Дискусия

Смяната на пола не е мода, а необходимост

30-01-2018 09:04
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Смяната на пола не е мода, а необходимост Операцията продължава между осем и десет часа, досега сме имали 15 случая, казва д-р Ангел Енчев
Темата с Истанбулската конвенция, „третия пол", гей браковете и скандалите около тях разбуни духовете в цялото общество. Стигна се дори до напрежение сред коалиционните партньори – ГЕРБ и Обединени патриоти. Въпросът обаче има не само политическа, но и етическа, психологическа и медицинска страна. За смяната на пола, предизвикателствата пред хората, решили се на такава трудна крачка, за опасностите и емоциите, разговаряхме с един от най-известните пластични хирурзи в България д-р Ангел Енчев.
https://clinica.bg/4203-%D0%9D%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0

- Д-р Енчев, през последните седмици темата за Истанбулската конвенция и т.нар. „трети пол" повдигна много въпроси. Във вашата клиника се извършват операции за смяна на пола. Какво е мнението ви по отношение на т.нар. „трети пол" и има ли почва за такива дискусии?

- Ще цитирам текст, по мое мнение, приложим към темата за т.нар. „трети пол" : В биологичен план, човешкият пол може да е мъжки или женски, според хромозомите и физическите белези на индивида, а поради вариации може и да е неопределен или още наричан „интерсекс". Начинът, по който човек самоопределя пола си, се нарича полова идентичност или джендър. Половата идентичност може да е тясно свързана с половите роли или с начина, по който обществото определя пола на един човек. Някои антрополозии и социолози описват и четвърти, пети и още полове или полови идентичности.".

- Колко операции за смяна на пола сте извършили до момента?

- В Клиника „Симетрия" са извършени 15 операции за смяна на пол на български пациенти, като само една е за смяна на пол на жена, всички останали са на мъже, желаещи да станат жени.

- Забелязва ли се увеличение на желаещите да сменят пола си?

- В последните години се забелязва увеличаване на броя на желаещите да сменят пола си, като това се дължи на факта, че в съвременното общество все повече се говори свободно на тази тема и интелигентните и здравомислещи хора, не заклеймяват подобни интервенции. Конкретен брой на пациенти, подложили се на смяна на пол, е трудно да бъде цитиран с точност, дори и в световен мащаб, поради факта, че това са интервенции, при които в повечето случаи, желанието на пациентите е за запазване на пълна конфиденциалност. Според различни доклади и проучвания, броят на операциите за смяна на пол, извършвани в САЩ

Визитка

 

Д-р Ангел Енчев е завършил ВМИ - Пловдив. През 1997 год. заминава за Гърция, където успешно защитава дипломата си по медицина пред Ди.К.А.Т.С.А. От 1998 г. до 2000 г. специализира "Обща хирургия" в болница „Света Варвара", Атина, работи като чуждестранен стипендиант в Отделението по пластична и реконструктивна хирургия към болница „Свети Сава", Атина. Има и няколко специализации в чужбина – Бразилия, Германия и др. Съдружник е в МБАЛ „Медлайн Клиник" в Пловдив.

всяка година, е между 100 и 500, а в считаната за държава с най-многобройна част от населението, подложили се на тази интервенция – Тайланд, броят на операциите достига до 2 000 годишно. Тези цифри включват и операции, извършени на деца, родени с интерсексуални гениталии (неопределени или смесени полови белези).

- Има хора, които твърдят, че това е мода, според други – необходимост. Какво е вашето мнение?

- Не мога да кажа, че е мода. Смяната на пол далеч не е толкова лесна процедура, колкото изглежда. Тя не приключва с поставянето на силиконови импланти или отстраняване на млечната жлеза. Това е една изключително сложна, многоетапна и продължителна интервенция. Дори често, когато обясня подробно на желаещия една по една стъпките, трудностите и времето, необходимо за да се достигне до крайния резултат, той се отказва.

- Само мъже ли искат да сменят пола си?

- Според Световната Асоциация за Подпомагане на Транссексуалните (WPATH), броят на мъжете, които се подлагат на оперативна смяна на пол, е три пъти по-голям от броя на жените, извършили тази интервенция.

- Какво поражда това желание?

- Пациентите, които искат да сменят пола си, цял живот се чувстват в капана на тялото, в което са се родили. И не само това - психиката, мисленето и желанията им, са изцяло присъщи на срещуположния пол. Най-трудното е да признаят пред себе си и близките си своята същност. Но голяма част от тях не осъзнават колко отговорно е взимането на решение за смяна на пола. Това променя живота им и поради този факт, след приключването на всички етапи от операцията, те предпочитат да заживеят в друга държава, да започнат на чисто, както самите те се изразяват.

- От медицинска гледна точка трудна ли е тази операция и колко време отнема?

- Оперативната смяна на пол трае между осем и десет часа, а процедурата за преминаването от единия пол в другия отнема около година и половина.

- Какви рискове крие?

- Рисковете, които крие тази интервенция са както при всички останали операции. Подборът е прецизен, но въпреки това, някои пациенти се отказват още по време на психиатричната експертиза. Възможно е и самият психиатър да не даде положително становище, относно наложителността на планираната интервенция. Дали операцията е успешна от медицинска гледна точка, се разбира още в операционната, а дали е успешна според пациента, става ясно след време. Рисковете, които крият интервенциите за смяна на пол са много и малко, всичко зависи от желанието, искреността и от избора на квалифицирани и сертифицирани специалисти в съответната медицинска област.

- Какви са предоперативните процедури, на които човек трябва да се подложи?

- Смяната на пол е многоетапна и продължителна процедура. Началото, е задължителна консултация с психиатър, който наблюдава и разговаря с пациента най-малко шест месеца, за да потвърди накрая неговото желание за смяна на пол и невъзможността му да продължава да съжителства с това, което е, като физическа обвивка. Следва прием на хормонални препарати, предписани от специалист, което продължава около година, преди първата операция. В случай на мъж, желаещ да бъде жена, следващата стъпка е премахването на адамовата ябълка и поставянето на силиконови импланти в гърдите. Последната интервенция е и най-важната - отстраняване на теститсите (възможно е извършването и като самостоятелна операция), ампутиране на фалоса и създаване на женски полови органи. Аналогично е и при бъдещите мъже-оперативните интервенции са мастектомия (премахване на млечната жлеза), хистеректомия (отстраняване на матката и яйчниците) и изграждане на т.нар. псевдофалос. С оперативната смяна на пол (отстраняване на съществуващите външни и вътрешни полови органи и конструирането на нови), трансформацията в желания пол, е завършена.

- А след операцията?

- Възстановителният процес е сравнително лек, но привикването към "новото" мечтано тяло не е лесно. Обслужването му и грижата за него, може да наложи нови консултации с психолог. В тези моменти, за пациента е важна безусловната подкрепа на близките и семейството.КС отмени Истанбулската конвенция

КС отмени Истанбулската конвенция

Не съответства на българската Конституция, категорични са магистратите

Петричанин стана жена с решение на съда

Петричанин стана жена с решение на съда

Предстоят му смяна на ЕГН и лична карта, както и промяна на половите органи
Истанбулската конвенция влиза в КС

Истанбулската конвенция влиза в КС

Магистратите ще проверят дали документът противоречи на българската Конституция
ЕС не отстъпва за Истанбулската конвенция

ЕС не отстъпва за Истанбулската конвенция

Документът ползва термина „социален", а не „трети пол", и единствената му цел е да се бори срещу насилието над жени
Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция

Междувременно депутатите отхвърлиха идеята на БСП да се прави референдум за ратифицирането й у нас
60 водещи лекари срещу Истанбулската конвенция

60 водещи лекари срещу Истанбулската конвенция

Тя може да деструктурира традиционната ценностна система на българския народ, категоринчи са всички те
И без Истанбулската конвенция имаме защита за жените

И без Истанбулската конвенция имаме защита за жените

Достатъчно е да се прилага Законът за защита от домашно насилия, твърди Христо Митев от НФСБ
Лекари срещу Истанбулската конвенция

Лекари срещу Истанбулската конвенция

Ратификацията й ще влоши демографската криза в страната, твърдят специалистите в отворено писмо до властта
Налага се нов мироглед за човека и смисъла на живота

Налага се нов мироглед за човека и смисъла на живота

Дебатът около Истанбулската конвенция продължава. Променя ли тя смисъла на изконни морални ценности, има ли скрити послания под призива й срещу насилието в обществото, попитахме отец Стоян Бербатов. 

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Патриотите и червените депутати са против понятието "социален пол"
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Октомври 2020 Предишен Следващ