Интервю

Належащо е да се остойности трудът на медиците

11-01-2018 07:45
Нужни са промени в медицинските стандарти, а клиничните пътеки трябва да намерят своя адекватен заместител, споделя д-р Даниела ДаритковаНалежащо е да се остойности трудът на медиците
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Кризата за педиатри в МБАЛ-Смолян за пореден път изведе на преден план проблема с недостига на медицински кадри у нас. Болницата е в стабилно финансово състояние, но няма лекари, които да работят, и по логиката на медицинските стандарти би трябвало да прекрати дейностите в детското отделение. С казуса лично се ангажира д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване и практикуващ личен лекар в Смолян. Кои са факторите, които провокират проблемите, и какво е нужно, за да се сложи край на кадровата криза, споделя д-р Дариткова в специално интервю за clinica.bg.

- Д-р Дариткова, какво се случва с кадровата криза и липсата на педиатри в Смолян?

- Тя е продиктувана от нещастно стечение на обстоятелствата. Имаме тежко заболели колеги, пенсионери и една колежка в майчинство и това сумарно изведе няколко педиатъра от детското отделение. Налага се със силите на работещите в извънболничната помощ да покриваме графика и това създава известно напрежение. За месец януари имаме график, но това е само временно решение. Размишленията в дългосрочен план по отношение на педиатрите наистина трябва да доведат до по-глобални изводи.

- В края на миналата година отправихте призив към своите колеги да поемат дежурства в отделението. Вие самата се ангажирахте да помогнете. Работите ли вече там?

- Да, в петък вечер отивам нощна смяна, след това съм дневна. Изкарах две втори смени, имам още няколко дневни и нощни дежурства през уикендите, когато съм в Смолян. Колеги от извънболничната помощ също се включиха в графика на отделението и имам обаждания от педиатри от съседни области – Кърджали, Пловдив, които също изразиха готовност да поемат дежурства. Но, пак казвам, това е временно решение. За нас е много важно да имаме отделение, което да гарантира здравна сигурност за целия смолянски регион. 

Би следвало тези, които изготвят медицинските стандарти, да поемат своята отговорност и да създадат такъв стандарт, който да позволява адекватно лечение, а не да затруднява точната диагностика и помощ на пациентите.

- Има ли риск да бъде закрита педиатрията в МБАЛ-Смолян, ако през февруари ситуацията остане същата?

- Не, няма риск да бъде закрита. Само че тук се сблъсках с поредния парадокс на медицинските стандарти. Изисква се, например, за лечение на ларингити да има четирима педиатри на основен трудов договор в отделението. Аз много пъти съм коментирала логиката на медицинските стандарти – според моите разбирания, те трябва да съдържат медицински стандарти и алгоритми за лечение. По никакъв начин 4 основни трудови договора не могат да лекуват остър ларингит. Това е заболяване, което изисква спешна хоспитализация и ние не можем да си позволим да транспортираме тези пациенти в други региони, защото не покриваме стандарта. Колегите ще са принудени да пишат други диагнози – както и аз съответно, като служител на отделението, защото не можем да върнем такива пациенти. Това е абсурд! И би следвало тези, които изготвят медицинските стандарти – защото това пак не е политически проблем, да поемат своята отговорност и да създадат такъв стандарт, който да позволява адекватно лечение, а не да затруднява точната диагностика и помощ на пациентите.

- През октомври миналата година експерти алармираха, че броят на неонатолозите и педиатрите в страната катастрофално намалява. Какво стои в основата на този проблем?

- Проблемът е, че с времето педиатрията стана непредпочитана специалност, заради голямата отговорност и не дотам доброто финансиране на дейностите в областта на детските болести. Това трябва да стане наистина приоритет и да се търсят решения, защото подобни кризи със сигурност ще засегнат и други болници. За нас е важно също да се създаде възможност колегите тук, в Смолян, да специализират, защото това е другият голям проблем. Ние сме акредитирани, но покриването на определените курсове налага чести отсъствия и това затруднява работата на всички. Имахме такъв случай – млада колежка дойде, започна работа, но в Смолян можеше да покрива само задължителните часове по белодробни болести. През цялото останало време на специализацията трябваше да бъде в университетска клиника и това наложи в крайна сметка да напусне.

- Може ли законодателната власт да се справи с този казус?

- Това не е нито законодателен, нито политически проблем. Той касае преподавателите, които оформят програмите за специализация по педиатрия. Трябва да се създадат по-гъвкави възможности, за да се радваме и в малките болници на присъствието на млади колеги.  

Надявам се, че с ангажимента да се преостойностят пътеките, които са най-необлагодетелствани и ниско финансирани във времето, ще има глътка въздух за болниците – основно общински и областни.

- А как, според вас, може да се разреши цялостната кадрова криза в страната?

- С адекватно финансиране на труда на медиците – и лекари, и медицински сестри. Както и със създаване на облекчени условия за специализация и кариерно развитие.

- Какво би трябвало да е адекватното възнаграждение на един лекар, за да остане в България или да се съгласи да работи в провинцията?

- Би следвало по тази тема да беседват съсловните организации, министерството и касата, за да се постигне един обществен консенсус за остойностяването на труда на медиците. Това е належащо, защото ще се изправяме все по-често пред кадрови кризи предвид отворения пазар на труда.

- Какво очаквате да свърши Министерството на здравеопазването по темата?

- Надявам се, че с ангажимента да се преостойностят пътеките, които са най-необлагодетелствани и ниско финансирани във времето, ще има глътка въздух за болниците – основно общински и областни. От друга страна се надявам да се постигне и съгласие за корекция на съдържанието на медицинските стандарти. Знам, че министерството е предприело стъпки в тази посока и е започнало работа с националните консултанти по заболяванията, както и със съсловната организация. Наистина трябва сериозна реформа на механизма, по който се отчита и заплаща дейността на лечебните заведения. Така наречените клинични пътеки трябва да намерят своят адекватен заместител, за да може от една страна диагнозите да са коректни, а от друга страна финансирането да бъде съответно на направените разходи и да включва труда на медиците. 


Нов тайминг за Детската болница

Нов тайминг за Детската болница

До два месеца трябва да е готов плана за капацитета, чието създаване е следваща стъпка за изграждането й
НЗОК плаща за още 460 легла

НЗОК плаща за още 460 легла

Ръстът е спрямо октомври 2023 г., а средната използваемост на базата в болниците продължава да е нездравословно ниска - под 50%, показват актуалните данни
Живеем средно до 73.5 години

Живеем средно до 73.5 години

Продължителността се е увеличила спрямо 2020 г. и е намаляла спрямо 2013 г., показват данните на НСИ
Тази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май

Тази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май

В клиниката липсват 8 сестри, има нещо, което не ги мотивира да са там и ние искаме тази причина да бъде изчистена, казва Цветослав Найденов

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

1 2 3 4 5 ... 502 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ