Фондът за лечение на деца няма да бъде закрит

01-06-2016 12:56
Няма забавяне на деца, нуждаещи се от финансиране на лечение, твърди зам.-министър Ваньо ШарковФондът за лечение на деца няма да бъде закрит
Родители, неправителствени организации и граждани протестираха днес пред Министерството на здравеопазването срещу въвеждането на нови изисквания и процедури по едноличното решение на директора, многократното отлагане на подпомагането на деца без никакъв обоснован аргумент и неглижирането на ролята на Обществения съвет.

Няма забавени документи на деца, нуждаещи се от финансиране на лечение, нито пък министърът или някой от екипа му имат намерение да затварят фонда или да променят статута му – уверяват пък от пресцентъра на ЦФЛД. Фондът работи в срокове, по-кратки от досегашните, а заседанията на Обществения съвет, където се взимат окончателните решения, се провеждат по-често, а не веднъж на три седмици, както е била практиката до момента.

В специално разпространена информация за медиите, от пресцентъра на Фонда уверяват и че твърденията за неглижиране ролята на Обществения съвет, за неправомерна подмяна на правилника и за предстоящо закриване на Фонда са лъжа и са част от грозна и заблуждаваща обществото кампания. Обществения съвет не само че няма да бъде закрит, а напротив – ще провежда по-чести заседания. Към момента са разгледани всички заявления, включени в дневния ред. За оценката на всеки случай ще се подхожда индивидуално и ако се налага бързо решение, гласуването на членовете на Обществения съвет ще се организира по електронен път.

 

Със заповед на министър Москов в момента във фонда са командировани 10 служители на министерството. В момента текат процедури по назначаване на служители на постоянен трудов договор.

Министър Москов е възложил на проф. Владимир Пилософ да предложи проект на правилник за дейността на Фонда, който да гарантира максимално качествена експертиза и навременно взимане на решение за лечението на всяко нуждаещо се дете. В правилника подробно ще бъдат разписани процедурите и сроковете за взаимодействие между МЗ, НЗОК и ЦФЛД. Новият правилник на фонда ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на министерството и на фонда, както всички нормативни актове на министерството.

Според сегашната процедура, заявленията се разглеждат от администрацията на Фонда в рамките на 3 дни. В случай на непълноти и неясноти по преписката, на заявителя се предоставя 14-дневен срок за отстраняване на пропуските. Изрядно окомплектованата документация се изпраща на външни експерти. Те имат на разположение 14 дни да изготвят доклад до Фонда. Eкспертите имат правото мотивирано да поискат удължаване на срока с не повече от 14 дни. В случай, че не го направят, в 45-дневен срок от изпращането на преписката към експерта, тя следва да бъде включена в дневен ред за заседание на ОС към фонда.

30-35% от всички подадени заявления, са за лечение на деца в чужбина. Такова лечение може да се осъществи след заявка към чуждите клиники, които определят датите за приемане на пациента.


Простата сметка показва, че цялата процедура продължава най-малко месец и половина или два – доста дълъг срок, когато става дума за деца, които се нуждаят спешно от лечение. От Фонда работят по създаването на информационна система, която да позволява бърза обработка на документацията и същевременно да позволява на родителите да проследяват в детайли движението на тяхното заявление и датата, на която да очакват решение на ОС. Такава информационна система до сега във Фонда не е имало.


Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Следващата седмица се очаква у нас да се извърши ротацията на властта. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков вече не веднъж заяви, че се оттегля от поста. Какви са резултатите от работата му, попитахме д-р Мими Виткова. 

Фелдшерите с право на съсловна организация

Фелдшерите с право на съсловна организация

Това предвижда проектозакон, заедно с лекарските асестинти те ще бъдат вписвани в регистър, етична комисия ще следи за дейността им
Нови правила за продължаващото обучение

Нови правила за продължаващото обучение

Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная" на днешното си заседание

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Седем специалности вече повече от пет години нямат действащи медицински стандарти. Една от тях е Анестезиология и интензивно лечение. Защо е така, пречи ли на някого този стандарт и на кого, каква е перспективата пред българското здравеопазване в следващите години. Това попитахме проф. Атанас Темелков. Той е зам. председател на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение.

Пирогов без финансови злоупотреби

Пирогов без финансови злоупотреби

Проверката на АДФИ приключи, издадени са единствено 4 акта за административни нарушения, съобщиха от спешната болница

Аптеките ще правят промоция на здравето

Аптеките ще правят промоция на здравето

Автомати за лекарства ще могат да се поставят извън тях и дрогериите в рамките на областта, предвиждат промени в ЗЛПХМ

Не знаем защо липсва стандарт по Кардиология

Не знаем защо липсва стандарт по Кардиология

Като дружество, работихме усърдно, за да направим един добър документ, създаден от експерти, казва доц. Васил Трайков
Здравната комисия гледа Пирогов и Лозенец

Здравната комисия гледа Пирогов и Лозенец

В четвъртък депутатите в нея ще изслушат проф. Николай Габровски за спазването на стандарта по неврохирургия, а НЗОК и ИАМН за снабдяването с лекарства

Нужни са 20% увеличение на КП за заплатите

Нужни са 20% увеличение на КП за заплатите

Недоумявам, защо министър Хинков заяви, че спирам и едва ли не саботирам новата болница, казва д-р Панайот Диманов
Министър Хинков си писа 4

Министър Хинков си писа 4

На наследника си той пожела да не се поддава на политически внушения, отменил конкурсите за директори на болници под натиск
1 2 3 4 5 ... 107 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ