Контрол

Мръсен въздух в София днес

26-01-2018 09:06
Clinica.bg

press@clinica.bg
Мръсен въздух в София днес Столична община прие мерки за регулиране на замърсяванията в столицата
Превишени стойности на фини прахови частици се очакват днес в София, алармира Столичната община. Местната власт призовава гражданите да ограничат ползването на личните си автомобили, а домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, поне днес да използват електрически уреди. Очаква се "Пътна полиция" и СДВР да проверяват колите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка, както и да инспектират пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. На хората с респираторни заболявания не се препоръчва да стоят дълго на открито.
Мерките са част от политиката, която ще въведе софийската община, за да не се допускат силни замърсявания на въздуха с фини прахови частици. След като от началото на годината в столицата бяха измерени критични стойности над нормата, местната власт прие конкретни правила за движение в София и досъп до центъра в дните с високи нива на мръсен въздух. Мерките бяха одобрени и от Комисията по околна среда в Столичната община тази сряда. 
Столичаните ще бъдат 

призовани да ползват градския транспорт, 

ако две от измервателните станции в града отчетат превишение на нормите на фини прахови частици от 51 до 100 микрограма на кубичен метър. Семействата, които се топлят на дърва или въглища пък, ще бъдат съветвани да ползват електрически печки и уреди, а улиците ще се мият и метат. При по-високи стойности на замърсяването - от 101 до 150 микрограма а куб. м., КАТ ще започва проверки на колите, а РИОСВ - на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Когато фините прахови частици достигнат до 200 микрограма на куб. м. пък

десните ленти на булевардите временно ще стават паркинги, 

а при прогноза за толкова високо замърсяване общината си запазва правото да въвежда временна забрана за паркиране в "синя" и "зелена" зона в центъра на града. 
В случай, че четири измервателни станции отчетат високи стойности на фини прахови частици, билетът за автобусите, тролеите, трамваите и метрото ще поевтинява с почти една трета. Той ще се нарича 

"зелен билет" и ще струва 1 лев за столичани. 

Допуска се дори пълна забрана за паркиране в центъра и абсолютно безплатен градски транспорт в случай, че замърсяването на въздуха достигне критични стойности. Предстоят законодателни промени, които ще въведат и екостикери за колите. Целта е автомобилите, които изхвърлят повече газове или са технически неизпавни, да не бъдат допускани в центъра в дните с мръсен въздух. Забраната няма да важи за електромобилите и превозните средства със стандарт Евро 5 и Евро 6.  

Отделно се въвежда такса за товарните автомобили

които влизат в централната част на града. По 120 лв. на месец ще плащат колите над 4 тона, а по 150 лв. тези над 30 тона. Такса от 60 лв. месечно ще има за работата на строителните машини. Мерките няма да важат само за автомобилите със стандарт Евро 5 и Евро 6. 
Всички промени в цените на билетите за градски транспорт и възможностите за движение и паркиране в столицата в дните с мръсен въздух ще бъдат включени в мобилно приложение, което да уведомява столичани кога могат да пътуват по-евтино с автобуса и кога няма да имат право да ползват личния си автомобил. 


Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в ЕС

Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в ЕС

Страната ни е единствената от ЕС в топ 20 на държавите с най-високи нива на замърсяване със серен диоксид, показва доклад на Европейски алианс за обществено здраве
Сменят старите печки с климатици за по-чист въздух

Сменят старите печки с климатици за по-чист въздух

Желаещите да участват в програмата на Столичната община могат да кандидатстват до 20 август
Проверяват коли за замърсяване на въздуха

Проверяват коли за замърсяване на въздуха

Съставени са 4 акта, целта е да не се движат автомобили с техническа неизправност
Продължава подмяната на стари печки за по-чист въздух

Продължава подмяната на стари печки за по-чист въздух

През април стартира кампанията на Столична община, която ще обхване 15 хил. домакинства
Жълт код за мръсен въздух в сряда

Жълт код за мръсен въздух в сряда

Мият улиците в София по разпореждане на кметa Йорданка Фандъкова
Мръсен въздух в София и днес

Мръсен въздух в София и днес

Червен код се очаква в Павлово и Хиподрума, жълт в Надежда и Дружба
Глобяват за замърсяване на въздуха

Глобяват за замърсяване на въздуха

Инспекторите се натъкнали на над 300 нерегламентирано изхвърлени гуми, от началото на 2020 г. са издадени 10 акта на нарушения
Вдигат данъците за колите в София

Вдигат данъците за колите в София

Мярката е насочена срещу мръсния въздух, очакват се 38 млн. лв. повече в бюджета на СО от увеличени налози през 2020 г.
Следим въздуха в реално време

Следим въздуха в реално време

Данните от 22- те сензорни станции в София са налични онлайн, казаха от Столична община
Пак смог в София

Пак смог в София

Буферните паркинги към метрото са безплатни днес на 19 декември, казаха от Столична община
1 2 3 4 5 ... 7 »
Банер
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Банер
Октомври 2020 Предишен Следващ