Алтернатива

Нотите отключват хормоните на щастието

22-01-2018 08:59
Музиката се използва умело за манипулиране на настроението при масови мероприятия и в маркетинговите стратегии, казва Дарина ТитковаНотите отключват хормоните на щастието
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Когато сте тъжни, може да си пускате любимото парче на Уайтснейк. Или Шушана... Слушалките на тийнейджърите в градския транспорт, музиката от съседите до късно/рано сутрин, желанието да се върти по 40 пъти една и съща песен в плейлистата на компютъра са част от ежедневието ни не случайно. Как музиката може да повлияе върху настроението и върху желанието да вършим определени неща, попитахме музикалния терапевт Дарина Титкова-Спириева.

Музиката е тясно обвързана с настроението ни и това може да усетим най-добре, ако се опитаме да изгледаме любимия си филм изцяло без музика или пък с неподходящ фон - това просто няма да бъде същият филм, казва Дарина Спириева. И допълва: Музиката ни въздейства на подсъзнателно ниво, като това се използва умело за манипулиране на настроението при масови мероприятия, както и в маркетинговите стратегии. Музикалната терапевтка ни дава пример с безбройните бодри музикални фонове с весели нотки, с които звучат рекламите за младежки стоки и услуги. Представете си и футболния стадион, който пее, като един (е, определено не винаги в унисон ) химна на любимия си отбор, усмихва се Спириева.

Според проучванията

музиката може да въздейства и на чисто физиологично ниво

върху нашия организъм. Когато слушаме любимото си парче, пулсът ни се синхронизира с пулсацията на песента, дишането и кръвното налягане се регулират, а в зависимост от настроението на музиката се повлиява и мускулният ни тонус, обяснява Спириева. Успоредно с тези процеси в мозъка ни се отделят така наречените „хормони на щастието" – окситоцин и ендорфин.

Визитка

​Дарина Титкова-Спириева е музикален терапевт. Завършила е магистратура по музикотерапия в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров". Работила е в Дневния център за подкрепа на младежи с умствени затруднения "Ривиера" във Варна. ​ Провежда музикотерапия с деца и младежи от аутистичния спектър и със специални потребности, както и под формата на тиймбилдинг и музикални уъркшопи за възрастни и деца.

Според някои учени, когато слушаме мелодия, която ни харесва, може да се регулират и нивата на хормона кортизол, който е по-известен и като „хормон на стреса".

Всички тези особености на въздействието на музиката се използват от професионалните терапевти, като с подходящи звукови фонове могат да бъдат овладени сърдечни и хипертонични пристъпи, както и да се окаже въздействие на състояния като депресия или тревожност. Заради това е важно когато музиката се ползва за терапия при по-сериозни състояния, това да става с помощта на квалифициран музикален терапевт. В противен случай при невнимателно прилагане или „самолечение", музиката може да бъде дори опасна, като задълбочи състоянията, вместо да ги облекчи.


„Често нещата, които се случват вътре в нас,

са много по-сложни, отколкото може да бъде изразено с думи. Има радост и скръб, които просто не се побират в изречение. Точно там идва на помощ музиката", казва Спириева. И цитира известната фраза, според която „музиката започва да говори там, където думите замлъкват от безсилие". Според музикалната терапевтка, когато слушаме определена музика, която харесвамe и която отговаря на настроението ни, това ни кара да се чувстваме разбрани, може да прогони самотата и усещането за липса на приятели или любим човек. Обратното – ако в нашата душа цари мрак, а навън звучат фанфари, това може да ни подразни, а и депресира още повече, напомня Спириева.

Точно затова в музикотерапията се използва т.нар. „изо-принцип", при който терапевтът „посреща" моментното настроение на участниците в тази терапия с музика, която може да ги накара да се почувстват подкрепени и разбрани в състоянието, в което се намират и то на мястото, на което са, обяснява музикалният терапевт.

Постепенно терапевтът „прелива" настроението

със смяната на различни музикални откъси, така че да участниците да бъдат изведени до друго, по-оптимистично настроение. Процесът може да премине дори през катарзисно преживяване, в което участникът да си поплаче докато слуша нещо, което всъщност подсъзнателно му дава възможност да се отпусне и да даде воля на чувствата си. След като е излял душата си, обаче, човек трябва да бъде насърчен и стимулиран да се вдъхнови с друга, по-ведра мелодия. Това ще го зареди с хъс и воля за промяна – за нова любов, за нова работа...

Проучванията в тази област показват, че най-силно въздействие имат любими на участника песни с подходящи текстове. При тях посланието на думите се подсилва многократно от съответстващата по настроение музика, която е близка и емоционално обвързана с човека, който я слуша. Друг вариант е върху любима мелодия да се напише текст, който да изразява моментните преживявания на участника в терапията, обяснява Спириева. Установено е, че мозъкът реагира най-активно на музика, която вече е свързана за него с важни спомени или усещания. Точно заради това, когато чуем баладата от сватбата или от първата нощ с любимия човек, може да се възбудим или да усетим силна тъга, ако вече не сме с него.


Важно е да се подходи индивидуално според

предпочитанията на човека. В противен случай може да се предизвика обратен ефект, тъй като музиката може да отключи в нас както положителни изживявания, така и негативни асоциации, които да преобърнат процеса и дори да бъдат опасни за психическото състояние, напомня Спириева. Една песен, която е любима за даден човек може да бъде свързана с много лоши спомени за някой друг и той да се натъжи и дори да попадне в „дупка", когато я чуе.

Въздействието на музиката обаче се използва умело не само от терапевти, но и от медии, от маркетинговите стратези... На Коледа винаги сме облъчвани от коледни песни – в магазините, за да купуваме повече, от радиото – за да сме щастливи слушатели и да понасяме по-лесно рекламите... Същото ни очаква и за Свети Валентин, когато любовните балади ще могат да си съперничат само с любовните филми.

 

Помага за спорт и секс

Музиката определено може да повиши желанието ни за спорт. Неслучайно във всеки фитнес има подобен звуков фон, а докато тичат много хора го правят със слушалки в ушите. Важно е обаче музиката да бъде в подходящо бодро темпо и маршова пулсация, която да съответства с темпото на упражненията ни, казва музикалният терапевт. Приливът на енергия и регулирането на мускулния тонус със сигурност ще повишат удоволствието от тренировката. Нещо подобно се случва и при чистенето или подреждането на дома, което винаги е по-лесно, ако се прави на фона на любимите песни. Музикалният фон може много да помогне и за създаването на настроение и желание за любовна игра. Важно е да уцелим вкуса на партньора. След това всичко става много по-лесно.


Хомеопатия и КОВИД

Хомеопатия и КОВИД

Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова

Гемотерапия в България

Гемотерапия в България

При нея не се поставят диагнози, а човешкият организъм се разглежда като едно цяло, казва Ангел Ангелов

Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ