Интервю

Належащо е да се остойности трудът на медиците

11-01-2018 07:45
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Належащо е да се остойности трудът на медицитеНужни са промени в медицинските стандарти, а клиничните пътеки трябва да намерят своя адекватен заместител, споделя д-р Даниела Дариткова
Кризата за педиатри в МБАЛ-Смолян за пореден път изведе на преден план проблема с недостига на медицински кадри у нас. Болницата е в стабилно финансово състояние, но няма лекари, които да работят, и по логиката на медицинските стандарти би трябвало да прекрати дейностите в детското отделение. С казуса лично се ангажира д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване и практикуващ личен лекар в Смолян. Кои са факторите, които провокират проблемите, и какво е нужно, за да се сложи край на кадровата криза, споделя д-р Дариткова в специално интервю за clinica.bg.

- Д-р Дариткова, какво се случва с кадровата криза и липсата на педиатри в Смолян?

- Тя е продиктувана от нещастно стечение на обстоятелствата. Имаме тежко заболели колеги, пенсионери и една колежка в майчинство и това сумарно изведе няколко педиатъра от детското отделение. Налага се със силите на работещите в извънболничната помощ да покриваме графика и това създава известно напрежение. За месец януари имаме график, но това е само временно решение. Размишленията в дългосрочен план по отношение на педиатрите наистина трябва да доведат до по-глобални изводи.

- В края на миналата година отправихте призив към своите колеги да поемат дежурства в отделението. Вие самата се ангажирахте да помогнете. Работите ли вече там?

- Да, в петък вечер отивам нощна смяна, след това съм дневна. Изкарах две втори смени, имам още няколко дневни и нощни дежурства през уикендите, когато съм в Смолян. Колеги от извънболничната помощ също се включиха в графика на отделението и имам обаждания от педиатри от съседни области – Кърджали, Пловдив, които също изразиха готовност да поемат дежурства. Но, пак казвам, това е временно решение. За нас е много важно да имаме отделение, което да гарантира здравна сигурност за целия смолянски регион. 

Би следвало тези, които изготвят медицинските стандарти, да поемат своята отговорност и да създадат такъв стандарт, който да позволява адекватно лечение, а не да затруднява точната диагностика и помощ на пациентите.

- Има ли риск да бъде закрита педиатрията в МБАЛ-Смолян, ако през февруари ситуацията остане същата?

- Не, няма риск да бъде закрита. Само че тук се сблъсках с поредния парадокс на медицинските стандарти. Изисква се, например, за лечение на ларингити да има четирима педиатри на основен трудов договор в отделението. Аз много пъти съм коментирала логиката на медицинските стандарти – според моите разбирания, те трябва да съдържат медицински стандарти и алгоритми за лечение. По никакъв начин 4 основни трудови договора не могат да лекуват остър ларингит. Това е заболяване, което изисква спешна хоспитализация и ние не можем да си позволим да транспортираме тези пациенти в други региони, защото не покриваме стандарта. Колегите ще са принудени да пишат други диагнози – както и аз съответно, като служител на отделението, защото не можем да върнем такива пациенти. Това е абсурд! И би следвало тези, които изготвят медицинските стандарти – защото това пак не е политически проблем, да поемат своята отговорност и да създадат такъв стандарт, който да позволява адекватно лечение, а не да затруднява точната диагностика и помощ на пациентите.

- През октомври миналата година експерти алармираха, че броят на неонатолозите и педиатрите в страната катастрофално намалява. Какво стои в основата на този проблем?

- Проблемът е, че с времето педиатрията стана непредпочитана специалност, заради голямата отговорност и не дотам доброто финансиране на дейностите в областта на детските болести. Това трябва да стане наистина приоритет и да се търсят решения, защото подобни кризи със сигурност ще засегнат и други болници. За нас е важно също да се създаде възможност колегите тук, в Смолян, да специализират, защото това е другият голям проблем. Ние сме акредитирани, но покриването на определените курсове налага чести отсъствия и това затруднява работата на всички. Имахме такъв случай – млада колежка дойде, започна работа, но в Смолян можеше да покрива само задължителните часове по белодробни болести. През цялото останало време на специализацията трябваше да бъде в университетска клиника и това наложи в крайна сметка да напусне.

- Може ли законодателната власт да се справи с този казус?

- Това не е нито законодателен, нито политически проблем. Той касае преподавателите, които оформят програмите за специализация по педиатрия. Трябва да се създадат по-гъвкави възможности, за да се радваме и в малките болници на присъствието на млади колеги.  

Надявам се, че с ангажимента да се преостойностят пътеките, които са най-необлагодетелствани и ниско финансирани във времето, ще има глътка въздух за болниците – основно общински и областни.

- А как, според вас, може да се разреши цялостната кадрова криза в страната?

- С адекватно финансиране на труда на медиците – и лекари, и медицински сестри. Както и със създаване на облекчени условия за специализация и кариерно развитие.

- Какво би трябвало да е адекватното възнаграждение на един лекар, за да остане в България или да се съгласи да работи в провинцията?

- Би следвало по тази тема да беседват съсловните организации, министерството и касата, за да се постигне един обществен консенсус за остойностяването на труда на медиците. Това е належащо, защото ще се изправяме все по-често пред кадрови кризи предвид отворения пазар на труда.

- Какво очаквате да свърши Министерството на здравеопазването по темата?

- Надявам се, че с ангажимента да се преостойностят пътеките, които са най-необлагодетелствани и ниско финансирани във времето, ще има глътка въздух за болниците – основно общински и областни. От друга страна се надявам да се постигне и съгласие за корекция на съдържанието на медицинските стандарти. Знам, че министерството е предприело стъпки в тази посока и е започнало работа с националните консултанти по заболяванията, както и със съсловната организация. Наистина трябва сериозна реформа на механизма, по който се отчита и заплаща дейността на лечебните заведения. Така наречените клинични пътеки трябва да намерят своят адекватен заместител, за да може от една страна диагнозите да са коректни, а от друга страна финансирането да бъде съответно на направените разходи и да включва труда на медиците. Ананиев: Надлимитна дейност няма

Ананиев: Надлимитна дейност няма

Тя не може да се счита за отчетена, защото е извън бюджета, смята здравният министър

Ананиев мисли нови правила за специализация

Ананиев мисли нови правила за специализация

Ще сме готови с промените и ще ги представим през март, каза здравният министър

ВМА част от международно обединение

ВМА част от международно обединение

Целта на проекта е да бъдат смекчени критичните военномедицински дефицити
Дават 600 лв. на проф. Плочев за служебно облекло

Дават 600 лв. на проф. Плочев за служебно облекло

Надзорният съвет на здравната каса е взел специално решение на последното си заседание

Трябва да се плати надлимитната дейност

Трябва да се плати надлимитната дейност

В началото на тази седмица лекарите от общинските болници излязоха на протест пред лечебните заведения и поискаха по-добри условия за работа и адекватно заплащане на труда им. Какви са най-сериозните проблеми, които водят клиниките към фалит и как могат да се решат, попитахме д-р Кети Маналова – Владкова. 

Акушерките искат приемане на стандарт

Акушерките искат приемане на стандарт

Време е да се променят законовите разпоредби, смятат те
МЗ обеща ревизия на клиничните пътеки

МЗ обеща ревизия на клиничните пътеки

Не можем да затваряме отделения, махнем ли една структура, трябва да махнем цялото лечебно заведение, каза д-р Неделчо Тотев

Масово ще съдят касата за лимитите

Масово ще съдят касата за лимитите

Мениджърите на обществените клиники са задължени и заради договорите, които имат

Акушерките да израждат бебетата

Акушерките да израждат бебетата

Време е да се променят законовите разпоредби и да заемем своето място редом до бъдещите майки, смятат здравните специалисти

НЗОК ще даде милиони за съдебните дела на болниците

НЗОК ще даде милиони за съдебните дела на болниците

За изплащането на надлимитната дейност може да се постигне извънсъдебно споразумение, казва адвокат Христина Николова
1 2 3 4 5 ... 72 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли протеста на общинските болници?

Януари 2018