Дисциплинарно уволнение в Пирогов

12-01-2018 15:25
Clinica.bg

press@clinica.bg
Дисциплинарно уволнение в Пирогов Доц. Стоян Сопотенски е освободен от длъжност, заради уронване престижа на болницата и протести
Началникът на Четвърта хирургична клиника в "Пирогов" доц. Стоян Сопотенски е получил заповед за дисциплинарно уволнение от директора на спешната болница проф. Асен Балтов. За това информира Столичната лекарска колегия в писмо до Българския лекарски съюз и Министерството на здравеопазването.
Мотивите са уронване престижа на лечебното заведение по време на последните протести на медицинския персонал, организирани от структурите на КТ "Подкрепа". Тогава недоволните искаха оставката на проф. Балтов, като го обвиниха в некомпетентно управление, структурни промени със спорен ефект и реваншизъм към "неудобни" служители. Още тогава ръководството на Пирогов се разграничи от протестиращите и обяви, че действията им вредят не само на авторитета, но и на работата на лечебното заведение. 
За софийската колегия на съсловната организация обаче 

освобождаването на доц. Сопотенски е несправедливо и незаконно,

защото наказва не само професионалист с постижения в медицината, но и дългогодишен служител на болницата, който винаги е бил ангажиран със съсловни и обществени проблеми. "Той е дългогодишен председател на Контролната комисия на БЛС, член и председател на КТ"Подкрепа" в „Пирогов." Независимо от заеманите ръководни административни длъжности той винаги е защитавал правата на всички служители на болницата. Активен участник е във всичките преговори по реализация на колективните трудови договори", отбелязва в писмото си председателят на РЛК-София проф. Милан Миланов. Между другото той също беше освободен от доц. Асен Балтов, поради навършени години за пенсия. 
От РЛК-София твърдят, че внимателно са следили протестите в "Пирогов" и уверяват, че в действията си доц. Сопотенски е подчертавал изключително добрата работа на всички медици в спешната болница. Упреците му са били насочени само към начина на управление и главно към изпълнителния директор. "Уважаеми г-н Министър, очакваме от Вас, като принципал на УМБАЛСМ "Пирогов" след изнесените от нас данни 

да спрете репресията срещу един от най-добрите и известни хирурзи

не само на „Пирогов", но и на цяла България. Ние сме сигурни, че Българският съд ще върне доц. д-р Сопотенски на работа и ще наложи парична санкция на Пирогов. Питаме кой ще я плати – тези, които обичат и с удоволствие работят с доц. д-р Сопотенски, или лично изпълнителния директор", пише още в писмото на съсловната организация.

Доц. д-р Сопотенски е дългогодишен лекар на „Пирогов", започнал като ординатор, научен сътрудник и издигнал се до доцент по хирургия. Той притежава три специалности - хирургия, гръдна хирургия и спешна медицина. Бил е заместник-директор по лечебната част и началник-поликлиника. Сред колегите си от „Пирогов" е известен с изключителната си работоспособност, човечност и отзивчивост, отбелязват още от РЛК-София.Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Реформират и психиатричната ни система

Реформират и психиатричната ни система

Европейски експерти ще се запознаят с предлаганите услуги в България и ще изготвят план за промени

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Разликата с първоначалните прогнози за 100 млн. лв. щяла да се компенсира от отстъпки

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

Все по-големи диспропорции в парите за болниците, отчетоха депутатите

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Здравният министър обсъди с колегата си Сорина Пинтя лекарствената политика, покани го на визита у нас
Гледат бюджета на НЗОК за 2019

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

Болниците без право на печалба по НЗОК

Болниците без право на печалба по НЗОК

Въпреки летния сезон, динамиката в здравеопазването не спада. Броени дни ни делят от избора на нов управител на НЗОК, започва подготовката на бюджета за здраве за 2019 г., а здравният министър Кирил Ананиев обеща да представи и нов модел за развитието на системата. Каква е гледната точка на синдикатите по тези теми, попитахме д-р Иван Кокалов.

Спираш работа за облъчване над норма

Спираш работа за облъчване над норма

Лечебните заведения, които наблюдават служители, подложени на радиация, трябва да отговарят на определени изисквания, гласи Наредба на МЗ
Отпушиха търга за линейките

Отпушиха търга за линейките

Участниците могат да подават оферти до 10 август, казаха от здравно министерство
Синдикатите искат 49 млн. повече за заплати

Синдикатите искат 49 млн. повече за заплати

Допълнителното финансиране ще позволи достигането на минималните работни заплати за 14 165 работещи в сектор "Здравеопазване"
1 2 3 4 5 ... 95 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018