Зараза

„Мичигън” ще е по-опасен, „Хонконг” – по-масов

08-01-2018 10:40
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
„Мичигън” ще е по-опасен, „Хонконг” – по-масовМорбили върлува в Европа, а у нас - бум на трихинелоза, алармира д-р Ангел Кунчев
Все повече случаи на грип в страната, морбили в съседна Гърция, варицела в пловдивско и трихинелоза в Бургас и Ямбол. Така започва новата 2018 година за България от гледна точка на епидемиолозите. Какво да очакваме от "Мичигън" и "Хонконг", можем ли да внесем дребна шарка през южната ни граница и кога ще имаме ваксина срещу варицела? Разговаряхме с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

- Д-р Кунчев, каква е грипната обстановка в момента, може ли да се говори за епидемия?

- Постепенно увеличаване на заболеваемостта от грип и респираторни заболявания започна от средата на декември, като през последните две седмици ръстът е отчетлив. По време на Коледните и Новогодишните празници статистиката се срива, тъй като хората не ходят на лекар и търсят помощ само в краен случай при нужда. Това веднага се отразява на данните – наблюдава се един рязък спад, който ние епидемиолозите знаем, че не е реален. Затова винаги изчакваме да мине една пълна работна седмица от новата година, за да се ориентираме какво става. Въпреки това е видимо, че все повече хора около нас вече проявяват симптомите на грип. Статистиката показва, че в нашия район епидемията обикновено се развива в края на януари или началото на февруари. Миналата година ни изненада с месец по-рано, но тази година заболеваемостта се развива според очакванията.

Както всяка година, в началото на епидемията има силно разпространение на грипни щамове от тип В. Такива бяха изолирани основно от линията „Ямагата".

 

- Заплашва ни сравнително нов и непознат за територията ни щам „Мичигън“. Съществува ли риск от неприятни изненади за вирусолозите?

- Прогнозата на Световната здравна организация, направена през пролетта, кои вируси ще циркулират зимата, засега се оправдава. Това са двата щама от тип А – AH1N1 или по-известен като „Мичигън“, който замени популярния пандемичен свински грип у нас, и AH3N2 „Хонконг“, който е малко по-познат за нас, тъй като е циркулирал малко по-дълго време, но се очаква, че към него повече хора ще имат защита. Разбира се, както всяка година, в началото на епидемията има силно разпространение на грипни щамове от тип В. Такива бяха изолирани основно от линията „Ямагата“ – същото е положението и в Европа.

- С какво „Мичигън“ е по-различен от останалите щамове?

- По принцип AH1N1 има някои характеристики, които го правят по-неприятен. Вместо класическите рискови групи – възрастни хора и малки деца, той се насочва към хората в активна възраст и разболява 20, 30, 40-годишни в много добро физическо състояние. Същият грип през 2009-2010 г. засегна основно бременните жени и хората с наднормено тегло и тогава много пациенти направиха тежки усложнения, като пневмонии, перикардити, миокардити, енцефалити, макар и в много малък процент. Прогнозите засега обаче са, че тази зима превес ще има другият щам - „Хонконг“. Но за пациентите разновидностите нямат значение, защото клиничната изява на вируса е една и съща. Симптомите са ни добре познати – с висока температура, много характерно главоболие и силна отпадналост. Понякога могат да се дразнят очите, а по-късно да се появи и кашлица и хрема. Но като цяло грипът е заболяване на цялото тяло, не само на гърлото и горните дихателни пътища, както е при другите респираторни вируси. 

- Много хора обаче се оплакват, че карат грипа по-тежко от обикновено, а симптомите им се задържат твърде продължително.

- Възможно е, защото като общество сме много склонни да подценяваме грипа. И за мен като специалист е истинско изпитание всяка година да се грижа за това хората да са добре информирани за последствията и да вземат навреме мерки – без значение дали под формата на ваксина, изолиране от болни хора или ранна антивирусна профилактика. Ако има нещо важно при грипа, това не е, че много хора ще се разболеят – това е неминуемо. Стремежът ни е да не допуснем много тежки случаи, усложнения и, не дай си Боже, животозастрашаващи състояния. Когато говорим за имунизации, сме далеч от мисълта, че цялото население ще си сложи противогрипна ваксина.

Ако не сме се имунизирали, ако не се пазим и все пак се разболеем, и ако въпреки това подценим състоянието си, мъчейки се да работим и да обикаляме напред-назад болни с идеята, че след ден-два ще ни мине, създаваме условия за усложнения, които в 90% от случаите са под формата на тежка вирусна пневмония.

Но е наистина важно това да направят възрастните над 65-70 години и особено тези, които имат някакви придружаващи заболявания, защото всяка година сред тях жертвите са най-много. Другият контингент, който трябва да се имунизира, са малките и често боледуващи деца, хората с имунни проблеми, както и тези с хронични болести, хората с ХИВ и онкозаболявания.

- Какви усложнения могат да се очакват при неправилен подход към грипа, липса на профилактика или неподходящо лечение?

- Ако не сме се имунизирали, ако не се пазим и все пак се разболеем, и ако въпреки това подценим състоянието си, мъчейки се да работим и да обикаляме напред-назад болни с идеята, че след ден-два ще ни мине, създаваме условия за усложнения. В 90% от случаите те са под формата на тежка вирусна пневмония, която трудно се поддава на лечение, силно затруднява дишането и се отразява на целия организъм. И ако няма сериозно болнично лечение, това е едно заплашващо заболяване. Разбира се, различните щамове имат различни характеристики, имали сме години с тежки миокардити и перикардити (възпаления на сърдечния мускул), други години с преобладаващо насочване към нервната система под формата на менингити и енцефалити.

Една особеност на вирусната пневмония е, че много трудно се установява, защото на слушалка нищо не се чува. Един обикновен преглед при лекар, без рентгеново изследване, може да заблуди и колегите, и пациентите, че ситуацията не е толкова страшна, а тя всъщност да е доста тежка. Правилният подход е през октомври да се имунизираме, през януари много да не излизаме, като видим болни хора в офиса, да ги гоним да се лекуват вкъщи и да не контактуваме с тях, а когато се разболеем, да си останем вкъщи и да пием чай, а ако не ни мине до ден-два, да вземем познатите антивирусни препарати. Те са доказали ефективността си, но към познатите ремантадинови препарати, които отдавна се ползват у нас, вирусите са почти 100% резистентни.

- Грипът не е единствената заплаха тази зима. Министерството на здравеопазването предупреди, че в съседна Гърция се увеличават случаите на морбили. Колко са болните там?

- Болните надминаха 900, но това не е изненада. Но не можем да кажем, че епидемията идва точно от Гърция, по-скоро обикаля навсякъде около нас. Всъщност, най-засегнати са Румъния, Италия и Германия, където случаите са над 6 000 годишно. Това са сериозни бройки и риск от внос на морбили в страната винаги съществува. Особено при масовите пътувания по време на празниците. Никакви гранични мерки в случая не могат да помогнат, защото хората пътуват, когато симптомите на болестта още не са се развили. Въпросът е, като внесем заразата, тя дали ще намери почва за развитие, т. е. деца, които не са имунизирани. Това, което се случи през 2017-а в Монтана, а след това и в Пловдив, разпространявайки се и в Пазарджик, доказа, че все още имаме неимунизирани деца, особено в ромската общност, но техният брой изобщо не е голям. Благодарение на положените усилия и с помощта на ромските медиатори вдигнахме значително покриваемостта с ваксини, но въпреки това внесеният вирус намери общо 165 деца, които не са имали защита. С това взривът приключи и страната ни остана далеч от хилядите бройки в останалите държави. Болестта няма да намира почва за разпространение, ако имунизационното покритие у нас е над 96%, но сега в различни региони на страната се движи между 90 и 93 на сто, което не е достатъчно.

- Предприемат ли се някакви мерки в момента за предотвратяване на евентуален внос?

- В момента не се налагат такива мерки. От време на време кампанийно напомняме на личните лекари отново да прегледат списъците с неимунизирани деца. Проблемът е, че много често тези деца отсъстват и докторите не могат да ги намерят, за да им поставят ваксина. Медиаторите познават всички в махалата, знаят кои точно са неимунизирани, но проблемът е, че те много пътуват, защото родителите им работят в Гърция, Испания, Франция и къде ли не в чужбина. Вътре в страната също има движение от град в град и много често те не могат да бъдат намерени, за да бъдат навременно имунизирани.

Морбили няма да намира почва за разпространение, ако имунизационното покритие у нас е над 96%, но сега в различни региони на страната се движи между 90 и 93 на сто, което не е достатъчно.

- Междувременно се появиха съобщения и за бум на варицела в няколко български града. Има ли увеличение на случаите?

- Тази шарка у нас е ваксинонепредотвратима и не се следи много, но активният период на това заболяване е от януари до март. То е сезонно и е логично да зачестяват случаите. Но не може и да се направи кой знае какво. Това, което сме предложили на експертния съвет по имунопрофилактика в здравното министерство, е да се мисли за включване на тази ваксина в българския имунизационен календар така, както е в останалите 17 страни от ЕС. Родителите сами я търсят, дори правят опити да я купуват отвън, затова е оправдано промяната в календара да се случи. Ще се опитаме да го направим тази година, но при всички случаи промяната ще влезе в сила най-рано от 2019-а.

- Какви промени трябва да се случат, за да бъде включена тази ваксина в календара у нас?

- Предстои да се направи работна група, която да предложи изменение в имунизациите, защото това е сериозна промяна. Преди това обаче ще направим сериозно проучване какви ваксини има, доколко можем да ги внедрим, налични ли са и колко струват, за да преценим доколко това е реалистично. Щом се ползват в други страни, едва ли ще е невъзможно да се ползват и у нас, но тъй като има различни видове ваксини, трябва да се съобразят доста неща. Има продукти, които са включени като компонент в шествалентна ваксина, има и моноваксини, които са само варицелни, различни са и схемите, по които се прилагат. Освен това трябва да бъдат предвидени в обществените поръчки за доставка на ваксини за следващата година, както и да бъдат планирани средства за това.

- Има ли други проблеми, с които епидемиолозите в страната трябва да се преборят?

- Имахме изненадващо много случаи на трихинелоза в края на декември. Възникнаха две огнища - в бургаско и в ямболско, и то след консумация на домашно месо. Хората са яли прасета, но полудиви, които се пускат да пасат свободно, както се прави във Франция. Навън обаче те намират трупове на плъхове или други гризачи, ядат ги и по този начин се заразяват. И тъй като, когато става въпрос за домашно прасе, хората не изследват месото, по Коледа и Нова Година регистрирахме над 55 случая на трихинелоза. Болни имаше и на други места в страната, тъй като по празници заразените продукти се разпространяват навсякъде – чрез гости или пратки до синове и дъщери студенти в други градове, а ако и те почерпят някого, заразата тръгва из страната. Не е фатално, заболяването се лекува, но е много неприятно. А бройката от 50-60 души е достатъчно сериозна, за да се вземат по-сериозни мерки. Напомняме на хората да си изследват месото – само 10 мин. са необходими на ветеринаря да получи резултати от пробата, за да са сигурни всички, че консумират безопасно месо.„Индекс на болниците

„Индекс на болниците" ни дава база за анализ и преценка

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на акушерството и гинекологията показват спад на раждаемостта и през 2019 г. В същото време се увеличава броят на ражданията чрез Цезарово сечение и на недоносените бебета. Какво стои зад цифрите, попитахме д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Св. София".

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината

Е-системата ще стартира до края на годината

Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Отмениха грипната епидемия в Пазарджишко

Отмениха грипната епидемия в Пазарджишко

Национланата референтна лаборатория през миналата седмица е дозала 6 грипни вируса A(H1N1), 42 вируса A(H3N2) и 3 вируса B/Victoria
Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Обявиха грипна епидемия във Враца

Обявиха грипна епидемия във Враца

В София и Монтана от утре тя е отменена, съобщиха от МЗ
Само една трета от страната без грип

Само една трета от страната без грип

Очаква се Русе да се присъедини към областите в епидемия
И Стара Загора в плен на грипа

И Стара Загора в плен на грипа

От утре 30 януари се прекратяват учебните занятия в областта
Бърз тест за грип в Александровска

Бърз тест за грип в Александровска

Резултатът се изготвя за 10 минути, а цената на изследването е 35 лева
1292 училища са в грипна ваканция

1292 училища са в грипна ваканция

В 13 области в страната днес е преустановен учебният процес заради висока заболеваемост, съобщават от МОН
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020