Пъстро

Езикът на цветовете

29-12-2017 07:30
Ултравиолетовото е нюансът на 2018, съчетава в себе си диховност, мистика и страстЕзикът на цветовете
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Цветът на 2018-а година е ултравиолетовото. Според модния свят в този цвят има повече синьо, отколкото червено, което означава "повече мисъл, мистика и духовност", но съдържа и щипка страст, която се дължи на червените полутонове. Как обаче влияят цветовете върху различните хора, какво ни обещава виолетовото за догодина, попитахме Елица Великова. Тя е арт терапевт и психолог.
Психологията на цветовете се основава на емоционалните ефекти, които даден цвят може да предизвика върху човек, независимо дали става дума за неговото настроение, да предизвика апетита му или желанието да пазарува или да работи. Всичко е индивидуално и може да зависи от възрастта и настроението, както и по-глобално – от културата, традициите, историята. Влияние оказва и това какви други цветове има около основния цвят, както и от тоновете и нюансите му.


Няма формули, които да важат

веднъж завинаги. За мен черното може да бъде депресивно и студено, но за едно дете, което харесва Батман, черният цвят може да се идентифицира със сила и дори безсмъртие, обяснява Елица Великова. По същия начин – в някои източни държави като Индия и Китай белият цвят се свързва със смърт и се ползва при траур, докато при нас е символ на новата любов, а булките обикновено са в бели рокли.

В арт терапията цветовете се свързват с емоциите, но може да влияят на умственото или физическото състояние на човека. Има различни проучвания, според които при хората, които гледат по-дълго и продължително в нещо, боядисано в червено, може да се повиши сърдечната честота, както и

ВИЗИТКА

Психологът Елица Великова е хоноруван преподавател по арт терапия в НБУ и е директор на Институт за изкуство и терапия. Има магистърска степен по експресивна арт терапия и психология от European Graduate School в Швейцария и бакалавърска степен по психология от American University of London в Англия. Работи като терапевт с деца и възрастни, като  експериментира с различни творчески методи.

 адреналина в кръвта. Това може да се използва при състезания или мачове – за подсъзнателно нахъсване на спортистите например. Точно заради покачването на адреналина червеното се приема и като цвета на романтиката и любовта.


И понеже всеки цвят може да има

хиляди въздействия спрямо условията, в които си подложен, то проучванията на учените са съсредоточени най-вече върху това как ни се отразяват двете основни групи цветове – топли и студени. Установено е например, че топлите тонове като червено, оранжево, жълто, могат да предизвикат различни емоции, свързани с усещане за уют, дом и топлина, но също така до доведат до мисълта за враждебност, отмъщение или гняв. По-студените, каквито са зелено, синьо и лилаво, също могат да предизвикат цяла палитра от чувства - от спокойствие през студ и отчуждение до тъга.


Как да се използваме цветовете?


При всички изключения, които съществуват, е известно, че по-добро настроение може да се гарантира ако се облечем или пък заобиколим с предмети в червено или бяло, обяснява Великова. Тези цветове ще създадат весела и празнична атмосфера у дома. Неслучайно и на Коледа, и на 1 март, когато почитаме Баба Марта, го има червеното, което според нашите вярвания е символ на кръвта. И заради това се смята, че е свързано със здравето.

Разбира се, трябва ни и малко светлина, заради това е добре да има повече лампички – всички цветове се „пречупват" през светлото и така ни се повишава настроението, обяснява арт терапевтът. Жълто-белите нюанси – дали в облеклото, дали чрез различни предмети около нас може да компенсират по-минорните настроения, които често ни нападат през зимата, казва Великова. Може да изберете да сложите акцент от червено бижу върху строгия си костюм или закачлива жълта плетена роза върху шапката - важното е да не се предавате на тъгата през зимата.


Вкъщи пък може да се заредите със свещи

в различни топли цветове, които да припалвате с повод и без повод. Друг вариант е да поставите на рафта цветни бутилки – оранжеви, жълти, червени. Те ще отразяват дневната светлина и ще предизвикат весело настроение и живописни отражения, казва Великова.

Топлите цветове обаче може да имат и друга функция. Ако искате да създадете среда за стимулиране на апетита, помислете за стени или обзавеждане в жълто-оранжевата гама. Тези цветове напомнят на много плодове и зеленчуци и със сигурност може да ви накарат да преглъщате. Но не забравяйте, че ярките нюанси отразяват по-силно светлината. Заради това бъдете внимателни колко наситени ще направите стените – в противен случай може да раздразнят очите и така да предизвикат напрежение.


Студените цветове също имат своите вълшебни предимства.


Лилавото, в което се смесват червено и синьо, може да осигури баланс между спокойствие и стимулация. По-светлите нюанси на кралския цвят стимулират творчеството и облекчават напрежението и заради това се смята, че може да бъдат добър вариант за офиса. Приема се, че по подобен начин действат още синьото и зеленото, защото това са „спокойни" цветове. Синьото успокоява дишането и понижава кръвното налягане, а зеленото е цветът, който директно се свързва с природата, обяснява Великова. Зеленото се възприема най-лесно от окото. Неслучайно и при преумора се препоръчва взиране от минута-две в короната на зелени дървета или реене на погледа сред тревата през прозореца на офиса.

Всъщност, какъвто и цвят да изберете за свой, важното е да се чувствате добре в кожата си, у дома или в офиса. Тогава всеки цвят може да стане ваш.

 

Цветна медитация за релакс

Ако искате да се успокоите, може да направите и своеобразна цветна медитация. Това ще Ви успокои и зареди с настроение. Дори и да не сте специалист в тази практика, може да се опитате. Застанете в удобна поза и се отпуснете. Представете си нещо синьо. Може да бъде морето, небето, нечии сини очи. Синьото ще ви помогне на концентрацията, ще успокои ума и дори може да Ви помогне да вземете решение, за което се колебаете.

Ако се отнесете към червения цвят – може да бъде огън или кръв например, ще активирате инстинкта си за борба. Червеното може да бъде стимулиращо, взискателно, дори агресивно.

В случай че зареете мисълта си към нещо жълто – слънце, глухарче, със сигурност ще повдигнете духа и самочувствието си. Смята се, че това е цветът на увереността и оптимизма.

 

Визитка:

Психологът Елица Великова е хоноруван преподавател по Арт терапия в НБУ и е директор на Институт за изкуство и терапия. Има магистърска степен по експресивна арт терапия и психология от European Graduate School, Саас – Фе, Швейцария и бакалавърска степен по психология от American University of London, UK. Работи като терапевт с деца и възрастни, като  експериментира с различни творчески методи. 


Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

Да събудим метаболизма за 15 минути

Да събудим метаболизма за 15 минути

Ежедневната кратка тренировка гори мазнини, става навик и в един момент организмът сам започва да я търси, казва Стела Колева
Бърн аут ли сте?

Бърн аут ли сте?

Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Може да го практукувате и у дома, докато измивате лицето си, нанасяте серум или крем, стигат дори 5 минути
Как да спортуваме в пандемия

Как да спортуваме в пандемия

Влизането във форма е маратон, а не спринтова отсечка, движете се 45 минути дневно за здраве, точно сега не се пренатоварвайте, казва Ванко Георгиев
70% от българите се имат за здрави

70% от българите се имат за здрави

9% са лежали в болница през 2019 година, а над 60 на сто са търсили личния си лекар, сочи Европейското здравно интервю
Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Отлагането на изграждането й е заради подписка на граждани
Кариерата изяжда любовта

Кариерата изяжда любовта

В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

1 2 3 4 5 ... 7 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ