка
Без радиация у нас след пожар в румънска АЕЦ

Без радиация у нас след пожар в румънска АЕЦ

Европейската платформа за обмен на данни EUROPED и на националната автоматизирана система за мониторинг не регистрират изменения, съобщиха от АЯР
1 2 3 4 5 ... 508 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ