Ново ръководство по белодробни болести

27-05-2016 01:03
Последният учебник в областта ,,Клинична пневмология“ е от далечната 1987 годинаНово ръководство по белодробни болести
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
В литературен клуб ,,Перото" снощи беше представен първият от 30 години насам нов учебник по белодробни болести. ,,Ръководство по белодробни болести" е дело на професор д-р Коста Костов и на още 91 специалисти от Българско дружество по белодробни болести. Събитието беше организирано съвместно с ВМА и Медицински университет - София.
Първото ново „Ръководство по белодробни болести" от 30 години насам включва опита на специалисти от над десет специалности, сред които пулмолози, рентгенолози, кардиолози, патолози, вирусолози, гръдни хирурзи, морфолози, въобще спектъра на най-добрите специалисти в областта на респираторната медицина. То е издадено в тираж от 1000 бройки и ще се раздава безплатно на пулмолози, джипита, както и на библиотеките в медицинските висши училища, на Народната библиотека и на останалите лекари.

Двутомното издание на ,,Ръководство по белодробни болести" е събрало цялата световна информация, свързана с белодробните болести. Мисията му е да представи на българските лекари достиженията на световната пулмология в достъпен вид и през погледа и опита на десетките му автори, специалисти от Българско дружество по белодробни болести (БДББ). Изданието е от общо 1600 страници, в два тома, с 28 предклинични глави и 50 клинични. За пръв път се издава такова помагало в два тома, което обхваща абсолютно целия спектър на белодробната медицина.

Главен редактор на учебника е проф. д-р Коста Костов, началник на клиниката по белодробни заболявания във ВМА, а редактор доцент Д. Османлиев. Сред специалните гости снощи беше и дн. професор Никола Алексиев, специалист по белодробни заболявания от 1950 година. Професор Алексиев каза пред десетките гости на събитието и свои колеги, че висококвалифицираният учебник е резултат на самоотвержения труд на редица лекари и отразява най-новите достижения в белодробните заболявания за последните десетилетия.

Българските пулмолози чакат този учебник вече 30 години, каза проф. Костов. Причините за това според него се коренят в липсата на институционална инициатива, демотивацията на лекарите, всеобщата криза на духа, отказа от българските възрожденски традиции. „За българските пулмолози не е превеждан и осигурен нито един учебник, с изключение на преводите на ,,Бялата книга", ,,Стандартите за туберколоза" и няколко тематични монографии", припомни професорът.


Нова трансплантация във ВМА

Нова трансплантация във ВМА

Нов черен дроб получи 57-годишен мъж от Стара Загора, който е с крайна фаза на цироза
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ