Контрол

Мръсен въздух в София днес

26-01-2018 09:06
Clinica.bg

press@clinica.bg
Мръсен въздух в София днес Столична община прие мерки за регулиране на замърсяванията в столицата
Превишени стойности на фини прахови частици се очакват днес в София, алармира Столичната община. Местната власт призовава гражданите да ограничат ползването на личните си автомобили, а домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, поне днес да използват електрически уреди. Очаква се "Пътна полиция" и СДВР да проверяват колите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка, както и да инспектират пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. На хората с респираторни заболявания не се препоръчва да стоят дълго на открито.
Мерките са част от политиката, която ще въведе софийската община, за да не се допускат силни замърсявания на въздуха с фини прахови частици. След като от началото на годината в столицата бяха измерени критични стойности над нормата, местната власт прие конкретни правила за движение в София и досъп до центъра в дните с високи нива на мръсен въздух. Мерките бяха одобрени и от Комисията по околна среда в Столичната община тази сряда. 
Столичаните ще бъдат 

призовани да ползват градския транспорт, 

ако две от измервателните станции в града отчетат превишение на нормите на фини прахови частици от 51 до 100 микрограма на кубичен метър. Семействата, които се топлят на дърва или въглища пък, ще бъдат съветвани да ползват електрически печки и уреди, а улиците ще се мият и метат. При по-високи стойности на замърсяването - от 101 до 150 микрограма а куб. м., КАТ ще започва проверки на колите, а РИОСВ - на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Когато фините прахови частици достигнат до 200 микрограма на куб. м. пък

десните ленти на булевардите временно ще стават паркинги, 

а при прогноза за толкова високо замърсяване общината си запазва правото да въвежда временна забрана за паркиране в "синя" и "зелена" зона в центъра на града. 
В случай, че четири измервателни станции отчетат високи стойности на фини прахови частици, билетът за автобусите, тролеите, трамваите и метрото ще поевтинява с почти една трета. Той ще се нарича 

"зелен билет" и ще струва 1 лев за столичани. 

Допуска се дори пълна забрана за паркиране в центъра и абсолютно безплатен градски транспорт в случай, че замърсяването на въздуха достигне критични стойности. Предстоят законодателни промени, които ще въведат и екостикери за колите. Целта е автомобилите, които изхвърлят повече газове или са технически неизпавни, да не бъдат допускани в центъра в дните с мръсен въздух. Забраната няма да важи за електромобилите и превозните средства със стандарт Евро 5 и Евро 6.  

Отделно се въвежда такса за товарните автомобили

които влизат в централната част на града. По 120 лв. на месец ще плащат колите над 4 тона, а по 150 лв. тези над 30 тона. Такса от 60 лв. месечно ще има за работата на строителните машини. Мерките няма да важат само за автомобилите със стандарт Евро 5 и Евро 6. 
Всички промени в цените на билетите за градски транспорт и възможностите за движение и паркиране в столицата в дните с мръсен въздух ще бъдат включени в мобилно приложение, което да уведомява столичани кога могат да пътуват по-евтино с автобуса и кога няма да имат право да ползват личния си автомобил. 


Монтират 22 сензори за въздуха в София

Монтират 22 сензори за въздуха в София

Данните ще са достъпни в реално време от началото на декември
Спешна помощ с повече повиквания при мръсен въздух

Спешна помощ с повече повиквания при мръсен въздух

Това е установило изследване на здравните последици от фините прахови частици в столицата
Въвеждат белодробно число

Въвеждат белодробно число

Инициатор е пулмологът д-р Александър Симидчиев от Сдружение „ Въздух за здраве"
Ход на делото за мръсния въздух

Ход на делото за мръсния въздух

В Софийски градски съд ще се състои първото заседание по същество, казаха от „Група за чист въздух"
Само 50% от астматиците са диагностицирани

Само 50% от астматиците са диагностицирани

40% от потърсили спешна помощ, заради астматичен пристъп са пациенти, диагностицирани с лека астма, каза доц. Мария Стаевска
15% намаление на дните със смог

15% намаление на дните със смог

Твърдите горива за битово отопление и дизеловите коли са най-големите предизвикателства за градовете в Европа, сочат изводите от международен форум
Започва делото за мръсния въздух срещу СО

Започва делото за мръсния въздух срещу СО

Първото заседание е насрочено за 15 април, съобщиха от „Група за чист въздух"
Започва конференция за въздуха

Започва конференция за въздуха

Второто издание на SOFAIR ще се проведе в петък, 12 април в НДК, съобщиха от Столична община
Сменят старите печки за чист въздух

Сменят старите печки за чист въздух

Започва кампания в 6 общини в страната, финансирането е по европроект на стойност 16 600 000 евро
НИМХ ще бори мръсния въздух

НИМХ ще бори мръсния въздух

Изследователите ще докажат научно кой от двата източника - транспорт или битовото горене, замърсяват въздуха повече
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019