Компании

Pfizer се отказва да търси лек за Алцхаймер

10-01-2018 08:00
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Pfizer се отказва да търси лек за АлцхаймерКомпанията ще продължи да разработва програмата си за редки заболявания
Една от най-големите фармацевтични компании Pfizer се отказва от изследванията за откриване на лек срещу болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Американският гигант вече няма за разработва нови медикаменти, лекуващи тези заболявания. Това съобщиха от компанията, информира Ройтерс.

Очаква се компанията да закрие 300 позиции в програмите си за неврологични открития и ранно развитие в Андовър и Кеймбридж, Масачузетс, и в Гротън, щата Кънектикът, след като преразпредели парите за изследвания.

Pfizer няма да прави промени във финансирането на научно-изследователската дейност за лекарството Танезумаб, което е медикамент за ставни болки следствие на артрит, за лекарството против фибромиалгия – Лирика и на програмата си за редки заболявания.

„Целта ни беше да преразпределим разходите в портфолиото ни, за

да се съсредоточим върху областите, в които научната ни експертиза е най-силна",

съобщи компанията.

Pfizer инвестира усилено в изследване на болестите на Паркинсон и Алцхаймер и е една от няколкото фармацевтични компании, наред с GlaxoSmithKline и Eli Lilly, които са част от Фонда за откриване на деменция, създаден през 2015 г. за разработване на лекарства за Алцхаймер.

Някои от инвестициите на Pfizer обаче се оказаха разочароващи. През 2012 г. компанията и партньорът й Johnson & Johnson спряха работата по лекарството "Бипинеузумаб", след като то не успя да помогне на пациенти с умерена форма на Алцхаймер във втория тур на клинични изпитания. Очакваше се "Бипинеузумаб" да е най-успешният медикамент, който само за една година би реализирал приход от 1 млрд. долара.

В събота компанията съобщи, че ще създаде нов фонд за инвестиции в неврологични изследователски проекти. Очаква се Pfizer да направи презентация на здравната конференция на JP Morgan в Сан Франциско, на която ежегодно се събират инвеститори в здравеопазването.
По данни на Световната здравна организация (СЗО), болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция, тъй като обхваща около 70% от случаите.

Болните по света са около 47 милиона,

6.4 млн. от които в Европейския съюз, като всяка година се регистрират по 7.7 млн. нови случаи на деменция, обобщава доклад на СЗО. В България няма точна статистика, но според експертите, с Алцхаймер у нас са поне 100 000 души. Деменцията се причинява от различни мозъчни заболявания, които засягат паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневните дейности. Тя е една от основните причини за инвалидизация и зависимост при възрастните хора и оказва физическо, психологическо, социално и икономическо въздействие върху болните, върху техните семейства, както и върху обществото като цяло. Затова всички международни здравни организации апелират да се увеличат усилията в посока на по-ранно откриване на деменцията и осигуряване на интегрирани здравни и социални грижи, разработване на национални стратегии, планове и програми в областта на този тип неврологични заболявания.МЗ купува консумативи за програмата по туберкулоза

МЗ купува консумативи за програмата по туберкулоза

Търсят се доставчици на медицински изделия и диагностични средства за микроскопски и културни изследвания
Делото срещу Семерджиев тръгна

Делото срещу Семерджиев тръгна

Съдебният процес е заради натиска върху шефа на ИАЛ, той ще бъде публичен

Стартъпи в състезание за 135 хил. евро

Стартъпи в състезание за 135 хил. евро

Инициативата EIT Health дава парите безвъзмездно за нови технологични решения и продукти в здравеопазването
Финансовият стандарт е като приказката за магарето

Финансовият стандарт е като приказката за магарето

Промените в здравната система валят почти всеки ден. От здравното министерство предложиха нови стандарти за държавните болници, проект на здравна карта и методика за финансирането на лечебните заведения. НЗОК пък определи първите бюджети за болниците по новия рамков договор. Има ли проблеми в системата, попитахме д-р Венцислав Грозев. 

Ще искаме увеличение на заплатите в сектора

Ще искаме увеличение на заплатите в сектора

Проблемите в здравната система не намаляват, въпреки заявеното желание от всички институции за промени. Как оценява предлаганите идеи за реорганизация на здравеопазването попитахме д-р Иван Кокалов. Той е вицепрезидент на КНСБ, председател на ФСЗ и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Коригират бюджетите на болниците

Коригират бюджетите на болниците

Днес Надзорният съвет на касата ще подпише анекс към рамковия договор и ще преразгледа лимитите

Цените на стентовете в чужбина са още по-ниски

Цените на стентовете в чужбина са още по-ниски

Болниците през миналата година са ги купували с разлика в стойността им от 51 лв. до 900 лв., казват от НЗОК

Новата методика намалява качеството на лечение

Новата методика намалява качеството на лечение

В същото време разходите на министерството ще се увеличат, защото неуместно се разширяват възможностите за приложение на някои дейности, казва проф. Чавдар Стефанов

Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена

Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена

На 3.372 млрд. лв. възлиза обемът на фармацевтичния пазар по крайни цени за 2017 г., анализаторите прогнозират, че той ще нарасне с още 11% през тази. Какво означават тези цифри, добра ли е средата за бизнес у нас, какви са очакванията на индустрията, попитахме д-р Христо Трунчев.

Novartis с компания за генна терапия

Novartis с компания за генна терапия

Догодина производителят очаква да пусне на американския пазар ново лекарство сирак

1 2 3 4 5 ... 40 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018