Празници

Алкохолът действа след първата глътка

31-12-2017 10:02
Рецептата за напиване без последствия включва добро мезе, качествени питиета и много танци, казва д-р Митко МитевАлкохолът действа след първата глътка
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Българинът не сяда на маса без салата и ракия. Особено по празници, когато традицията повелява „да се чукнем за здраве". Така Коледно-Новогодишният запой лесно се превръща в маратон по пиене и не винаги приключва само с махмурлук. Има ли „здравословни" количества и как да се веселим, без да прекаляваме, попитахме д-р Митко Митев. Той е специалист в Отделението по спешната токсикология на Военномедицинска академия.

Въздържателите по празници обикновено се броят на пръстите на едната ръка и за това си има логично обяснение. Алкохолът е част от църковните ритуали, обредите и бита на българина от древни времена, затова е неизменна част от трапезата ни до ден днешен. Освен това е всеизвестно, че една чашка е достатъчна, за да свали задръжките, да улесни общуването и да ни снабди с повече увереност в собствените сили и възможности. Затова се използва и като удобно средство за създаване на весело настроение по празници.


„Етиловият алкохол е уникална отрова.


От една страна няма физиологичен биохимичен процес в организма на човека, който да изисква или да произвежда етилов алкохол т.е той е чужд за организма. От друга страна той е с много ниска остра токсичност – за сравнение той е по-слабо токсичен от готварската сол (натриев хлорид) – вещество, без което е немислим животът“, дефинира свойствата му д-р Митев.

Макар и да не се забелязва веднага, ефектът от приема на алкохол започва още след първата глътка и постепенно се увеличава. Точно това ни кара да продължаваме да пием, докато не достигнем максимума на собствения си капацитет.

Д-р Митко Митев работи в спешната токсикология на Военномедицинска академия (ВМА) от 1991 г. Има придобита специалност по клинична токсикология и е "магистър" по "Здравен мениджмънт". През 2011 г. започва обучение по боуен терапия, която му дава нов поглед върху тялото като интегративна система. 

„В стремежа за още и още приятни изживявания,

човек поема нови и нови порции алкохол. В един момент спира да пие, било защото сам е преценил или по силата на външни обстоятелства, но за зла участ опиването продължава и по правило превишава желаната степен или гротескно надхвърля обществено приемливите норми за весело прекарване“, споделя токсикологът.

Физиологичните процеси в организма след приема на алкохол са обект на задълбочени проучвания от години. Учените изследват токсикокинетиката и токсикодинамиката на етиловия алкохол, но все още никой не е дал категоричен 


отговор на въпроса има ли количества, които не вредят.


В миналото изследователи успяха да докажат, че ежедневният прием на 1-2 чаши червено вино намаляват риска от настъпването и смъртността от исхемичен мозъчен инсулт, остър миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. В последно време обаче теорията за „здравословните“ количества алкохол намира все по-малко привърженици, а специалистите съветват полезните вещества от гроздовите семки да се приемат под формата на хранителни добавки. „Етиловият алкохол е универсален депресант на нервната система. Като такъв във всяка доза, която води до кръвна концентрация над 0.2 г/л, влошава представянето при различните психофизиологични тестове. Ето защо приемът на алкохол не се толерира при нито една професия, но особено стриктен е контролът при професии, свързани със здравето и живота на много хора – летци, работещи с машини и т.н. Не случайно шофирането с алкохолна концентрация над 0.5 г/л се преследва от закона, а при над 1.2 г/л се търпи и наказателна отговорност“, отбелязва д-р Митев.

Проблемът на Коледно-Новогодишният период е, че


празниците се сливат без време за изтрезняване.


В рамките на близо две седмици не само събираме цялото семейство и посрещаме новата година, но се черпим за няколко емблематични именни дни. При подобна серия организмът остава „опиянен“ за доста продължително време и дори здрави хора трудно излизат безнаказано от своеобразния маратон. Обикновено в този период спешните токсикологии приемат пациенти с проблеми в храносмилателната система – гастрити, панкреатити, остри алкохолни хепатити и прочие. Зависимите към алкохол пък влизат в запой, който може да продължи дълго време, след като празниците отдавна са отминали, предупреждава специалистът.

„Единици са тези, които още при първи прием на алкохол проявяват белези на зависимост – загуба на контрол. Останалите постепенно развиват толеранс – за същия ефект имат нужда от по-големи количества. Това вече е алармиращ признак. Нещата са наистина сериозни




при прояви на абстинентен синдром.


Това е състоянието, при което за нормалното ежедневно функциониране организмът се нуждае от алкохол – за да не треперят ръцете, за да е спокоен човек, за да се концентрира, за да заспи и т.н.“, казва д-р Митев.

Съветът на специалистите, разбира се, е да не прекаляваме и да не си позволяваме да стигаме до състояние, в което не можем да се контролираме. Ако не сме достатъчно трезви, няма да забележим и „сигналите“, че някой от нашите близки или приятели се нуждае от медицинска помощ. Тоест, с тежко препиване до пълно замъгляване на съзнанието можем да навредим не само на себе си, но индиректно и на другите.   


И все пак, рецепти за правилно пиене има.


„Всеки уважаващ себе си пияч ще ги сподели с гаранция за пълна ефикасност: добро мезе, качествен алкохол, приятна компания, танци между питиетата, адекватно разреждане – най-добре с чиста вода, и лягане не преди съзнанието да се е избистрило“, издава „тайната“ д-р Митев. И казва разумно „Наздраве!“ с пожелание за весели празници. 


Наложителен е скрининг за белодробния рак

Наложителен е скрининг за белодробния рак

Това е най-агресивният карцином, у нас се открива в късен стадий, тютюнопушенето е основен рисков фактор, казва доц. Николай Янев
Най-добрата диета е да не се стига до нея

Най-добрата диета е да не се стига до нея

Много от модните режими на хранене са нездравословни, Коледният пост също е вид ограничение, но в рамките на 40 дни не би навредил на здрави хора, казва д-р Станимира Станчева – Василева
Над 180 на конференция за очните тумори

Над 180 на конференция за очните тумори

Офталмолози от България и Северна Македония участваха в нея, световно известни специалисти от Израел и Швейцария изнесоха лекции
ХОББ прилича на сезонните инфекции

ХОББ прилича на сезонните инфекции

В България липсват прецизни данни за заболеваемостта, практиката показва случаи както на хипо-, така и на хипердиагностика, казва д-р Васил Шишков
Поставиха четири байпаса през ребрата

Поставиха четири байпаса през ребрата

Минимално инвазивната интервенция е извършена за първи път у нас от кардиохирурзите на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център
Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Устройството е 20 хил. лв., за начало ще се реимбурсират 10 на година, но реално необходимостта е за около 50-60 човека, казва доц. Васил Велчев

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

България трябва да създаде национална платформа за профилактика на това заболяване, казва д-р Пенка Митева

Нужна е скринингова програма за диабет

Нужна е скринингова програма за диабет

Тя би била от огромно значение за ранната диагноза, профилактиката и лечението, въпрос е на политическо желание и възможности, казва доц. Вера Карамфилова
Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Интервенцията е направена за първи път в България от доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от УМБАЛ "Св. Анна" в София
Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

В България има отлични хирурзи, подготвени не по-зле от тези в Европа, възможно е и те да направят подобно присаждане, казва д-р Петър Димитров
1 2 3 4 5 ... 57 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ