Ново начало

Щастието от бебешка прегръдка

02-01-2018 09:01
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Щастието от бебешка прегръдкаМежду 6 и 12 бебета се раждат всеки ден в Първа АГ „Света София“
През последните години раждаемостта в България постоянно спада. Това показват данните на Националния статистически институт. През 2016 г. в страната са родени близо 65 хил. деца. В сравнение с 2015 г. те са с около 970 по-малко. Все още очакваме статистиката за 2017 г., но експерти са категорични, че едва ли положението ще е по-добро. Въпреки това обаче в една от най-старите и големи болници в столицата – Първа АГ "Света София" всеки ден се раждат десетки малчугани. За новите надежди, за празничните бебета, за бъдещето, разговаряме с педиатъра д-р Мими Шумилина.

Традицията повелява на първи януари да търсим бебето на годината. Вече повече от десетилетие родители и болници се надпреварват да грабнат заветния приз. „Това е много хубава традиция. Винаги е интересно да разбереш кое е първото и кое последното бебе на годината. Важно е обаче всичко да става по традиционен начин. Приемам, че детето на новата година е това, което се е появило чрез естествено раждане и по Божията воля. Секциото или всяко дирижирано раждане са по-скоро измама", казва д-р Шумилина. В тяхното отделение има поверие, че ако първото бебе е момиченце, годината ще бъде много плодородна. „Няма значение какъв ще е полът на детето. Това е нов живот, ново начало, нова съдба... Прекрасно е. Всичко започва на чисто. Децата са като бял лист хартия. А ние околните още от първия миг започваме да пишем на него с нашите грижи, отдаденост и обич. Независимо дали ще се роди момче или момиче, това е огромна радост – както за родителите, така и за нас, лекарите, сестрите и акушерките", усмихва се педиатърката.

Практиката й показва, че по Коледа и Нова година бебетата са в изобилие. „Не знам защо се случва така. Може би периодът е по-специален. Няма по-безценен и красив подарък за празниците от новороденото", допълва тя. Повечето малчугани се раждат преди Коледа. Ако се налага планово секцио, и майките, и лекарите предпочитат това да стане на 22, 23 или 24 декември. Не са много жените, които настояват детето им да се появи на бял свят точно на 25-и. „Никой не иска да прекара тези светли и радостни дни в операционната, да се бори с болката, с раздвижването. Повечето родители предпочитат бебето да дойде при тях малко по-рано, за да могат да се приберат у дома за празниците с най-прекрасния подарък", казва д-р Шумилина.


Празничен дух 

Д-р Мими Шумилина завършва медицина през 1986 година в Медицинския универститет в Пловдив. През 1994 придобива специалност „Падиатрия" в МУ-София.

От края 1986 година работи като неонатолог в Отделение за новородени бебета към Първа АГ болница „Света София" в столицата. Същевременно практикува педиатрия в различни медицински центрове.


От години педиатричното отделение в Първа АГ „Света София" се украсява празнично още в началото на декември. Лекари, сестри и акушерки слагат гирлянди, светлинки, играчки там, където това е възможно. „Отделението ни е напълно реновирано. Всичко е ново и красиво. Много колеги ходят с коледни шапки още от началото на декември и така посрещаме майките. Важно е да им създадем усещане за уют, топлина, радост. Празничният дух витае навсякъде", разказва лекарката. Пациентките също са доволни, защото така сякаш забравят, че са в болница, а усещат онова топло чувство, което ни обхваща както на Рождество Христово, така и на Нова година. Атмосферата е уникална, изпълнена с радост, щастие и усмивки.


Весели истории


Работата на д-р Шумилина е изключително отговорна, напрегната и важна. Наред със заплетените случаи обаче тя си спомня и за много забавни моменти. „В края на 1999 г. започна усилено да се говори кое ще е бебето на Милениума, родено в първите минути на 2000 година. Борбата беше изключително жестока и то не само в София, а и в цялата държава. Тогава имах колежка акушер-гинеколог, която направи секцио на собствената си дъщеря и внучето й се роди в първата минута на 2000 г. Мисля, че не дадоха приза на бебето, защото се появи с операция, а не чрез нормално раждане както е по Божията воля, усмихва се педиатърката.


Три на ръка


През последните години както в „Света София", така и във всички АГ болници в страната се раждат все повече близнаци. Причината според специалистите е, че много жени забременяват чрез инвитро процедури. „Често ни се случва едновременно да имаме по няколко двойки близнаци. Рекордът ни беше 9 двойки близнаци. Съвсем наскоро пък се родиха и тризнаци – две момченца и едно момиченце. Без съмнение да отгледаш едно бебе е неописуемо удоволствие, но и огромна грижа. А какво ли би било, ако тя се умножи по три", казва д-р Шумилина.
Тя споделя, че пред педиатрите всеки момент има множество предизвикателства. Динамиката на работа е невероятна. „Всеки ден сме в операционната, всеки ден посрещаме новия живот и именно ние сме тези, които трябва да му помогнат в първите минути. Напрежението е огромно в момента, в който трябва да накараш бебето да започне да диша, да изплаче, да поеме своята първа глътка въздух. В отделението сме свикнали толкова много, че понякога само по плача на детето може да определим дали е здраво", допълва тя.

Педиатрите споделят, че около бебетата всеки ден е различен, интересен и вълнуващ. Няма значение дали е Коледа или Нова година. „Случвало ми се е по празниците да съм дежурна. Когато всички са около масите, аз оставам с моите малки бебета. Доставя ми огромно удоволствие да ги наблюдавам как спят след като ги повият и сложат в креватчетата. Това е моята благословена компания през нощта", казва лекарката.

Тя споделя, че в тяхното отделение не се усеща намаляване на раждаемостта. „Болницата ни е известна като родилния дом на софиянци. Случвало ми се е по време на дежурство да се родят между 10 и 12 бебета. Почти нямаме ден, в който бебетата да са по-малко от 5-6 било родени чрез секцио, било по естествен път. Потокът не спира. Нито денем, нито нощем. Понякога нощните дежурства дори са по-активни и по-тежки. Понякога се чудя защо говорят за намаляване на раждаемостта, но все пак България не е София. Разликата е огромна", казва д-р Шумилина и допълва: „Ние сме стара болница, с традиции, с изключително добри специалисти. Майките идват при нас с чувство на сигурност, на увереност, че всичко ще е наред. Понякога жените споделят, че самите те са родени при нас. Смятам, че професионалистите са там, където потокът е голям, където има както нормални раждания, така и засукани случаи, които изискват бързи реакции и съобразителност. При по-трудните казуси се намесват лекари, които години наред са трупали опит."


Личното щастие


Изминалата Коледа е много специална за д-р Шумилина. След като през годините тя се е грижила за безброй бебета, сега е дошъл ред и на нейното внуче. „В навечерието на Игнажден ми се роди внучка. Без колебание мога да кажа, че това е най-красивото бебе, което съм виждала досега. Една прекрасна малка госпожица, която озари дома ни. Трудно е да опиша въодушевлението, което настъпи у дома. Най-хубавият и безценен подарък за всички. Пожелавам си да имаме още много такива", развълнувана казва лекарката и допълва: „Пожелавам на всички родители, близки, роднини, приятели през новата година да гледат децата си с много любов, с много спокойствие, с увереност и да ги възпитават да обичат България. Светът е шарен и има прекрасни неща, но всеки си тежи там, където му е коренът."Епилепсията е цяла палитра от заболявания

Епилепсията е цяла палитра от заболявания

В момента се оптиваме да въвеждаме методи, които не са налице в много от страните по света, каза доц. Красимир Минкин, неврохирург в столичната Университетска болница "Св. Иван Рилски"
Емболизация на простатата маха катетри

Емболизация на простатата маха катетри

Как иновативна процедура с впръскване на запушващи микросфери в кръвоносните съдове на простатата помага на възрастни пациенти да се освободят от неудобството, разказва д-р Борислав Борисов от болница "Тракия"

Хепатитът е агресивен при възрастните

Хепатитът е агресивен при възрастните

В Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити, която стартира от 26-30 ноември, потърсихме професор Красимир Антонов, за да ни разкаже повече за коварните вируси.
Анаболите са бич за сексуалното здраве

Анаболите са бич за сексуалното здраве

Диагнозата еректилна дисфункция е често срещана у нас. Защо е така и кога трябва да потърсите помощ, разказва специалистът по урология и андрология д-р Александър Заимов.
Ще изследваме депресиите при лекарите

Ще изследваме депресиите при лекарите

Хората с психически заболявания се увеличават в цял свят. В същото време от ключово значение са условията в клиниките и комплексното лечение. Каква е ситуацията у нас, какво се случва с болниците, попитахме проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на Клиниката по психиатрия в "Александровска" болница.
Увеличават се бронхиалните астми

Увеличават се бронхиалните астми

Със застудяването на времето дихателните пътища стават по-уязвими. За кои белодробни болести трябва да бъдем особено бдителни, попитахме д-р Радка Александрова. 
Обида отключва анорексия

Обида отключва анорексия

Какво може да доведе до анорексия, какви са симптомите и етапите на поражение на заболяването, как една уж "безобидната обида" може тежко да поболее другия, попитахме проф. Донка Байкова.
Ракът на белия дроб се увеличава и подмладява

Ракът на белия дроб се увеличава и подмладява

Често зад тютюнджийската кашлица се крият коварни белодробни болести като онкологичните, казва пулмологът д-р София Ангелова
30 инвазивни кардиологии са ни достатъчни

30 инвазивни кардиологии са ни достатъчни

За да имат възможност да внасят ред в системата, медицинските дружества трябва да са част от Лекарска камара, казва доц. Божидар Финков

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Резултатите са повод за размисъл и за разчупване на съществуващите канони на конвенционално лечение в онкологията, казва д-р Емануил Найденов

1 2 3 4 5 ... 29 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ваксинирани ли сте срещу морбили, а децата ви?

Февруари 2019