Интервю

Належащо е да се остойности трудът на медиците

11-01-2018 07:45
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Належащо е да се остойности трудът на медицитеНужни са промени в медицинските стандарти, а клиничните пътеки трябва да намерят своя адекватен заместител, споделя д-р Даниела Дариткова
Кризата за педиатри в МБАЛ-Смолян за пореден път изведе на преден план проблема с недостига на медицински кадри у нас. Болницата е в стабилно финансово състояние, но няма лекари, които да работят, и по логиката на медицинските стандарти би трябвало да прекрати дейностите в детското отделение. С казуса лично се ангажира д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване и практикуващ личен лекар в Смолян. Кои са факторите, които провокират проблемите, и какво е нужно, за да се сложи край на кадровата криза, споделя д-р Дариткова в специално интервю за clinica.bg.

- Д-р Дариткова, какво се случва с кадровата криза и липсата на педиатри в Смолян?

- Тя е продиктувана от нещастно стечение на обстоятелствата. Имаме тежко заболели колеги, пенсионери и една колежка в майчинство и това сумарно изведе няколко педиатъра от детското отделение. Налага се със силите на работещите в извънболничната помощ да покриваме графика и това създава известно напрежение. За месец януари имаме график, но това е само временно решение. Размишленията в дългосрочен план по отношение на педиатрите наистина трябва да доведат до по-глобални изводи.

- В края на миналата година отправихте призив към своите колеги да поемат дежурства в отделението. Вие самата се ангажирахте да помогнете. Работите ли вече там?

- Да, в петък вечер отивам нощна смяна, след това съм дневна. Изкарах две втори смени, имам още няколко дневни и нощни дежурства през уикендите, когато съм в Смолян. Колеги от извънболничната помощ също се включиха в графика на отделението и имам обаждания от педиатри от съседни области – Кърджали, Пловдив, които също изразиха готовност да поемат дежурства. Но, пак казвам, това е временно решение. За нас е много важно да имаме отделение, което да гарантира здравна сигурност за целия смолянски регион. 

Би следвало тези, които изготвят медицинските стандарти, да поемат своята отговорност и да създадат такъв стандарт, който да позволява адекватно лечение, а не да затруднява точната диагностика и помощ на пациентите.

- Има ли риск да бъде закрита педиатрията в МБАЛ-Смолян, ако през февруари ситуацията остане същата?

- Не, няма риск да бъде закрита. Само че тук се сблъсках с поредния парадокс на медицинските стандарти. Изисква се, например, за лечение на ларингити да има четирима педиатри на основен трудов договор в отделението. Аз много пъти съм коментирала логиката на медицинските стандарти – според моите разбирания, те трябва да съдържат медицински стандарти и алгоритми за лечение. По никакъв начин 4 основни трудови договора не могат да лекуват остър ларингит. Това е заболяване, което изисква спешна хоспитализация и ние не можем да си позволим да транспортираме тези пациенти в други региони, защото не покриваме стандарта. Колегите ще са принудени да пишат други диагнози – както и аз съответно, като служител на отделението, защото не можем да върнем такива пациенти. Това е абсурд! И би следвало тези, които изготвят медицинските стандарти – защото това пак не е политически проблем, да поемат своята отговорност и да създадат такъв стандарт, който да позволява адекватно лечение, а не да затруднява точната диагностика и помощ на пациентите.

- През октомври миналата година експерти алармираха, че броят на неонатолозите и педиатрите в страната катастрофално намалява. Какво стои в основата на този проблем?

- Проблемът е, че с времето педиатрията стана непредпочитана специалност, заради голямата отговорност и не дотам доброто финансиране на дейностите в областта на детските болести. Това трябва да стане наистина приоритет и да се търсят решения, защото подобни кризи със сигурност ще засегнат и други болници. За нас е важно също да се създаде възможност колегите тук, в Смолян, да специализират, защото това е другият голям проблем. Ние сме акредитирани, но покриването на определените курсове налага чести отсъствия и това затруднява работата на всички. Имахме такъв случай – млада колежка дойде, започна работа, но в Смолян можеше да покрива само задължителните часове по белодробни болести. През цялото останало време на специализацията трябваше да бъде в университетска клиника и това наложи в крайна сметка да напусне.

- Може ли законодателната власт да се справи с този казус?

- Това не е нито законодателен, нито политически проблем. Той касае преподавателите, които оформят програмите за специализация по педиатрия. Трябва да се създадат по-гъвкави възможности, за да се радваме и в малките болници на присъствието на млади колеги.  

Надявам се, че с ангажимента да се преостойностят пътеките, които са най-необлагодетелствани и ниско финансирани във времето, ще има глътка въздух за болниците – основно общински и областни.

- А как, според вас, може да се разреши цялостната кадрова криза в страната?

- С адекватно финансиране на труда на медиците – и лекари, и медицински сестри. Както и със създаване на облекчени условия за специализация и кариерно развитие.

- Какво би трябвало да е адекватното възнаграждение на един лекар, за да остане в България или да се съгласи да работи в провинцията?

- Би следвало по тази тема да беседват съсловните организации, министерството и касата, за да се постигне един обществен консенсус за остойностяването на труда на медиците. Това е належащо, защото ще се изправяме все по-често пред кадрови кризи предвид отворения пазар на труда.

- Какво очаквате да свърши Министерството на здравеопазването по темата?

- Надявам се, че с ангажимента да се преостойностят пътеките, които са най-необлагодетелствани и ниско финансирани във времето, ще има глътка въздух за болниците – основно общински и областни. От друга страна се надявам да се постигне и съгласие за корекция на съдържанието на медицинските стандарти. Знам, че министерството е предприело стъпки в тази посока и е започнало работа с националните консултанти по заболяванията, както и със съсловната организация. Наистина трябва сериозна реформа на механизма, по който се отчита и заплаща дейността на лечебните заведения. Така наречените клинични пътеки трябва да намерят своят адекватен заместител, за да може от една страна диагнозите да са коректни, а от друга страна финансирането да бъде съответно на направените разходи и да включва труда на медиците. Партиите разрешават новите болници

Партиите разрешават новите болници

Властта дава 450 млн. лв. повече в бюджета на касата за догодина

Одобриха съюзите на зъботехниците

Одобриха съюзите на зъботехниците

Депутатите гласуваха поправките окончателно на второ четене
MВР се разплаща със съдебните медици

MВР се разплаща със съдебните медици

Вътрешното министерство платило над 65 хил. лв. от началото на годината
Московски влиза комисията по труда

Московски влиза комисията по труда

Рокадата е заради оставката му като транспортен министър след катастрофата край Своге

Промените спънаха бюджета на НЗОК

Промените спънаха бюджета на НЗОК

Надзорът няма да разгледа проекта в петък заради мащабните изменения в 4 закона, отлагат го за другата седмица

Съдебните медици в стачна готовност

Съдебните медици в стачна готовност

МВР ни дължи хиляди левове хонорари още от миналата година, каза доц. Александър Апостолов
Пак пуснаха поръчката за е-система

Пак пуснаха поръчката за е-система

Здравното министерство ще прави регистри и портал за 2.4 млн. лв.

Доплатили сме официално 385 млн. в болниците

Доплатили сме официално 385 млн. в болниците

Колко още са дали пациентите в клиниките под формата на нерегламентирани такси не знае никой

Сменят системата с бюджета на НЗОК

Сменят системата с бюджета на НЗОК

Вместо акредитация - рейтинг, касата плаща на болниците, ако лекарят е на трудов договор

МЗ пусна новия търг за линейки

МЗ пусна новия търг за линейки

Обществената поръчлка е на стойност над 18 млн. лв., предвижда закупуването на 120 високопроходими спешни автомобили
1 2 3 4 5 ... 108 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2018