Фондът за лечение на деца няма да бъде закрит

01-06-2016 12:56
Фондът за лечение на деца няма да бъде закритНяма забавяне на деца, нуждаещи се от финансиране на лечение, твърди зам.-министър Ваньо Шарков
Родители, неправителствени организации и граждани протестираха днес пред Министерството на здравеопазването срещу въвеждането на нови изисквания и процедури по едноличното решение на директора, многократното отлагане на подпомагането на деца без никакъв обоснован аргумент и неглижирането на ролята на Обществения съвет.

Няма забавени документи на деца, нуждаещи се от финансиране на лечение, нито пък министърът или някой от екипа му имат намерение да затварят фонда или да променят статута му – уверяват пък от пресцентъра на ЦФЛД. Фондът работи в срокове, по-кратки от досегашните, а заседанията на Обществения съвет, където се взимат окончателните решения, се провеждат по-често, а не веднъж на три седмици, както е била практиката до момента.

В специално разпространена информация за медиите, от пресцентъра на Фонда уверяват и че твърденията за неглижиране ролята на Обществения съвет, за неправомерна подмяна на правилника и за предстоящо закриване на Фонда са лъжа и са част от грозна и заблуждаваща обществото кампания. Обществения съвет не само че няма да бъде закрит, а напротив – ще провежда по-чести заседания. Към момента са разгледани всички заявления, включени в дневния ред. За оценката на всеки случай ще се подхожда индивидуално и ако се налага бързо решение, гласуването на членовете на Обществения съвет ще се организира по електронен път.

 

Със заповед на министър Москов в момента във фонда са командировани 10 служители на министерството. В момента текат процедури по назначаване на служители на постоянен трудов договор.

Министър Москов е възложил на проф. Владимир Пилософ да предложи проект на правилник за дейността на Фонда, който да гарантира максимално качествена експертиза и навременно взимане на решение за лечението на всяко нуждаещо се дете. В правилника подробно ще бъдат разписани процедурите и сроковете за взаимодействие между МЗ, НЗОК и ЦФЛД. Новият правилник на фонда ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на министерството и на фонда, както всички нормативни актове на министерството.

Според сегашната процедура, заявленията се разглеждат от администрацията на Фонда в рамките на 3 дни. В случай на непълноти и неясноти по преписката, на заявителя се предоставя 14-дневен срок за отстраняване на пропуските. Изрядно окомплектованата документация се изпраща на външни експерти. Те имат на разположение 14 дни да изготвят доклад до Фонда. Eкспертите имат правото мотивирано да поискат удължаване на срока с не повече от 14 дни. В случай, че не го направят, в 45-дневен срок от изпращането на преписката към експерта, тя следва да бъде включена в дневен ред за заседание на ОС към фонда.

30-35% от всички подадени заявления, са за лечение на деца в чужбина. Такова лечение може да се осъществи след заявка към чуждите клиники, които определят датите за приемане на пациента.


Простата сметка показва, че цялата процедура продължава най-малко месец и половина или два – доста дълъг срок, когато става дума за деца, които се нуждаят спешно от лечение. От Фонда работят по създаването на информационна система, която да позволява бърза обработка на документацията и същевременно да позволява на родителите да проследяват в детайли движението на тяхното заявление и датата, на която да очакват решение на ОС. Такава информационна система до сега във Фонда не е имало.Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
90 деца до 1 година са починали за 3 месеца

90 деца до 1 година са починали за 3 месеца

Други 91 са били мъртвородени, сочат данните на НЦИОЗА за първото тримесечие на 2020 година
ВАП пита министри за мерките в социалните домове

ВАП пита министри за мерките в социалните домове

Покуратурата иска информация от министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика за действията им срещу КОВИД-19
САЩ даряват средства за апаратура за КОВИД

САЩ даряват средства за апаратура за КОВИД

Оборудването използва ядрена технология за бързото откриване на коронавируса
800 станаха случаите на КОВИД-19

800 станаха случаите на КОВИД-19

Заразените медици са 48 души,съобщиха от МЗ
Задържаха мъж за побой над медик

Задържаха мъж за побой над медик

В центъра на София лекар от ЦСМП е удрян в лицето, по случая е образувано досъдебно производство
СЗО с препоръки за домашно лечение на Ковид 19

СЗО с препоръки за домашно лечение на Ковид 19

На старицата на БЛС са публикувани последните инструкции, съобразени с изискванията на световната организация
Касата ще плаща нова терапия за левкемия

Касата ще плаща нова терапия за левкемия

Честотата на заболеваемостта се е увеличила през последните 40 г., казаха експерти
Увеличават заплатите  УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Увеличават заплатите УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Началниците на клиники и отделения ще взимат 1400 лева
Избраха строител на Детската болница

Избраха строител на Детската болница

Консорциумът "Детско здраве" е определен за изпълнител на обществената поръчка
1 2 3 4 5 ... 37 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020