Цигарите убиват по 6 млн. души

31-05-2016 17:39
СЗО препоръчва стандартизирани цигарени опаковки, за да се забелязват повече рисковете за здравето Цигарите убиват по 6 млн. души
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
С множество различни инициативи в цялата страна отбелязахме Световния ден за борба с тютюнопупенето. Той се отбелязва от 1987 година в страни по целия свят. Целта на този ден е да се насочи общественото внимание върху рисковете за здравето при употребата на тютюневи изделия.
Годишно 6 милиона души по света умират вследствие на вредния навик, като около 600 хиляди от тях са пасивни пушачи.

Тази година Световният ден без тютюнопушене преминава под мотото ,,Стандартизираните опаковки-нека бъдем готови за тях". Отстраняването на марковите изображения от цигарените кутии увеличава фокуса на предупреждението за рисковете върху здравето. В рамките на отбелязването на 31 май, столичани видяха двуметров макет на така наречената ,,опростена опаковка цигари" - без марки, символи, цветове или друг тип рекламна информация. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва въвеждането на подобен тип опаковки, тъй като те ще имат по-голям ефект при борбата с вредния навик.

Пушачите днес можеха да разменят цигара срещу плод в столичната РЗИ, а също и да се изследват с теста на Фагерстрьом за никотинова зависимост. Инициативата цели да повиши информираността на населението и ефективността от превенцията на тютюнопушенето, най-вече сред младите хора и подрастващите. По време на кампанията се популяризира и дейността на безплатния консултативен кабинет при Столична РЗИ за отказване на цигарите сред гражданите на столицата. В рамките на деня се проведе и интерактивно обучение с ученици, медицински специалисти и педагози.

От РЗИ Пазарджик организират различни прояви още от началото на май - раздаване на здравни материали, провеждане на обучения в училищата в областта, обучителни филми. Днес там се раздаваха и ,,Пътеводители за отказване от тютюнопушенето". В община Септември се проведе изнесен Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето. За степента на никотинова зависимост, можеха да се тестват желаещите с теста на Фагерстрьом, а също така да измерят количеството въглероден оксид в издишания въздух. РЗИ - Стара Загора също организира измерване на въглеродния монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи, освен това там проведоха обучителни дейности в 91 учебни заведения и разпространиха здравно-образователни материали във всички учебни заведения в областта. В Карлово малчугани се включиха в конкурс с рисунки по темата. В морската столица отвори врати ,,Човекът и неговото здраве", където се проведе беседа на тема ,,Тютюнопушене и здраве" и различни видеопрожекции.


Ракът на гърдата вече първи по честота

Ракът на гърдата вече първи по честота

В световен мащаб доскоро водеше карциномът на белия дроб, сочат данните на СЗО
Новият шеф на СЗО с дебют на Г-20

Новият шеф на СЗО с дебют на Г-20

Д-р Тедрос Адханом ще преследва 5 стратегически цели в идните 5 години
Африканец ще дирижира СЗО

Африканец ще дирижира СЗО

Компроматът с холерата не спъна д-р Адханом, етиопецът обеща повече прозрачност и грижи за най-бедните
Етиопец фаворит да оглави СЗО

Етиопец фаворит да оглави СЗО

Скандал с потулване на холера може да спъне д-р Адханом, гласуването за първи път е пряко
Шестима се борят за шеф на СЗО

Шестима се борят за шеф на СЗО

Шестима са кандидатите, които ще се борят за нов шеф на СЗО.
Обявяват кандидатите за директор на СЗО

Обявяват кандидатите за директор на СЗО

Имената на кандидатите за нов директор на Световната здравна организация (СЗО) ще станат ясни утре.
Децата на пушачи са най-засегнати

Децата на пушачи са най-засегнати

По случай днешния Световен ден за борба с тютюнопушенето, стотици граждани изследваха безплатното състоянието на своите бели дробове в градинката пред Народния театър в неделя. По време на събитието гражданите получиха информация как да откажат цигарите, а лекари и студенти по медицина измерваха основните дихателни параметри - белодробен обем и насищане на кръвта с кислород. По повод деня без тютюнопушене се обърнахме към Д-р Гергана Гешанова, председател на коалиция ,,България без дим′′, фитотерапевт и специалист по превантивна медицина.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ