ИНТЕРВЮ

Децата на пушачи са най-засегнати

31-05-2016 00:56
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Децата на пушачи са най-засегнатиСкандинавските държави са си поставили срок да сложат край на тютюнопушенето до 2020-а
По случай днешния Световен ден за борба с тютюнопушенето, стотици граждани изследваха безплатното състоянието на своите бели дробове в градинката пред Народния театър в неделя. По време на събитието гражданите получиха информация как да откажат цигарите, а лекари и студенти по медицина измерваха основните дихателни параметри - белодробен обем и насищане на кръвта с кислород. По повод деня без тютюнопушене се обърнахме към Д-р Гергана Гешанова, председател на коалиция ,,България без дим′′, фитотерапевт и специалист по превантивна медицина.
- Д-р Гешанова, смятате ли, че се повишава здравната култура на българина по отношение на тютюнопушенето?

- Струва ми се, че културата на българина се повишава в това отношение. Но това се дължи най-вече на факта, че хората пътуват в чужбина. За съжаление, у нас все още не се прави достатъчно по въпроса.

- Забелязвате ли намаляване на броя на пушачите?

- За да се каже, че намалява броят на пушачите трябва да се направи много сериозно проучване. Струва ми се, че има някакво, макар и слабо намаляване - с един процент, но все пак намаляване.

- Колко души обърнаха внимание на кампанията днес?

- Стотици души се поинтересуваха от кампанията. Много деца си взеха от нашите подаръци - балони ,,без дим". Много хора дойдоха и искаха да си премерят показателите на белите дробове. Резултатите отново показаха, че тези, които са пушачи имат по-ниски показатели. Младите хора имат малко по-добри резултати, а при по-възрастните разликата между пушачи и непушачи е отчетлива.

- Има статистика, според която пасивните пушачи се оказват с повече увреждания, отколкото самите пушачи. Защо се случва този парадокс?

- Точно така, особено, ако непушачите са по-дълго време около пушача, те поглъщат повече отрови, отколкото самия пушач през някаква бариера, каквато е филтърът на цигарите. Има редица проучвания, които показват колко засегнати са пасивните пушачи. В Япония, преди години, е правено едно изследване, което показва, че 142 хиляди жени, съпруги на пушачи, боледуват два пъти повече от рак на белия дроб. За съжаление, най-много у нас страдат децата поради недостатъчно високата култура на родителите. Малките деца са най-засегнатите у нас. България е една от страните, в които децата са най-много изложени на риск от страна на родителите.

- Все повече пушачи смятат, че задухът и кашлицата са някакви странични ефекти от тютюнопушенето. Те симптом ли са или страничен ефект?

- Те са симптом на това, че нещо нередно се случва в организма ни. За съжаление, когато задухът и кашлицата се появят, това означава, че вече са се случили и че са необратими на този етап. Но това трябва да бъде последния индикатор за пушача, че трябва да вземе някакво отношение към своето здраве и своя живот, и да вземе решение за промяна. Това е и нашето послание - хората да вземат решение за промяна в своя живот.

- Според проучвания дългогодишните пушачи са най-застрашени от заболяването ХОББ, съгласна ли сте?

- Да, едно от изследванията, които правихме тук - за еластичност на белия дроб, е в основата на развитието на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) с течение на годините. Оказва се, че пушачите постепенно започват да губят тази еластичност на белия дроб, става им все по-невъзможно да поемат пълноценно въздух и получават задух, който е много мъчителен.

- До 2020 година се смята, че ХОББ ще се превърне в третия причинител на смърт по света.

- Да, расте много бързо, затова много държави в желанието си да противодействат на тази тенденция, говорят за ,,end game", за слагане на край на тютюнопушенето. Скандинавските държави са си поставили срок до 2020 г., а САЩ до 2030 г. да приключат с тютюнопушенето, за да не се случи този трагичен резултат.

- А забраната за тютюнопушене на обществени места в България дава ли резултат?

- След въвеждането на забраната, животът показа, че това, което е записано в закона - забраната да бъде контролирана само от инспектори на РЗИ, всъщност не може реално да се осъществи. Те са твърде малко хора и при най-добро желание, просто физически не могат да обиколят всички заведения и обществени места, за да контролират и да налагат сериозни санкции. Защото на хората това най-много им влияе - да бъдат санкционирани! Затова ние от ,,България без дим" предлагаме да се създаде по-голям кръг от контролни органи, така че този контрол да бъде наистина реален, пълноценен и добър. И да доведе до непушене и на работните места. Сега ние говорим за заведенията и ресторантите, но в колко офиси се пуши на работните места? Хвърляме ръкавица на Министерство на здравеопазването да поведе още по-мощно тази борба с тютюнопушенето, а ние ще му помогнем.Цигарите убиват по 6 млн. души

Цигарите убиват по 6 млн. души

С множество различни инициативи в цялата страна отбелязахме Световния ден за борба с тютюнопупенето. Той се отбелязва от 1987 година в страни по целия свят. Целта на този ден е да се насочи общественото внимание върху рисковете за здравето при употребата на тютюневи изделия.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2019