Фондът за лечение на деца няма да бъде закрит

01-06-2016 12:56
Фондът за лечение на деца няма да бъде закритНяма забавяне на деца, нуждаещи се от финансиране на лечение, твърди зам.-министър Ваньо Шарков
Родители, неправителствени организации и граждани протестираха днес пред Министерството на здравеопазването срещу въвеждането на нови изисквания и процедури по едноличното решение на директора, многократното отлагане на подпомагането на деца без никакъв обоснован аргумент и неглижирането на ролята на Обществения съвет.

Няма забавени документи на деца, нуждаещи се от финансиране на лечение, нито пък министърът или някой от екипа му имат намерение да затварят фонда или да променят статута му – уверяват пък от пресцентъра на ЦФЛД. Фондът работи в срокове, по-кратки от досегашните, а заседанията на Обществения съвет, където се взимат окончателните решения, се провеждат по-често, а не веднъж на три седмици, както е била практиката до момента.

В специално разпространена информация за медиите, от пресцентъра на Фонда уверяват и че твърденията за неглижиране ролята на Обществения съвет, за неправомерна подмяна на правилника и за предстоящо закриване на Фонда са лъжа и са част от грозна и заблуждаваща обществото кампания. Обществения съвет не само че няма да бъде закрит, а напротив – ще провежда по-чести заседания. Към момента са разгледани всички заявления, включени в дневния ред. За оценката на всеки случай ще се подхожда индивидуално и ако се налага бързо решение, гласуването на членовете на Обществения съвет ще се организира по електронен път.

 

Със заповед на министър Москов в момента във фонда са командировани 10 служители на министерството. В момента текат процедури по назначаване на служители на постоянен трудов договор.

Министър Москов е възложил на проф. Владимир Пилософ да предложи проект на правилник за дейността на Фонда, който да гарантира максимално качествена експертиза и навременно взимане на решение за лечението на всяко нуждаещо се дете. В правилника подробно ще бъдат разписани процедурите и сроковете за взаимодействие между МЗ, НЗОК и ЦФЛД. Новият правилник на фонда ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на министерството и на фонда, както всички нормативни актове на министерството.

Според сегашната процедура, заявленията се разглеждат от администрацията на Фонда в рамките на 3 дни. В случай на непълноти и неясноти по преписката, на заявителя се предоставя 14-дневен срок за отстраняване на пропуските. Изрядно окомплектованата документация се изпраща на външни експерти. Те имат на разположение 14 дни да изготвят доклад до Фонда. Eкспертите имат правото мотивирано да поискат удължаване на срока с не повече от 14 дни. В случай, че не го направят, в 45-дневен срок от изпращането на преписката към експерта, тя следва да бъде включена в дневен ред за заседание на ОС към фонда.

30-35% от всички подадени заявления, са за лечение на деца в чужбина. Такова лечение може да се осъществи след заявка към чуждите клиники, които определят датите за приемане на пациента.


Простата сметка показва, че цялата процедура продължава най-малко месец и половина или два – доста дълъг срок, когато става дума за деца, които се нуждаят спешно от лечение. От Фонда работят по създаването на информационна система, която да позволява бърза обработка на документацията и същевременно да позволява на родителите да проследяват в детайли движението на тяхното заявление и датата, на която да очакват решение на ОС. Такава информационна система до сега във Фонда не е имало.Напусна ни доц. Иван Златаров

Напусна ни доц. Иван Златаров

От 1997 г. до 2000 г. той заема поста зам.-министър на здравеопазването
Честит празник, медици!

Честит празник, медици!

Днес Църквата почита Св. Иван Рилски Чудотворец, закрилник на българските медици
Да помогнем на Марти

Да помогнем на Марти

Необходими са 120 000 евро за животоспасяваща костномозъчна трансплантация
Мотивират националните консултанти

Мотивират националните консултанти

Целта е те да се отзовават безотказно при спешните случаи, се посочва в мотивите на МЗ
Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Тенденцията е благодарение на метадоновите програми, казва министър Ананиев
Казус с допълнителните пари за здраве

Казус с допълнителните пари за здраве

Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв., средствата не са намалени, казва Кирил Ананиев
Протестът ни е пореден вик на съсловието

Протестът ни е пореден вик на съсловието

Напрежението сред медицинските сестри за пореден път ескалира. Основни причини отново са ниското заплащане и неблагоприятните условия на труд. Затова сестри, медици и синдикати излизат на национален протест на 7 октомври. Какво искат да кажат на властта, защо въпреки това, че правителството два пъти отпусна допълнителни средства, пари за заплати отново няма, попитахме г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Дават се едни пари, които не достигат до нас, някъде се губи нишката, казва Даниела Икимова
Селища без аптеки - с филиали

Селища без аптеки - с филиали

Целта е да се подпомогнат хората от отдалечените населени места, каза проф. Гетов
2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

През 2020 г. ще бъде гарантирана устойчивост на финансирането на дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, категоричен е Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 34 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019