Зима

Студът обостря болката в ставите

22-01-2016 17:16
Носете по-топли обувки, дрехи и ръкавици, съветва д-р Любомир МаринчевСтудът обостря болката в ставите


От влагата, промяната в атмосферното налягане и ниските температури болните с ревматични заболявания се влошават. Комбинацията студ и влага е най-пагубната комбинация за ставно болните. Кои болести на ставно-мускулния апарат се обострят през зимата, попитахме ревматолога д-р Любомир Маринчев, началник на Отделението по ревматология в УМБАЛ „Софиямед".

В условията на зимата предимно се обострят ревматоидният артрит, спондилоартритът с най-чест представител болестта на Бехтерев, подагрозният артрит. От влагата, промяната на налягането и ниските температури се появяват нощни болки, сутрешна скованост, затруднение на двигателната активност. „Пациентите не могат да си вършат ежедневните дейности, не могат да бъдат полезни на себе си и семейството си, защото са трудно подвижни, въпреки че си взимат лекарствата. При някои пациенти този прецес става по-изразен в зависимост от стадия на заболяването и дали болният има правилно отношение към себе си и своето заболяване.", казва д-р Маринчев.

Много е важно да има здравна култура и да се поддържа двустранна връзка между пациента и лекаря. „Не само лекарят да е готов, но и болният да иска да се излекува", обръща внимание д-р Маринчев. Кредото на ревматолога се съдържа в мисъл на Хипократ, която е закачена на стената в кабинета му: „Животът е кратък, пътят към изкуството дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът недостатъчен, а решението – трудно. Затова не трябва само лекарят да е готов да направи всичко, което зависи от него, но и болният, и обществото, и външните обстоятелства трябва да сторят нужното той да си свърши работата."

Визитка

Д-р Любомир Маринчев има 30 годишен клиничен опит като лекар в областта на ревматологията. От 2012 година завежда Отделението по ревматология към Университетска многопрофилна болница „Софиямед” Блок2 в София. Има две придобити медицински специалности -  по вътрешни болести и ревматология. Специализирал е (1992-1993 г.) в клиниката на проф. д-р Франк Арнет в САЩ, който е един от водещите ревматолози в света. Д-р Маринчев е рецензент на две международни списания: английското списание „Rheumatology” и американското „Меdical Science Monitor”. Два пъти е носител на отличието „Един от лекарите, на които пациентите вярват” през 2014 г. и 2015 г. 

Какво означава външните обстояства, болният и обществото да участват в битката с болестта. Ако жилището на пациента е добро, сухо, няма влага и е отоплено са премахнати провокиращите болката фактори . Защото човек прекарва 8 часа в домашни условия – спи, храни се, почива и това има значение като част от личната здравна хигиена. „Наложително е да се носят по-топли обувки, дрехи и ръкавици. Има заболявания, при които това е абсолютно задължително като прогресивна системана склероза (склеродермия), при която има засягане на крайните капиляри по пръстите. Студът провокира този васкулит, а това може да се предотврати с носене на топли дрехи, обувки, ръкавици, които са „аксесоар към лечението", казва д-р Маринчев.

Фактори на околната среда през зимата с индирекнтото влияние създават условия за вирусни и грипни епидемии. „Една инфекция, независимо каква е – бактериална, вирусна или пневмонии, обострят ставните заболявания и обратно, възпалителното заболяване на ставите е свързано с компроментиран имунитет и предразполага към инфекции. Например, болните с ревматоиден атртрит са по-податливи към инфекции в сравниение с обичайната здравата популация от хора", казва ревматологът.

Не само студеният сезон активира заболяване, ако се сравни с други сезонни болести, както през лятото се обостря системен лупус от засиленото слънцегреене. Такива лица със системни заболявания на съединителната тъкан трябва да се пазят от слънцето и да не излагат откритите части на тялото на директна слънчева светлина, да носят очила и шапки с периферии. За тях е опасно силното слънце.

Отделно някои болести като подаграта, свързани с хранителния режим на хората, също се проявява с възпалителни ставни кризи през зимата. „Нарушавайки диетата и хранителния режим болните правят по-чести кризи. Зимно време се пие повече червено вино и се яде повече свинско месо и традиционни деликатеси от вътрешности. Разбира се, виното има полезни за тялото антиоксиданти. Тези храни, колкото и да са полезни за здравия човек, толкова са опасни за човек с подагра. Начинът на хранене, свързан с българските традиции, активира подагрозния артрит. Още повече тлъстите меса имат отношение не само към ревматичните болести, а и към съдовите заболявания", подчертава д-р Маринчев.

Когато имат обостряне на ставните заболявания, абсолютно е задължителна консултация със специалист. И когато започне лечението, в завимост от тежестта на заболяването, трябва да прави консултация, например, ако едно лекарство не действа или да се промени дозовият режим. Има съвети за обучение на пациента какво трябва да прави и какво не трябва. „Когато едно ставно заболяване е обострено, то изисква покой. В даден момент, когато то е неактивно, може да се правят леки физически упражнения, кинезитерапия, но не бива да се правят локални топлинни процедури на отделните стави. В този „светъл период" без болки не трябва да се допуска атрофия на мускулите. Мускули и стави са единно цяло, а мускулите се поддържат, когато се тренират. Болните трябва да правят гимнастика, щом болките отзвучат посредство лечението. Да тренират мускулите на ръцете и на краката, за да не се получава инактивитетна атрофия, при която вече не могат да се движат поради отслабване на мускулит, защото не се упражняват", съветва д-р Маринчев.

Шипове или остеоартрозите са дегенеративни болести. Там процесът започва от хрущяла. Уврежда се хрущялът и ангажира костта, която реагира с компенсаторно разрастване на костно вещество (остеофити). Най-често се засягат коленни стави, тазобедрени стави и гръбнака. Коленни и тазобедрените стави са носещи и ключови стави. И когато те са сковани през зимния период от влагата и студа, човек е с ограничена подвижност и намалена работоспособност. Комбинацията студ и влага е най-пагубната комбинация за ставно болните. Противовъзпалителни локални средства има своето място. Те не са основни лекарства. Много от тях помагат като намаляват болката в съчетание със самомасаж, а също хондропротективно лечение с глюкозамин сулфат и колаген.

Хората не бива да се страхуват от минусовите температури, а да си направят профилактика. Да стоят повече вкъщи на топло, да носят топли дрехи, дебели чорапи и при излизане навън да не забравят топлите ръкавици и шапка. Обувките трябва да не пропускат вода и да не притискат пръстите. Никакви икономии не са оправдани, когато става въпрос за здравето. Да се пазят от комуникация с болни хора, да не се събират в колективи в този период, а когато това се налага да носят маски.


Сънната апнея - рисков фактор за инфаркт

Сънната апнея - рисков фактор за инфаркт

54% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат заболяването, обяснява д-р Петър Калайджиев  от ИСУЛ
Белтък помага за ремонтирането на ДНК

Белтък помага за ремонтирането на ДНК

Раковите заболявания са разнообразни, не е възможно създаване на универсална ваксина срещу тях, казва д-р Радослав Александров
Да се въведат още неонатални скрининги

Да се въведат още неонатални скрининги

Нужни са мултидисциплинарни групи от специалисти за пациентите с редки болести, навършващи пълнолетие, казва проф. Иван Литвиненко
Да има геномни карти и у нас

Да има геномни карти и у нас

Секвенитарме нашата ДНК, така ще подпомогнем изследванията и по-добрата и диагностика на тежки заболявания, казва проф. Радка Кънева
Какъв морал и етика ще има ИИ зависи от нас

Какъв морал и етика ще има ИИ зависи от нас

Към момента зад експеримента с чипа на Илън Мъск стои ползата, останало е въпрос на регулация, казва акад. Лъчезар Трайков
Проблемът с морбилите е сериозен

Проблемът с морбилите е сериозен

Ваксинационното покритие в България беше повишено през 2023 г., но като цяло е незадоволително, предупреждава проф. Татяна Червенякова
Да си акушерка е призвание

Да си акушерка е призвание

Професията ни обаче не е атрактивна заради заплащането и не се познава достатъчно от обществото, казва Надежда Христова
СЗО посвети януари на РШМ

СЗО посвети януари на РШМ

Това е четвъртата най-честа онкологична диагноза при жените, всяка година тя води до над 300 000 смъртни случая

Спасиха мъж с хондросарком

Спасиха мъж с хондросарком

Сложната операция е осъществена от екипа на проф. Пламен Кинов в ИСУЛ след консултация с двама от най-добрите ортопеди в ЕС, съобщиха от болницата
Създадохме нов протокол за лечение на меланома

Създадохме нов протокол за лечение на меланома

Най-добрите резултати в онкологията се постигат при спазване принципите на медицина на доказателствата, казва д-р Венелин Георгиев
1 2 3 4 5 ... 58 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ