Зараза

Внимание грип, място за паника няма

25-01-2018 08:46
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Внимание грип, място за паника нямаТази година видът на вируса ни изненада, нe забравяйте за антивирусните средства, съветва д-р Радина Андонова
Като всяка година грипът бавно, но сигурно напредва в страната. Училищата периодично се изпразват в наложителна ваканция, инфекциозните отделения на болниците се пълнят, а тези, които са пипнали вируса, не могат да се отлепят от леглото по цяла седмица. По-страшен ли е грипът тази година, какво да правим, ако почувстваме, че се разболяваме, попитахме д-р Радина Андонова. Тя е част от екипа на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА, през която всеки ден помощ търсят поне по 30 души.

Място за паника няма, категорична е д-р Радина Андонова, докато продължава да чака прииждащите пациенти с оплаквания в дежурния кабинет на ВМА.

Всяка година грип има, тази не протича по-тежко, но голямата изненада е, че вирусът е щамът „Ямагата", който е от тип В, обяснява тя. Обикновено вирусите, които ни разболяват масово всяка година са от тип А. Затова към тях имаме изграден един колективен имунитет и инфекцията протича по-леко. С този обаче не е така. Заради това броят на заразените е толкова голям, казва д-р Андонова.


Клиничната картина


Иначе начинът, по който заболяването протича е същият. Но тъй като повечето хора нямат имунитет от предходни срещи с този тип вирус, клиничната картина се разгръща изцяло и горе долу по следния начин.

Визитка

Д-р Радина Андонова е част от екипа на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА, където е и редовен докторант. Има следдипломно обучение по „Инфекциозни болести" в Испания и Нидерландия. 

Автор е на 12 научни публикации, 18 научни съобщения. Носител е на 2 международни и 2 национални награди.

Заболяването започва остро, много бързо отпада човек, температурата се вдига рязко до 39- 40 градуса, започва втрисане, появяват се мускулно-ставни болки, както и в очите, обяснява д-р Андонова. В рамките на два-три дни болният започва да кашля. Самият вирус също има специфики, понижава имунната система и човекът става по-податлив на други инфекции.


Усложненията


Обикновено те са пневмонии или неврологични, като менингити, енцефалити. Последните са най-опасни и обикновено се появяват при рисковите групи - деца, възрастни хора с хронични заболявания, бременни. Или при хора, които много дълго време не са взели никакви мерки. Понеже грипът е системно заболяване и не атакува само респираторния тракт, в тези случаи може да премине кръвномозъчната бариера и да доведе до неврологични усложнения, казва д-р Андонова. И успокоява, че този сезон не са имали подобни тежки случаи на менингити или енцефалити. Най-често хората, които имат усложнения, са с пневмонии, те са изчакали вкъщи, не са вземали антивирусни медикаменти, а само симптоматични – парацетамол, нурофен, обяснява лекарката. Точно те обикновено се и хоспитализират. Другият чест контингент са възрастните хора с придружаващи заболявания, като диабет, ХОББ, допълва тя. Грипните вируси обаче не са единствените, които ни разболяват тези дни.


Другите инфекции


През зимата, когато се струпват на едно място много хора се развиват всякакви видове дихателни инфекции. Едните са грипните, а другите са острите респираторни заболявания, те протичат по-леко, там влизат аденовирусите, парагрипните, риновирусите и други, изброява д-р Андонова. Всеки от тях си има специфичната клинична картина, но тя протича по-леко от грипа.

Като цяло температурата започва постепенно, не е толкова висока – стига до 37-38 градуса максимално, няма ставномускулни болки и такова главоболие, като при грипа, обяснява тя. Може да има кихане, суха кашлица, която често е лаеща, защото се атакува ларинкса на човек. Обикновено тези инфекции отшумяват от само себе си. Не така обаче е с грипа.


Какво да правим


При първите симптоми на заболяването пациентите трябва да започнат терапия с антивирусни препарати. Това трябва да стане в първите 24 часа. Ако се започне по-късно, ефикасността на лекарствата се губи, обяснява д-р Андонова. Само със симптоматични средства – лекарства за температура, главоболие, може да си позволят да преборят грипа здравите и млади хора със силна имунната система. Това обаче ще стане доста по-трудно и бавно, защото идеята на антивирусните лекарства е да стопират размножаването на вируса, без тях има опасност и от вторична инфекция, казва д-р Андонова. Все пак, ако младите хора решат да не вземат медикаменти, трябва да знаят, че поне десетина дни ще е периодът на активната борба с вируса, а след това има и допълнителен период на отпадналост.

 

Наблегнете на яйцата

Изключително важно за всички пациенти е и храненето. През това време трябва да се приемат повече течности, защото организмът трябва да изхвърли токсините в него. От друга страна фебрилитета води до обезводняване и течностите пак имат значение, казва д-р Радина Андонова. Тя съветва да се приемат и плодовете и зеленчуци, така може да заместите витамините на таблетки. Хубаво е обаче да се наблегне на белтъчната храна – месо, яйца, млечни продукти. Това е така, защото белтъците помагат за изграждането на имуноглобулините – нашите антитела, които се борят с вируса, обяснява тя. Също така две-три седмици, след това е хубаво да си обърнете внимание и да не се втурвате веднага в стария начин на живот, защото имунитетът е отслабен и има опасност от нова инфекция, предупреждава тя. И добавя - в предепидемична обстановка, каквато имаме в момента, рисковите пациенти и бременните е добре да избягват местата с много хора – МОЛ-ове, кина, заведения.


Два пъти повече случаи на ку-треска

Два пъти повече случаи на ку-треска

7 са заболели през миналата седмица, от началото на годината досега броят им е 82

Фармацевтите зоват за ваксинация срещу грип

Фармацевтите зоват за ваксинация срещу грип

Това няма да спре КОВИД, но ще смекчи ефекта от пандемията, смятат от Европейската асоциация

Договарят отстъпки за ваксините за грип

Договарят отстъпки за ваксините за грип

Тази година вместо Brisbane нападат Guangdong-Maonan и Hawaii, показват прогнозите на СЗО

Отмениха грипната епидемия в Пазарджишко

Отмениха грипната епидемия в Пазарджишко

Национланата референтна лаборатория през миналата седмица е дозала 6 грипни вируса A(H1N1), 42 вируса A(H3N2) и 3 вируса B/Victoria
Обявиха грипна епидемия във Враца

Обявиха грипна епидемия във Враца

В София и Монтана от утре тя е отменена, съобщиха от МЗ
Само една трета от страната без грип

Само една трета от страната без грип

Очаква се Русе да се присъедини към областите в епидемия
И Стара Загора в плен на грипа

И Стара Загора в плен на грипа

От утре 30 януари се прекратяват учебните занятия в областта
Бърз тест за грип в Александровска

Бърз тест за грип в Александровска

Резултатът се изготвя за 10 минути, а цената на изследването е 35 лева
1292 училища са в грипна ваканция

1292 училища са в грипна ваканция

В 13 области в страната днес е преустановен учебният процес заради висока заболеваемост, съобщават от МОН
Грипна ваканция в София от понеделник(ОБНОВЕНА)

Грипна ваканция в София от понеделник(ОБНОВЕНА)

От днес грипна епидемия е обявена в област Велико Търново, от 25 януари и в община Бургас, а в понеделник и областите Кърджали и Хасково
1 2 3 4 5 ... 13 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020