Отново напрежение в здравния сектор

31-05-2016 18:44
Отново напрежение в здравния секторМЗ твърди, че парите за заплатите на спешните медици са преведени още на 19 април
Отново нараства напрежението в здравния сектор след като снощи от "Пирогов" обявиха стачна готовност заради това, че здравната каса не им е платила за април, днес и спешните медици се присъединиха към недоволството на колегите си. "2300 служители на "Пирогов" чакат своите заплати за април. Напрежение в болницата има, а основната причина за това е, че здравната каса се опитва да поставя най-голямата спешна болница у нас на колене", заяви директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов.
Директорът на „Пирогов" поиска специално отношение към болницата и ревизиране на договора, който трябва да подпише със здравната каса. Проф. Миланов обясни отказа на "Пирогов" да подпише договор с касата с тотално сбъркана документация, която му е била сервирана в последния момент. Той даде пример, че в документацията е имало имена на лекари, които изобщо не работят в "Пирогов", а също и несъответствия в броя и вида клинични пътеки, по които на болницата се полага да работи. Затова Миланов смята, че документите на "Пирогов" са сбъркани с тези на друга болница, от касата обаче коментираха, че не са получили подобна жалба.

Засега ефективни протести няма нито в „Пирогов", нито в спешната помощ, но до края на деня лекарите ще мислят как да действат. Днес по обед спешните медици обявиха подкрепата си към колегите им от "Пирогов".

"Спешните медици от извънболничната и болничната спешна помощ се присъединяваме към недоволството на спешните медици от "Пирогов". От един месец промените в спешната помощ бяха стопирани, а дадените обещания за увеличаване на заплатите ни не бяха спазени. Нормативният хаос в здравеопазването увеличи натиска върху структурите на спешна помощ и ние работим в условия на нарастваща агресия и хаос, без триажни протоколи и правила, и със старите работни заплати", написа в писмо до медиите председателят на сдружението на спешните лекари Десислава Кателиева.

В методиката за финансиране на дейности здравното министерство не е предвидило финансиране на структурите, предвидени по новия стандарт за спешна помощ. Пет месеца няма никакви опити за достигане на каквито и да било изисквания за дейността ни, заложени по стандарта за спешна медицина, твърдят лекарите. А преди критериите да са ясни, министерството решава, че ще вмени извънболничната и болничната спешност на личните лекари, като сключи договори за денонощно обслужване на населението, обясняват още експертите.

Пет месеца безрезултатно очаквахме изпълнението на обещанията за повишаване на заплатите ни, но те са увеличени само в част от ЦСМП от 6 до 10%, жалват се спешните медици. Почти във всички 34 спешни отделения и в "Бърза помощ" София получили старите си заплати.

Настояваме Министерството на здравеопазването да ни информира в конкретни срокове кога ще започне прилагането на стандарта по спешна медицина и кога и с колко ще се повишат реално заплатите ни, категорични са в исканията си лекарите.

На 19 април Министерството на здравеопазването е превело на всички болници със спешни приемни отделения (СПО) в страната сумата, необходима за увеличаването на възнагражденията в спешните приемни отделения на страната", съобщиха от ведомството на Петър Москов преди малко. Оттам уточняват, че за увеличаване на трудовите възнаграждения в лечебните заведения със СПО за цялата 2016 г. са предвидени 15 271 200 лв. Тези суми са изключително и само за повишаване възнаграждението на медицинския персонал в спешните приемни отделения. С това министър Петър Москов и неговият екип изпълняват поетия ангажимент най-ниското трудово възнаграждение за медицинска сестра в СПО да бъде 900 лв., а за лекар – 1500 лв. , подчертават от здравното министерство. Оттам напомнят, че преведената от министерството сума трябва да бъде изплатена със задна дата от 1 януари т.г., за което директорите на лечебните заведения са ясно информирани. МЗ е изпратило до директорите на всички болници със спешни приемни отделения напомнителни писма и е изискало доклади за предприетите действия за повишаване възнагражденията на медицинския персонал в СПО.

Същевременно НЗОК съобщи, че след снощното решение да се преведат авансово парите на болниците, които все още не са подписали договори, във вторник парите са били наредени по сметките им. В това число влизат както парите по клинични пътеки и процедури, така и парите за онколекарства и медицински изделия, които касата плаща на болниците. Става въпрос за 65 болници в София и още няколко в страната.

По-рано директорът на болничната дирекция в НЗОК д-р Страшимир Генев съобщи пред БНТ, че решението за авансовото изплащане на средствата не е било взето под заплаха от стачката, за която се разбра в късния следобед в понеделник.Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Сред приоритетните направления са лечението на инфекциозните болести, обучението на специалисти и др.
12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

Обявяват конкурси за шефове на РЗОК, искат 7 години стаж, като 3 в управлението на здравеопазването
ООН: Да поговорим в социалните мрежи за дрогата

ООН: Да поговорим в социалните мрежи за дрогата

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици
Разрешиха до 500 хил. лв. заеми на общинските болници

Разрешиха до 500 хил. лв. заеми на общинските болници

Вече са одобрени кредитите на 10 ДКЦ, медицински и дентални центъра в София
Определят цени на лекарства по нов начин

Определят цени на лекарства по нов начин

Промени в наредба ще връщат фармакомпаниите в търговете, сега не искат да продават под себестойността
1 2 3 4 5 ... 113 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020