Зима

Студът обостря болката в ставите

22-01-2016 17:16


Студът обостря болката в ставите Носете по-топли обувки, дрехи и ръкавици, съветва д-р Любомир Маринчев

От влагата, промяната в атмосферното налягане и ниските температури болните с ревматични заболявания се влошават. Комбинацията студ и влага е най-пагубната комбинация за ставно болните. Кои болести на ставно-мускулния апарат се обострят през зимата, попитахме ревматолога д-р Любомир Маринчев, началник на Отделението по ревматология в УМБАЛ „Софиямед".

В условията на зимата предимно се обострят ревматоидният артрит, спондилоартритът с най-чест представител болестта на Бехтерев, подагрозният артрит. От влагата, промяната на налягането и ниските температури се появяват нощни болки, сутрешна скованост, затруднение на двигателната активност. „Пациентите не могат да си вършат ежедневните дейности, не могат да бъдат полезни на себе си и семейството си, защото са трудно подвижни, въпреки че си взимат лекарствата. При някои пациенти този прецес става по-изразен в зависимост от стадия на заболяването и дали болният има правилно отношение към себе си и своето заболяване.", казва д-р Маринчев.

Много е важно да има здравна култура и да се поддържа двустранна връзка между пациента и лекаря. „Не само лекарят да е готов, но и болният да иска да се излекува", обръща внимание д-р Маринчев. Кредото на ревматолога се съдържа в мисъл на Хипократ, която е закачена на стената в кабинета му: „Животът е кратък, пътят към изкуството дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът недостатъчен, а решението – трудно. Затова не трябва само лекарят да е готов да направи всичко, което зависи от него, но и болният, и обществото, и външните обстоятелства трябва да сторят нужното той да си свърши работата."

Визитка

Д-р Любомир Маринчев има 30 годишен клиничен опит като лекар в областта на ревматологията. От 2012 година завежда Отделението по ревматология към Университетска многопрофилна болница „Софиямед” Блок2 в София. Има две придобити медицински специалности -  по вътрешни болести и ревматология. Специализирал е (1992-1993 г.) в клиниката на проф. д-р Франк Арнет в САЩ, който е един от водещите ревматолози в света. Д-р Маринчев е рецензент на две международни списания: английското списание „Rheumatology” и американското „Меdical Science Monitor”. Два пъти е носител на отличието „Един от лекарите, на които пациентите вярват” през 2014 г. и 2015 г. 

Какво означава външните обстояства, болният и обществото да участват в битката с болестта. Ако жилището на пациента е добро, сухо, няма влага и е отоплено са премахнати провокиращите болката фактори . Защото човек прекарва 8 часа в домашни условия – спи, храни се, почива и това има значение като част от личната здравна хигиена. „Наложително е да се носят по-топли обувки, дрехи и ръкавици. Има заболявания, при които това е абсолютно задължително като прогресивна системана склероза (склеродермия), при която има засягане на крайните капиляри по пръстите. Студът провокира този васкулит, а това може да се предотврати с носене на топли дрехи, обувки, ръкавици, които са „аксесоар към лечението", казва д-р Маринчев.

Фактори на околната среда през зимата с индирекнтото влияние създават условия за вирусни и грипни епидемии. „Една инфекция, независимо каква е – бактериална, вирусна или пневмонии, обострят ставните заболявания и обратно, възпалителното заболяване на ставите е свързано с компроментиран имунитет и предразполага към инфекции. Например, болните с ревматоиден атртрит са по-податливи към инфекции в сравниение с обичайната здравата популация от хора", казва ревматологът.

Не само студеният сезон активира заболяване, ако се сравни с други сезонни болести, както през лятото се обостря системен лупус от засиленото слънцегреене. Такива лица със системни заболявания на съединителната тъкан трябва да се пазят от слънцето и да не излагат откритите части на тялото на директна слънчева светлина, да носят очила и шапки с периферии. За тях е опасно силното слънце.

Отделно някои болести като подаграта, свързани с хранителния режим на хората, също се проявява с възпалителни ставни кризи през зимата. „Нарушавайки диетата и хранителния режим болните правят по-чести кризи. Зимно време се пие повече червено вино и се яде повече свинско месо и традиционни деликатеси от вътрешности. Разбира се, виното има полезни за тялото антиоксиданти. Тези храни, колкото и да са полезни за здравия човек, толкова са опасни за човек с подагра. Начинът на хранене, свързан с българските традиции, активира подагрозния артрит. Още повече тлъстите меса имат отношение не само към ревматичните болести, а и към съдовите заболявания", подчертава д-р Маринчев.

Когато имат обостряне на ставните заболявания, абсолютно е задължителна консултация със специалист. И когато започне лечението, в завимост от тежестта на заболяването, трябва да прави консултация, например, ако едно лекарство не действа или да се промени дозовият режим. Има съвети за обучение на пациента какво трябва да прави и какво не трябва. „Когато едно ставно заболяване е обострено, то изисква покой. В даден момент, когато то е неактивно, може да се правят леки физически упражнения, кинезитерапия, но не бива да се правят локални топлинни процедури на отделните стави. В този „светъл период" без болки не трябва да се допуска атрофия на мускулите. Мускули и стави са единно цяло, а мускулите се поддържат, когато се тренират. Болните трябва да правят гимнастика, щом болките отзвучат посредство лечението. Да тренират мускулите на ръцете и на краката, за да не се получава инактивитетна атрофия, при която вече не могат да се движат поради отслабване на мускулит, защото не се упражняват", съветва д-р Маринчев.

Шипове или остеоартрозите са дегенеративни болести. Там процесът започва от хрущяла. Уврежда се хрущялът и ангажира костта, която реагира с компенсаторно разрастване на костно вещество (остеофити). Най-често се засягат коленни стави, тазобедрени стави и гръбнака. Коленни и тазобедрените стави са носещи и ключови стави. И когато те са сковани през зимния период от влагата и студа, човек е с ограничена подвижност и намалена работоспособност. Комбинацията студ и влага е най-пагубната комбинация за ставно болните. Противовъзпалителни локални средства има своето място. Те не са основни лекарства. Много от тях помагат като намаляват болката в съчетание със самомасаж, а също хондропротективно лечение с глюкозамин сулфат и колаген.

Хората не бива да се страхуват от минусовите температури, а да си направят профилактика. Да стоят повече вкъщи на топло, да носят топли дрехи, дебели чорапи и при излизане навън да не забравят топлите ръкавици и шапка. Обувките трябва да не пропускат вода и да не притискат пръстите. Никакви икономии не са оправдани, когато става въпрос за здравето. Да се пазят от комуникация с болни хора, да не се събират в колективи в този период, а когато това се налага да носят маски.10 фактора обострящи псориазиса

10 фактора обострящи псориазиса

Сред тях са тютюнопушенето, татуировките, климата, както и някои лекарства, казват от Асоциацията за развитие на медицинската общност
Спасиха жена с дисекация на каротидна артерия

Спасиха жена с дисекация на каротидна артерия

Приета е в Александровска болница в тежко състояние, поставени са два стента
Гноeн хидраденит засяга младите

Гноeн хидраденит засяга младите

Депресията е най-честото съпътстващо състояние на рядкото заболяване, казват специалистите от Асоциацията за развитие на медицинската общност
97% от хората у нас с ХИВ са на терапия

97% от хората у нас с ХИВ са на терапия

РЗИ с различни инициативи по повод Световния ден за борба със заболяването, който се отбелязва на 1 декември
Стартира информационна кампания за зрението

Стартира информационна кампания за зрението

Тя е посветена на влажната дегенерация на макулата
Ремисия при 48% от пациентите с ревматоиден артрит

Ремисия при 48% от пациентите с ревматоиден артрит

При отшумяване на оплакванията е много важно това състояние да се поддържа възможно най-дълго, казват специалистите от Асоциацията за развитие на медицинската общност
Откриваме в късен стадий рака на белия дроб

Откриваме в късен стадий рака на белия дроб

13,3 пъти по-висок е рискът за пушачите да развият болестта
Половината хипертоници са с висока пикочна киселина

Половината хипертоници са с висока пикочна киселина

Бира, стрес и диуретици водят до криза при пациенти с подагра, каза доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
Между 5 и 10% от българите страдат от ХОББ

Между 5 и 10% от българите страдат от ХОББ

България е на първо място в ЕС по брой заболели от белодробни болести, а ХОББ  е трета причина за преждевременна смърт
Сокът от лайм предизвиква дерматит

Сокът от лайм предизвиква дерматит

Тези кожни проблеми, въпреки неалергични, са доста драматични, каза доц. Янкова
1 2 3 4 5 ... 40 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019