Празници

Алкохолът действа след първата глътка

31-12-2017 10:02
Рецептата за напиване без последствия включва добро мезе, качествени питиета и много танци, казва д-р Митко МитевАлкохолът действа след първата глътка
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Българинът не сяда на маса без салата и ракия. Особено по празници, когато традицията повелява „да се чукнем за здраве". Така Коледно-Новогодишният запой лесно се превръща в маратон по пиене и не винаги приключва само с махмурлук. Има ли „здравословни" количества и как да се веселим, без да прекаляваме, попитахме д-р Митко Митев. Той е специалист в Отделението по спешната токсикология на Военномедицинска академия.

Въздържателите по празници обикновено се броят на пръстите на едната ръка и за това си има логично обяснение. Алкохолът е част от църковните ритуали, обредите и бита на българина от древни времена, затова е неизменна част от трапезата ни до ден днешен. Освен това е всеизвестно, че една чашка е достатъчна, за да свали задръжките, да улесни общуването и да ни снабди с повече увереност в собствените сили и възможности. Затова се използва и като удобно средство за създаване на весело настроение по празници.


„Етиловият алкохол е уникална отрова.


От една страна няма физиологичен биохимичен процес в организма на човека, който да изисква или да произвежда етилов алкохол т.е той е чужд за организма. От друга страна той е с много ниска остра токсичност – за сравнение той е по-слабо токсичен от готварската сол (натриев хлорид) – вещество, без което е немислим животът“, дефинира свойствата му д-р Митев.

Макар и да не се забелязва веднага, ефектът от приема на алкохол започва още след първата глътка и постепенно се увеличава. Точно това ни кара да продължаваме да пием, докато не достигнем максимума на собствения си капацитет.

Д-р Митко Митев работи в спешната токсикология на Военномедицинска академия (ВМА) от 1991 г. Има придобита специалност по клинична токсикология и е "магистър" по "Здравен мениджмънт". През 2011 г. започва обучение по боуен терапия, която му дава нов поглед върху тялото като интегративна система. 

„В стремежа за още и още приятни изживявания,

човек поема нови и нови порции алкохол. В един момент спира да пие, било защото сам е преценил или по силата на външни обстоятелства, но за зла участ опиването продължава и по правило превишава желаната степен или гротескно надхвърля обществено приемливите норми за весело прекарване“, споделя токсикологът.

Физиологичните процеси в организма след приема на алкохол са обект на задълбочени проучвания от години. Учените изследват токсикокинетиката и токсикодинамиката на етиловия алкохол, но все още никой не е дал категоричен 


отговор на въпроса има ли количества, които не вредят.


В миналото изследователи успяха да докажат, че ежедневният прием на 1-2 чаши червено вино намаляват риска от настъпването и смъртността от исхемичен мозъчен инсулт, остър миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. В последно време обаче теорията за „здравословните“ количества алкохол намира все по-малко привърженици, а специалистите съветват полезните вещества от гроздовите семки да се приемат под формата на хранителни добавки. „Етиловият алкохол е универсален депресант на нервната система. Като такъв във всяка доза, която води до кръвна концентрация над 0.2 г/л, влошава представянето при различните психофизиологични тестове. Ето защо приемът на алкохол не се толерира при нито една професия, но особено стриктен е контролът при професии, свързани със здравето и живота на много хора – летци, работещи с машини и т.н. Не случайно шофирането с алкохолна концентрация над 0.5 г/л се преследва от закона, а при над 1.2 г/л се търпи и наказателна отговорност“, отбелязва д-р Митев.

Проблемът на Коледно-Новогодишният период е, че


празниците се сливат без време за изтрезняване.


В рамките на близо две седмици не само събираме цялото семейство и посрещаме новата година, но се черпим за няколко емблематични именни дни. При подобна серия организмът остава „опиянен“ за доста продължително време и дори здрави хора трудно излизат безнаказано от своеобразния маратон. Обикновено в този период спешните токсикологии приемат пациенти с проблеми в храносмилателната система – гастрити, панкреатити, остри алкохолни хепатити и прочие. Зависимите към алкохол пък влизат в запой, който може да продължи дълго време, след като празниците отдавна са отминали, предупреждава специалистът.

„Единици са тези, които още при първи прием на алкохол проявяват белези на зависимост – загуба на контрол. Останалите постепенно развиват толеранс – за същия ефект имат нужда от по-големи количества. Това вече е алармиращ признак. Нещата са наистина сериозни




при прояви на абстинентен синдром.


Това е състоянието, при което за нормалното ежедневно функциониране организмът се нуждае от алкохол – за да не треперят ръцете, за да е спокоен човек, за да се концентрира, за да заспи и т.н.“, казва д-р Митев.

Съветът на специалистите, разбира се, е да не прекаляваме и да не си позволяваме да стигаме до състояние, в което не можем да се контролираме. Ако не сме достатъчно трезви, няма да забележим и „сигналите“, че някой от нашите близки или приятели се нуждае от медицинска помощ. Тоест, с тежко препиване до пълно замъгляване на съзнанието можем да навредим не само на себе си, но индиректно и на другите.   


И все пак, рецепти за правилно пиене има.


„Всеки уважаващ себе си пияч ще ги сподели с гаранция за пълна ефикасност: добро мезе, качествен алкохол, приятна компания, танци между питиетата, адекватно разреждане – най-добре с чиста вода, и лягане не преди съзнанието да се е избистрило“, издава „тайната“ д-р Митев. И казва разумно „Наздраве!“ с пожелание за весели празници. 


Все повече млади хора са с разширени вени

Все повече млади хора са с разширени вени

Расте делът на новодиагностицираните между 30 и 50 години, причини са масовото обездвижване и наднорменото тегло, казва доц. Димитър Петков
Болница „Тракия

Болница „Тракия" обучава на BULENDO 2024

Гастроентеролозите от лечебното заведение показаха наживо високотехнологични манипулации пред 350 свои колеги от страната

Повишеният тропонин не е синоним на инфаркт

Повишеният тропонин не е синоним на инфаркт

В тези случаи времето е ценно, след втория час 50% от засегнатия миокард некротизира и след това пациентите може да развият сърдечна недостатъчност, казва проф. Арман Постаджян

Все повече млади пациенти с кожен меланом

Все повече млади пациенти с кожен меланом

15.4% от всички регистрирани в българския регистър, са под 45 години, обясни доц. Ива Гаврилова
Азбуката на кръвта

Азбуката на кръвта

За българите най-голяма е честотата на група А - около 43%, следвана от О – 32.5%, казва д-р Елисавета Грънчарова от ВМА

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Генетично сме подготвени за подобни горещини, но не и през юни, когато по-високата влажност на въздуха може да доведе до бронхоспазми, предупреждава д-р Рада Прокопова
Алергията към полените е до октомври

Алергията към полените е до октомври

Ежегодна имунотерапия облекчава проявите, ангеодемът може да блокира дишането и доведе до задушаване, казва доц. Анна Валериева
Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Диагнозата трябва да се приеме не само като неврологично, но и обществено, социално-икономическо заболяване, казва д-р Филип Алексиев
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
Над 90 000 българи страдат от ХОББ

Над 90 000 българи страдат от ХОББ

В повечето случаи пациентите са пушачи над 40-годишна възраст, които се оплакват от хронична кашлица, задух и храчки, казва д-р София Ангелова
1 2 3 4 5 ... 60 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ