Интервю

Належащо е да се остойности трудът на медиците

11-01-2018 07:45
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Належащо е да се остойности трудът на медицитеНужни са промени в медицинските стандарти, а клиничните пътеки трябва да намерят своя адекватен заместител, споделя д-р Даниела Дариткова
Кризата за педиатри в МБАЛ-Смолян за пореден път изведе на преден план проблема с недостига на медицински кадри у нас. Болницата е в стабилно финансово състояние, но няма лекари, които да работят, и по логиката на медицинските стандарти би трябвало да прекрати дейностите в детското отделение. С казуса лично се ангажира д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване и практикуващ личен лекар в Смолян. Кои са факторите, които провокират проблемите, и какво е нужно, за да се сложи край на кадровата криза, споделя д-р Дариткова в специално интервю за clinica.bg.

- Д-р Дариткова, какво се случва с кадровата криза и липсата на педиатри в Смолян?

- Тя е продиктувана от нещастно стечение на обстоятелствата. Имаме тежко заболели колеги, пенсионери и една колежка в майчинство и това сумарно изведе няколко педиатъра от детското отделение. Налага се със силите на работещите в извънболничната помощ да покриваме графика и това създава известно напрежение. За месец януари имаме график, но това е само временно решение. Размишленията в дългосрочен план по отношение на педиатрите наистина трябва да доведат до по-глобални изводи.

- В края на миналата година отправихте призив към своите колеги да поемат дежурства в отделението. Вие самата се ангажирахте да помогнете. Работите ли вече там?

- Да, в петък вечер отивам нощна смяна, след това съм дневна. Изкарах две втори смени, имам още няколко дневни и нощни дежурства през уикендите, когато съм в Смолян. Колеги от извънболничната помощ също се включиха в графика на отделението и имам обаждания от педиатри от съседни области – Кърджали, Пловдив, които също изразиха готовност да поемат дежурства. Но, пак казвам, това е временно решение. За нас е много важно да имаме отделение, което да гарантира здравна сигурност за целия смолянски регион. 

Би следвало тези, които изготвят медицинските стандарти, да поемат своята отговорност и да създадат такъв стандарт, който да позволява адекватно лечение, а не да затруднява точната диагностика и помощ на пациентите.

- Има ли риск да бъде закрита педиатрията в МБАЛ-Смолян, ако през февруари ситуацията остане същата?

- Не, няма риск да бъде закрита. Само че тук се сблъсках с поредния парадокс на медицинските стандарти. Изисква се, например, за лечение на ларингити да има четирима педиатри на основен трудов договор в отделението. Аз много пъти съм коментирала логиката на медицинските стандарти – според моите разбирания, те трябва да съдържат медицински стандарти и алгоритми за лечение. По никакъв начин 4 основни трудови договора не могат да лекуват остър ларингит. Това е заболяване, което изисква спешна хоспитализация и ние не можем да си позволим да транспортираме тези пациенти в други региони, защото не покриваме стандарта. Колегите ще са принудени да пишат други диагнози – както и аз съответно, като служител на отделението, защото не можем да върнем такива пациенти. Това е абсурд! И би следвало тези, които изготвят медицинските стандарти – защото това пак не е политически проблем, да поемат своята отговорност и да създадат такъв стандарт, който да позволява адекватно лечение, а не да затруднява точната диагностика и помощ на пациентите.

- През октомври миналата година експерти алармираха, че броят на неонатолозите и педиатрите в страната катастрофално намалява. Какво стои в основата на този проблем?

- Проблемът е, че с времето педиатрията стана непредпочитана специалност, заради голямата отговорност и не дотам доброто финансиране на дейностите в областта на детските болести. Това трябва да стане наистина приоритет и да се търсят решения, защото подобни кризи със сигурност ще засегнат и други болници. За нас е важно също да се създаде възможност колегите тук, в Смолян, да специализират, защото това е другият голям проблем. Ние сме акредитирани, но покриването на определените курсове налага чести отсъствия и това затруднява работата на всички. Имахме такъв случай – млада колежка дойде, започна работа, но в Смолян можеше да покрива само задължителните часове по белодробни болести. През цялото останало време на специализацията трябваше да бъде в университетска клиника и това наложи в крайна сметка да напусне.

- Може ли законодателната власт да се справи с този казус?

- Това не е нито законодателен, нито политически проблем. Той касае преподавателите, които оформят програмите за специализация по педиатрия. Трябва да се създадат по-гъвкави възможности, за да се радваме и в малките болници на присъствието на млади колеги.  

Надявам се, че с ангажимента да се преостойностят пътеките, които са най-необлагодетелствани и ниско финансирани във времето, ще има глътка въздух за болниците – основно общински и областни.

- А как, според вас, може да се разреши цялостната кадрова криза в страната?

- С адекватно финансиране на труда на медиците – и лекари, и медицински сестри. Както и със създаване на облекчени условия за специализация и кариерно развитие.

- Какво би трябвало да е адекватното възнаграждение на един лекар, за да остане в България или да се съгласи да работи в провинцията?

- Би следвало по тази тема да беседват съсловните организации, министерството и касата, за да се постигне един обществен консенсус за остойностяването на труда на медиците. Това е належащо, защото ще се изправяме все по-често пред кадрови кризи предвид отворения пазар на труда.

- Какво очаквате да свърши Министерството на здравеопазването по темата?

- Надявам се, че с ангажимента да се преостойностят пътеките, които са най-необлагодетелствани и ниско финансирани във времето, ще има глътка въздух за болниците – основно общински и областни. От друга страна се надявам да се постигне и съгласие за корекция на съдържанието на медицинските стандарти. Знам, че министерството е предприело стъпки в тази посока и е започнало работа с националните консултанти по заболяванията, както и със съсловната организация. Наистина трябва сериозна реформа на механизма, по който се отчита и заплаща дейността на лечебните заведения. Така наречените клинични пътеки трябва да намерят своят адекватен заместител, за да може от една страна диагнозите да са коректни, а от друга страна финансирането да бъде съответно на направените разходи и да включва труда на медиците. Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Реформират и психиатричната ни система

Реформират и психиатричната ни система

Европейски експерти ще се запознаят с предлаганите услуги в България и ще изготвят план за промени

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Разликата с първоначалните прогнози за 100 млн. лв. щяла да се компенсира от отстъпки

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

Все по-големи диспропорции в парите за болниците, отчетоха депутатите

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Здравният министър обсъди с колегата си Сорина Пинтя лекарствената политика, покани го на визита у нас
Гледат бюджета на НЗОК за 2019

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

Болниците без право на печалба по НЗОК

Болниците без право на печалба по НЗОК

Въпреки летния сезон, динамиката в здравеопазването не спада. Броени дни ни делят от избора на нов управител на НЗОК, започва подготовката на бюджета за здраве за 2019 г., а здравният министър Кирил Ананиев обеща да представи и нов модел за развитието на системата. Каква е гледната точка на синдикатите по тези теми, попитахме д-р Иван Кокалов.

Спираш работа за облъчване над норма

Спираш работа за облъчване над норма

Лечебните заведения, които наблюдават служители, подложени на радиация, трябва да отговарят на определени изисквания, гласи Наредба на МЗ
Отпушиха търга за линейките

Отпушиха търга за линейките

Участниците могат да подават оферти до 10 август, казаха от здравно министерство
Синдикатите искат 49 млн. повече за заплати

Синдикатите искат 49 млн. повече за заплати

Допълнителното финансиране ще позволи достигането на минималните работни заплати за 14 165 работещи в сектор "Здравеопазване"
1 2 3 4 5 ... 101 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018