3000 заболяват от рак на белия дроб годишно

27-05-2016 16:09
У нас заболеваемостта и смъртността от рак на белия дроб при мъжете е по-висока от средното за Европа3000 заболяват от рак на белия дроб годишно
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Най-новите постижения в персонализирания подход към съвременната диагностика и лечение на рак на белия дроб и меланома ще бъдат представени на стартиралата днес научна конференция ,,Персонализиран подход в диагностиката и лечението на рак на белия дроб и меланома". Това обеща д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Управителния съвет на Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД), организатор на научния форум. Очаква се на форума да присъстват 90 представители на различни специалности и 8 научни дружества, както и водещи специалисти в лечението на рак на белия дроб и меланома.
В България от всички регистрирани случаи на онкологични заболявания при мъжете 18% са рак на белия дроб, а при жените - 4%. У нас заболеваемостта и смъртността от рак на белия дроб при мъжете е по-висока от средното за Европа, обясни д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Управителния съвет на Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД). Тя допълни, че България е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания. Средно в страната ни за година се регистрират по 3000 нови случая на рак на белия дроб, като в 80% от случаите той е в резултат от тютюнопушене.

Най-новите препарати за лечение на това заболяване дават възможност за медикаменти, които се прицелват директно в болните, ракови клетки и не „закачат" здравите, каза д-р Балабанова. Към настоящия момент в България има 11 регистрирани продукта за лечение на рак на белия дроб и 7 за лечение на меланома, но основен проблем остава ранната диагностика. Проф. Константа Тимчева, председател на Българската асоциация по медицинска онкология, обясни, че болните в България преживяват до 10 месеца след химиотерапия, до 2 г. след таргетна терапия, а надеждите се увеличават значително с навлязлото революционното лечение чрез имунотерапия. Тя посочи, че късното откриване на рака е причина за това, както и че прецизните изследвания за рак на белите дробове не се поемат от здравната каса и са за сметка на пациента.

Все по-значимо, макар и не толкова мащабно в своето разпространение е и заболяването от меланома. По последни данни от 2013 г., 450 души са регистрирани в България с рак на кожата, а близо 160 умират годишно от заболяването. Въпреки профилактиката и превенцията срещу меланома, броят на заболелите продължава да се увеличава, макар и с бавни темпове, каза доцент д-р Красимир Киров от Клиниката по онкодерматология СБАЛО-София. Той съобщи, че поради големия интерес към безплатните прегледи по програма „Евромеланома", стартирали на 13 май, в Многопрофилна болница „Надежда" ще продължат с безплатните прегледи.

Доцент Киров напомни, че ранната диагностика дава 96% възможност за преживяемост. За съжаление диагностицирането изостава, защото патологията в България е на много ниско ниво и не се е развивала за последните 25 години, заяви председателят на Българската асоциация по патология д-р Стоян Алексов. В България средната възраст на патолозите е 62 години и има огромна диагностична трудност при установяване на първичен и метастатичен карцином, допълни той.

У нас конференцията се провежда месец след Европейската конференция за лечение на рак на белия дроб, която ясно е очертала необходимостта от масови усилия за справяне с най-смъртоносното онкологично заболяване, както и от по-голям арсенал от диагностични и лечебни методи и лекарствени продукти, които значително да повишат качеството на живот на пациентите.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ