Зараза

Внимание грип, място за паника няма

25-01-2018 08:46
Тази година видът на вируса ни изненада, нe забравяйте за антивирусните средства, съветва д-р Радина АндоноваВнимание грип, място за паника няма
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Като всяка година грипът бавно, но сигурно напредва в страната. Училищата периодично се изпразват в наложителна ваканция, инфекциозните отделения на болниците се пълнят, а тези, които са пипнали вируса, не могат да се отлепят от леглото по цяла седмица. По-страшен ли е грипът тази година, какво да правим, ако почувстваме, че се разболяваме, попитахме д-р Радина Андонова. Тя е част от екипа на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА, през която всеки ден помощ търсят поне по 30 души.

Място за паника няма, категорична е д-р Радина Андонова, докато продължава да чака прииждащите пациенти с оплаквания в дежурния кабинет на ВМА.

Всяка година грип има, тази не протича по-тежко, но голямата изненада е, че вирусът е щамът „Ямагата", който е от тип В, обяснява тя. Обикновено вирусите, които ни разболяват масово всяка година са от тип А. Затова към тях имаме изграден един колективен имунитет и инфекцията протича по-леко. С този обаче не е така. Заради това броят на заразените е толкова голям, казва д-р Андонова.


Клиничната картина


Иначе начинът, по който заболяването протича е същият. Но тъй като повечето хора нямат имунитет от предходни срещи с този тип вирус, клиничната картина се разгръща изцяло и горе долу по следния начин.

Визитка

Д-р Радина Андонова е част от екипа на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА, където е и редовен докторант. Има следдипломно обучение по „Инфекциозни болести" в Испания и Нидерландия. 

Автор е на 12 научни публикации, 18 научни съобщения. Носител е на 2 международни и 2 национални награди.

Заболяването започва остро, много бързо отпада човек, температурата се вдига рязко до 39- 40 градуса, започва втрисане, появяват се мускулно-ставни болки, както и в очите, обяснява д-р Андонова. В рамките на два-три дни болният започва да кашля. Самият вирус също има специфики, понижава имунната система и човекът става по-податлив на други инфекции.


Усложненията


Обикновено те са пневмонии или неврологични, като менингити, енцефалити. Последните са най-опасни и обикновено се появяват при рисковите групи - деца, възрастни хора с хронични заболявания, бременни. Или при хора, които много дълго време не са взели никакви мерки. Понеже грипът е системно заболяване и не атакува само респираторния тракт, в тези случаи може да премине кръвномозъчната бариера и да доведе до неврологични усложнения, казва д-р Андонова. И успокоява, че този сезон не са имали подобни тежки случаи на менингити или енцефалити. Най-често хората, които имат усложнения, са с пневмонии, те са изчакали вкъщи, не са вземали антивирусни медикаменти, а само симптоматични – парацетамол, нурофен, обяснява лекарката. Точно те обикновено се и хоспитализират. Другият чест контингент са възрастните хора с придружаващи заболявания, като диабет, ХОББ, допълва тя. Грипните вируси обаче не са единствените, които ни разболяват тези дни.


Другите инфекции


През зимата, когато се струпват на едно място много хора се развиват всякакви видове дихателни инфекции. Едните са грипните, а другите са острите респираторни заболявания, те протичат по-леко, там влизат аденовирусите, парагрипните, риновирусите и други, изброява д-р Андонова. Всеки от тях си има специфичната клинична картина, но тя протича по-леко от грипа.

Като цяло температурата започва постепенно, не е толкова висока – стига до 37-38 градуса максимално, няма ставномускулни болки и такова главоболие, като при грипа, обяснява тя. Може да има кихане, суха кашлица, която често е лаеща, защото се атакува ларинкса на човек. Обикновено тези инфекции отшумяват от само себе си. Не така обаче е с грипа.


Какво да правим


При първите симптоми на заболяването пациентите трябва да започнат терапия с антивирусни препарати. Това трябва да стане в първите 24 часа. Ако се започне по-късно, ефикасността на лекарствата се губи, обяснява д-р Андонова. Само със симптоматични средства – лекарства за температура, главоболие, може да си позволят да преборят грипа здравите и млади хора със силна имунната система. Това обаче ще стане доста по-трудно и бавно, защото идеята на антивирусните лекарства е да стопират размножаването на вируса, без тях има опасност и от вторична инфекция, казва д-р Андонова. Все пак, ако младите хора решат да не вземат медикаменти, трябва да знаят, че поне десетина дни ще е периодът на активната борба с вируса, а след това има и допълнителен период на отпадналост.

 

Наблегнете на яйцата

Изключително важно за всички пациенти е и храненето. През това време трябва да се приемат повече течности, защото организмът трябва да изхвърли токсините в него. От друга страна фебрилитета води до обезводняване и течностите пак имат значение, казва д-р Радина Андонова. Тя съветва да се приемат и плодовете и зеленчуци, така може да заместите витамините на таблетки. Хубаво е обаче да се наблегне на белтъчната храна – месо, яйца, млечни продукти. Това е така, защото белтъците помагат за изграждането на имуноглобулините – нашите антитела, които се борят с вируса, обяснява тя. Също така две-три седмици, след това е хубаво да си обърнете внимание и да не се втурвате веднага в стария начин на живот, защото имунитетът е отслабен и има опасност от нова инфекция, предупреждава тя. И добавя - в предепидемична обстановка, каквато имаме в момента, рисковите пациенти и бременните е добре да избягват местата с много хора – МОЛ-ове, кина, заведения.

Изпращаме грипа

Изпращаме грипа

Затишие се отчита както при епидемичния процес, така и при броя положителни проби, показват данните на НЦЗПБ
В. Търново пред грипна епидемия

В. Търново пред грипна епидемия

За значително повишаване на заболяемостта в края на февруари, съобщават от Регионалната здравна инспекция
Грипът в застой

Грипът в застой

Минимално намаление се отчита на средната заболяемост в страната, по области е най-висока в Габрово – 278.15 на 100 000 души
Грипната епидемия падна и в Пловдив

Грипната епидемия падна и в Пловдив

Това бе последната област, в която тя все още важеше, РЗИ публикува заповед за отмяна на мерките
Грипът намалява още

Грипът намалява още

През изминалата седмица средната заболяемост страната е била 132. 40 на 10 000 души, спрямо 163. 42 през предходната, показват данните на НЦЗПБ
Удължиха грипната епидемия в Пловдив

Удължиха грипната епидемия в Пловдив

Тя ще е в сила до 10 февруари, но децата се връщат в клас от 6-ти, казват от здравното министерство
Грипът в страната намаля

Грипът в страната намаля

През изминалата седмица тя е била 163.42 на 10 00 души, спрямо 197. 90 през предходната, показват данните на НЦЗПБ
Грипна епидемия и в Ямбол

Грипна епидемия и в Ямбол

Тя е удължена в пет области, а към момента важи за общо осем в страната, от 25-ти януари децата Пловдив няма да посещават класните стаи, казват от МЗ
Удължават грипната епидемия в Габрово

Удължават грипната епидемия в Габрово

Тя ще важи до 29 януари, от понеделник до тази децата в областта няма ходят на училище
София - далеч от грипна епидемия

София - далеч от грипна епидемия

По данни на Столичната РЗИ заболеваемостта за първите три дни на седмицата е доста под прага за обявяването й
1 2 3 4 5 ... 17 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ