Нови протести срещу Фонда за лечение на деца

01-06-2016 15:54
Десетки родители и граждани изразиха недоволството си от работата на Фонда за лечение на деца Нови протести срещу Фонда за лечение на деца
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
В деня на детето десетки родители и граждани изразиха недоволството си от работата на Фонда за лечение на деца пред сградата на здравното министерство. Родителите настояват за повече ефективност и прозрачност в работата на фонда.
Протестиращите родители, граждани и членове на Обществения съвет настояха здравното министерство публично да оповести визията си за съдбата на Фонда за лечение на деца и прозрачно да проведе дебатите за промяната в правилата, по които той ще работи оттук нататък. Според тях новият директор на фонда проф. Владимир Пилософ еднолично въвежда нови изисквания и процедури, които на практика водят до забавяне на одобрението за лечението на болните деца.

„Лечението на децата се бави заради нови административни процедури, документите им се отлагат заради нови изисквания", твърди Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум. Тя даде пример как на 18 май се е отложило лечението на 31 деца с различни нови изисквания за консилиуми и допълнителни медицински изследвания. „Децата не трябва да се превръщат в жертва на неуредиците, когато става дума за лечението им времето е от изключително значение", подчерта Красимира Величкова. Забавянето създава допълнително напрежение у родителите, добави тя. Според нея показателен за работата на фонда е и фактът, че все повече родители вече сами събират дарения за лечението на своите деца. „Министерството не си говори с нас, не си говори с Обществения съвет, не си говори с родителите, на практика здравното министерство си говори с нас чрез медиите. За мен е логично, ако МЗ иска фондът да работи добре, да ни поканят на една маса и да решим въпроса, заяви Красимира Величкова.

Това е трети протест срещу работата на фонда след 20 април, когато с показна акция от НСБОП нахлуха по време на заседание и арестуваха цялото ръководство на фонда, включително и бившият му директор Павел Александров. „Има 12 деца, чиито документи бяха готови за разглеждане още на 20 април, но все още не са гледани", заяви Красимира Величкова. Тя каза още, че в двете заседания след това тези деца бяха отлагани и дори днес не са включени в дневния ред.

Днес от 13:00 часа в Министерство на здравеопазването се провежда Заседание на Фонда, на което се очаква да бъдат разгледани документите на 31 деца.

„Има 4 деца, които вече се лекуват в чужбина и се предлага да бъдат върнати в България", коментира на протеста Десислава Хурмузова от Обществения съвет. „За сметка на това от 16 деца, които кандидатстват за поставяне на импланти в България, само три се отлагат, всички други ще бъдат финансирани. Тоест това, което ние твърдим - че се опитват да превърнат фонда в детска Здравна каса за финансиране на медицински изделия в България, вече е факт", допълни тя. Миналата година фондът е дал по-малко от 6 млн. лева за лечение на деца в чужбина, а останалите 7,5 млн. са отишли за финансиране на интервенции в България, обясниха още организаторите на протеста.

 


Идва ли краят на детската кардиохирургия

Идва ли краят на детската кардиохирургия

Докато здравните власти искат да съсредоточат лечението на малчуганите у нас, единствената клиника за сърдечни операции е в тежко състояние

Орисан да генерира проблеми

Орисан да генерира проблеми

Преминаването на Фонда за деца към здравната каса може да бъде решение само, ако се направи обмислено, смята Мария Чернева

Промените са в полза на болните деца

Промените са в полза на болните деца

Финансирането на лечението им от чуждестранни специалисти у нас ще повиши нивото на медицината в България, казва Пенка Георгиева

МЗ прави търгове на Фонда за деца

МЗ прави търгове на Фонда за деца

Викат чужди лекари у нас вместо да пращат хлапетата зад граница
Смениха съвета към Фонда за деца

Смениха съвета към Фонда за деца

Общественият орган напуска дългогодишният журналист от БНТ Мария Чернева

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Джиросването му ще реши административен дерт, но ще увеличи напрежението за родителите и децата, казва Мария Чернева

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Мариета Райкова е напуснала по лични причини, казаха от МЗ
Фондът за деца пак без директор

Фондът за деца пак без директор

Четвърти шеф си тръгва за две години от проветривия стол

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Хонорарът ни е три-четири пъти по-нисък от европейския, а ЦФЛД не ни плаща, жалват се преводачи от Австрия
Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Обвинението е неясно поднесено и пълно с повторения, казва апелативният съд
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ