Компании

Pfizer се отказва да търси лек за Алцхаймер

10-01-2018 08:00
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Pfizer се отказва да търси лек за АлцхаймерКомпанията ще продължи да разработва програмата си за редки заболявания
Една от най-големите фармацевтични компании Pfizer се отказва от изследванията за откриване на лек срещу болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Американският гигант вече няма за разработва нови медикаменти, лекуващи тези заболявания. Това съобщиха от компанията, информира Ройтерс.

Очаква се компанията да закрие 300 позиции в програмите си за неврологични открития и ранно развитие в Андовър и Кеймбридж, Масачузетс, и в Гротън, щата Кънектикът, след като преразпредели парите за изследвания.

Pfizer няма да прави промени във финансирането на научно-изследователската дейност за лекарството Танезумаб, което е медикамент за ставни болки следствие на артрит, за лекарството против фибромиалгия – Лирика и на програмата си за редки заболявания.

„Целта ни беше да преразпределим разходите в портфолиото ни, за

да се съсредоточим върху областите, в които научната ни експертиза е най-силна",

съобщи компанията.

Pfizer инвестира усилено в изследване на болестите на Паркинсон и Алцхаймер и е една от няколкото фармацевтични компании, наред с GlaxoSmithKline и Eli Lilly, които са част от Фонда за откриване на деменция, създаден през 2015 г. за разработване на лекарства за Алцхаймер.

Някои от инвестициите на Pfizer обаче се оказаха разочароващи. През 2012 г. компанията и партньорът й Johnson & Johnson спряха работата по лекарството "Бипинеузумаб", след като то не успя да помогне на пациенти с умерена форма на Алцхаймер във втория тур на клинични изпитания. Очакваше се "Бипинеузумаб" да е най-успешният медикамент, който само за една година би реализирал приход от 1 млрд. долара.

В събота компанията съобщи, че ще създаде нов фонд за инвестиции в неврологични изследователски проекти. Очаква се Pfizer да направи презентация на здравната конференция на JP Morgan в Сан Франциско, на която ежегодно се събират инвеститори в здравеопазването.
По данни на Световната здравна организация (СЗО), болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция, тъй като обхваща около 70% от случаите.

Болните по света са около 47 милиона,

6.4 млн. от които в Европейския съюз, като всяка година се регистрират по 7.7 млн. нови случаи на деменция, обобщава доклад на СЗО. В България няма точна статистика, но според експертите, с Алцхаймер у нас са поне 100 000 души. Деменцията се причинява от различни мозъчни заболявания, които засягат паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневните дейности. Тя е една от основните причини за инвалидизация и зависимост при възрастните хора и оказва физическо, психологическо, социално и икономическо въздействие върху болните, върху техните семейства, както и върху обществото като цяло. Затова всички международни здравни организации апелират да се увеличат усилията в посока на по-ранно откриване на деменцията и осигуряване на интегрирани здравни и социални грижи, разработване на национални стратегии, планове и програми в областта на този тип неврологични заболявания.Партиите разрешават новите болници

Партиите разрешават новите болници

Властта дава 450 млн. лв. повече в бюджета на касата за догодина

Промените спънаха бюджета на НЗОК

Промените спънаха бюджета на НЗОК

Надзорът няма да разгледа проекта в петък заради мащабните изменения в 4 закона, отлагат го за другата седмица

Административни хватки бавят нови терапии

Административни хватки бавят нови терапии

Необходимо е спиране на източването на НЗОК, а не ограничаване на достъпа, казват от Арфарм

Нови 6 вещества  в забранителния списък

Нови 6 вещества в забранителния списък

Правителството прие промени в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични
Бизнесът иска ремонт на КТ

Бизнесът иска ремонт на КТ

Родителският отпуск да не се изплаща при напускане, настояват от АОБР

Все повече дистрибутори инвестират в логистика

Все повече дистрибутори инвестират в логистика

Глобализацията на света поставя нови предизвикателства и пред бизнеса. Изискванията към него се увеличават непрекъснато. Как това се отразява на дистрибуторите на лекарства, какво е квалифицирано лице, справят ли се българските търговци на медикаменти с тях, попитахме Кети Цветкова. 

Сменят системата с бюджета на НЗОК

Сменят системата с бюджета на НЗОК

Вместо акредитация - рейтинг, касата плаща на болниците, ако лекарят е на трудов договор

Чистим дълговете си към чужди фондове през 2021 г.

Чистим дълговете си към чужди фондове през 2021 г.

НЗОК няма дефицит от 1 млрд. лева, заяви здравният министър Кирил Ананиев

Холдинг Металик възстанови работа

Холдинг Металик възстанови работа

Българската независима енергийна борса коригира късно снощи цената на тока

Финансирането на диализата има някои проблеми

Финансирането на диализата има някои проблеми

Преди седмица пациент почина в диализата във Видин, а центърът беше в ремонт. Инцидентът повдигна редица въпроси за качеството на тези услуги у нас. Добра ли е грижата за диализно болните у нас, има ли достатъчно центрове, нужни ли са промени и какви, попитахме националния ни консултант по хемодиализа проф. Евгений Възелов.

1 2 3 4 5 ... 52 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2018